• Etusivu
  • Remontti

Vedestä energiatehokkuutta taloyhtiöön

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Julkaistu 29.01.2021
20204_63811.jpg

Kiinteistöalan digitalisaatio on luonut taloyhtiöille mahdollisuuden saada dataa kiinteistön energiatehokkuudesta. Vesi on energiasyöppö, jonka kulutusta mittaamalla ja mittausdatan avulla olosuhteita optimoimalla voidaan saavuttaa merkittäviä ja rahanarvoisia säästöjä – jopa ilman putkiremonttia.

Asuinkiinteistön kustannuksista suurin osa syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % taloyhtiön kiinteistökustannuksista ja on näin suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Vauhdilla kehittyvä mittaustekniikka on tuonut IoT-teknologian (Internet of Things) myötä reaaliaikaisen ja tarkan vedenkulutusdatan taloyhtiöiden ulottuville.

Uutta teknologiaa hyödyntävä huoneistokohtainen ja etäluettava VertoBlue-vedenmittausjärjestelmä mittaa taloyhtiön vedenkulutusta niin taloyhtiö-, kiinteistö- kuin huoneistokohtaisesti. Se tarjoaa välineet kulutuksen mukaiseen raportointiin jopa tuntiperusteisesti sekä antaa mahdollisuuden laskuttaa vedestä syntyvät kustannukset asukkailta kulutuksen mukaan. Se hälyttää epämääräisistä vuodoista ja huollontarpeesta suoraan huoltoyhtiölle, ja kertoo asukkaalle, kun tämän kulutuskäyttäytymisessä tapahtuu merkittäviä muutoksia. VertoBlue on helppo asentaa, koska se ei vaadi kaapelointia ja on elinkaarikustannuksiltaan markkinoiden edullisin.

Verto-kodeissa vedenkulutuksen tarkkailu on tehty vaivattomaksi huoneistonäytön ja mobiilisovelluksen avulla. Vastuullisten valintojen tekeminen omissa kulutustottumuksissa on helpompaa silloin, kun tietää paljonko kuluttaa.
20211_68401.jpg

Energiansäästöä kulutuksen mukaisella laskutuksella

Energiatehokkuusdirektiivi edellyttää, että uusiin taloyhtiöihin on asennettava huoneistokohtaiset etäluettavat vesimittarit ja käyttöveden laskutuksen on perustuttava mitattuun kulutukseen. Lakimuutos astui voimaan 23.11.2020. Vanhoissa taloyhtiöissä kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirryttäisiin siinä vaiheessa, kun niissä lain voimaantulon jälkeen tehtävän putkisaneerauksen yhteydessä asennettaisiin asianmukaiset etäluettavat vesimittarit. Vedenmittausjärjestelmän asennus ei kuitenkaan kaikissa tapauksissa tarkoita putkiremonttia, vaikka putkitöiltä ei vesimittareiden asennuksen yhteydessä voikaan välttyä.

Kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtymällä säästetään jopa 30 % vedenkulutuksessa. Energiankulutuksessa tämä tarkoittaa 10 % säästöä. Säästö on niin merkittävä, että vanhoissakin taloyhtiöissä investointi kannattaa. Kulutuksen mukainen vesilaskutus on myös oikeudenmukaista, kun asukkaat maksavat vain itse kuluttamastaan käyttövedestä. Tämä kannustaa asukkaita vähentämään vedenkulutusta, ja myös säästöjen tuomat rahalliset hyödyt saa asukas itse.

LUE LISÄÄ VERTOBLUE-VEDENMITTAUSJÄRJESTELMÄSTÄ

Kiinnostuitko?

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö Smartvattenille


Smartvatten Oy
Remontti
vesiputkistot
käyttövesi
putkiremontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20212_68614.jpg
Oikeudenmukaista vesi­laskutusta ilman putkiremonttia
Monissa taloyhtiöissä vesilaskutus perustuu huoneiston henkilömäärään tai veden yksikkökustannukseen pinta-alaa kohti ja laskutetaan osana vuokraa kiinteänä vesimaksuna. Tästä syystä säästeliäs vedenkäyttäjä saattaa maksaa runsaammin vettä käyttävien naapurien kulutuksesta. Kun vedenkulutusta mitataan ja laskutetaan huoneistokohtaisesti, maksaa jokainen juuri siitä, mitä kuluttaa. Kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtyminen voi olla mahdollista vaikka heti ja ilman putkiremonttia.
20213_69608.jpg
Älykäs energia­ratkaisu ei ole putki­remontin suuruinen ponnistus
Suurin osa asuinkiinteistön kustannuksista syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Koska vesi on kallista, on kannattavin energiainvestointi veden säästäminen. Usein luullaan älykkäiden energiaratkaisuiden olevan putkiremontin suuruinen investointi taloyhtiölle. Onko tosiaan näin?
20201_62333.jpg
Pystyisitkö säästämään vettä luopumatta mistään?
TESTAA, PYSTYISITKÖ SÄÄSTÄMÄÄN VETTÄ LUOPUMATTA MISTÄÄNVesi on kodin suurin energiasyöppö. Saunaillassa suihkuttelu tulee kiukaan lämmitystä kalliimmaksi. Jo yksikin ruksi on onnitteluiden paikka - sinulla on mahdollisuus vaikuttaa!
202011_67502.jpg
Oikeudenmukainen vesilaskutus taloyhtiöön
Monissa taloyhtiöissä vesilaskutus on perustunut huoneiston henkilömäärään, veden yksikkökustannukseen pinta-alaa kohti ja ollut vuokraan sisällytettynä kiinteänä vesimaksuna. Eduskunta on nyt hyväksynyt lakimuutoksen, jolla uudistetaan veden mittaamista ja laskutusta. Lakiuudistuksen taustalla on EU:n energiatehokkuusdirektiivin muutoksen toimeenpano.
20202_62869.jpg
Suihkussa euro valuu viemäriin 10 minuutissa!
Kun valitset vedenmittausjärjestelmää, ota haltuusi prosessin koko kaari – tekniikasta tiedon siirtymiseen, asennuksesta arkeen, luotettavuudesta laskutukseen ja käyttöönotosta kestävyyteen.Lämmin vesi on energiasyöppö: suihkussa euro valuu viemäriin kymmenessä minuutissa, kun jääkaappi hurisee samalla rahalla kolme viikkoa. Huoneistokohtainen vedenkulutuksen mittaus ja kulutuksen mukainen laskutus vähentää vedenkulutusta kolmanneksella.
202010_67007.jpg
Vesilaskutus uudistuu - tarkoittaako se kallista investointia?
Putkiremontti on kallis projekti taloyhtiölle ja siksi siihen harvoin ryhdytään kevyin perustein. Energiatehokkuusdirektiivin muutoksen toimeenpaneva lakiuudistus on aiheuttanut täysin perusteltuja kysymyksiä taloyhtiöissä. Jos linjasaneeraus on tehty ennen mittariasennusten pakollistamista, tarkoittaako tämä, että kallis investointi olisi jälleen edessä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton