Mitä valaistuksen suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon?

Uudisrakennuksessa valaistussuunnittelu kannattaa ajoittaa ennen tai yhtäaikaisesti sähkösuunnittelun kanssa, jotta sähkönsyöttöpisteitä saadaan tarvittava määrä oikeisiin kohtiin. Remontoitavassa kohteessa, jossa sisäkatto ja sisäseinät uudistetaan, ollaan otollisessa tilanteessa myös valaistuksen kohentamisen kannalta. Led-tekniikka on tuonut mukanaan energiatehokkuuden ja monipuolistanut valaistuksen vaihtoehtoja. Langattomat ohjausratkaisut puolestaan mahdollistavat valaistuksen monipuoliset säädöt ja painikkeiden sijoittelun. Langattomalla ohjauksella myös valaistuksen ajastukset on tuotu kaikkien käyttäjien ulottuville.

1920Suunnittelutilanne kansikuvaksi

Toimiva valaistus edellyttää hyvää suunnittelua

Valaistus ei ole remontissa tai talonrakennuksessa kalleimpia investointeja, mutta se vaikuttaa hyvin moneen asiaan: toiminnallisuuteen, turvallisuuteen ja viihtyisyyteen. Tämän vuoksi valaistuksen suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa, eikä hyväänkään valaistukseen uppoa valtavaa määrää rahaa. 

Led-tekniikan nopea kehitys viimeisen 5–10 vuoden aikana on tuonut mukanaan paljon vaihtoehtoja valaistukseen, mutta samalla tuotteiden vertailu ja valinta ovat muuttuneet maallikon kannalta hankalammaksi. 

Muunneltava, toimiva yleisvalaistus toteutetaan monesti kiinteästi paikoilleen asennettavilla spoteilla tai paneelivalaisimilla, joko pintaan tai uppoasennuksella. Tunnelmaa ja/tai työskentelytehokkuutta lisäävät led-nauhavalaistukset asennetaan monesti myös kiinteästi. Lisäksi monet seinävalaisimet vaativat oman sähkönsyöttöpaikan seinästä.

Tämän tyyppinen toteutus eroaa ns. perinteisestä, yksinkertaisesta mallista, jossa huonekohtaisesti suunnitellaan valaistusta varten kattoon esimerkiksi yksi valaisinpiste ja annetaan asukkaan valita, minkä riippuvalaisimen hän haluaa ottaa. Laadukkaasti tehdyssä yleisvalaistussuunnitelmassa valaisinpistorasiaan liitettävät riippuvalaisimet, pöytä- ja jalkalamput monesti näyttelevät täydentävää roolia valaistuksessa.

Kodin eri tiloissa toimii erilainen valaistus

Olohuone, keittiö ja kylpyhuone ovat yleensä kodin tiloista ne, joihin valaistuksen toteutuksessa panostetaan eniten. Mitä tarkemmin sisustus- ja pintamateriaalivalinnat on tehty, sitä enemmän kannattaa myös kiinnittää huomiota laadukkaaseen valaistukseen, jotta yksityiskohdat ja värit tulevat hyvin esiin.

Kuva 1. Avoimen olohuone-keittiön yleisvalaistukseksi on asennettu ZOOM kolmivaihekiskovalaisimet. Saarekkeen päälle, ja ruokapöydän päälle kohdevaloiksi omat valaisinryhmät, joissa on LedStoren led-polttimot. Lisäksi ikkunaseinällä seinän mittainen epäsuoraa valoa tuova led-nauhavalaistus antaa tasaista valoa, ja on tarpeen erityisesti pimeään vuodenaikaan. Valaistus on harmoninen, sillä valaisimien väritys ja muodot sopivat yhteen sekä keskenään että sisustuksen kanssa.Kuva 1. Avoimen olohuone-keittiön yleisvalaistukseksi on asennettu ZOOM kolmivaihekiskovalaisimet. Saarekkeen päälle, ja ruokapöydän päälle kohdevaloiksi omat valaisinryhmät, joissa on LedStoren led-polttimot. Lisäksi ikkunaseinällä seinän mittainen epäsuoraa valoa tuova led-nauhavalaistus antaa tasaista valoa, ja on tarpeen erityisesti pimeään vuodenaikaan. Valaistus on harmoninen, sillä valaisimien väritys ja muodot sopivat yhteen sekä keskenään että sisustuksen kanssa.

Kylpyhuoneissa ja saunatiloissa tarvitaan sekä kohdevaloa että tunnelmavaloa. Kiiltäviä, vaaleita laattoja on hyvä käyttää epäsuoran valaistuksen heijastuspintoina. Mitä tummempia puolestaan seinät ja lattiat ovat, sitä enemmän valotehoa pitää olla. Tumma pinta imee valoa, vaalea pinta heijastaa. Led-nauhoista ja spoteista on valittavissa eri tehoja ja eri värilämpötiloja, jotta kaikkiin tiloihin saadaan sopiva valaistustaso ja tilaan sopivansävyinen valaistus.

Kuva 2. Vaaleassa ja tummassa kylpyhuoneessa valo käyttäytyy eri tavoin. Molemmissa kostean tilan uppospotit on sommiteltu symmetrisesti suihkujen kanssa ja led-nauha alumiiniprofiilissa täydentää valaistusta. Led-nauha ja spotit voivat olla päällä joko samaan aikaan tai erikseen. Ne ovat lisäksi himmennettäviä. Valaisimien linjaukset tekevät kokonaisuudesta huolitellun näköisen.Kuva 2. Vaaleassa ja tummassa kylpyhuoneessa valo käyttäytyy eri tavoin. Molemmissa kostean tilan uppospotit on sommiteltu symmetrisesti suihkujen kanssa ja led-nauha alumiiniprofiilissa täydentää valaistusta. Led-nauha ja spotit voivat olla päällä joko samaan aikaan tai erikseen. Ne ovat lisäksi himmennettäviä. Valaisimien linjaukset tekevät kokonaisuudesta huolitellun näköisen.

Pelkistettyyn sisustukseen sopii hyvin kattoikkunamainen paneelivalaisin, josta saadaan reilusti valotehoa. Eteisissä on usein tarpeen kiinnittää huomiota riittävään valon määrään.

Kuva 3. Eteiskäytävät tarvitsevat reilusti valoa, jotta kompaktit tilat ovat helppokäyttöiset. Kattoon upotettava paneelivalaisin, Paneeli 600 sopii hyvin esimerkiksi eteisiin.Kuva 3. Eteiskäytävät tarvitsevat reilusti valoa, jotta kompaktit tilat ovat helppokäyttöiset. Kattoon upotettava paneelivalaisin, Paneeli 600 sopii hyvin esimerkiksi eteisiin.

Autotallin ja varastojen valaistukseen kannattaa panostaa, jos niitä käytetään myös muuhun tarkoitukseen, kuten harrasteluun ja nikkarointiin. Valaistuksella luodaan tilaan viihtyisyyttä ja samalla huolehditaan siitä, että tilassa on riittävästi valoa.

Kuva 4. Autotalli / varasto voi olla viihtyisä, jos valaistus on suunniteltu huolellisesti. Tässä tilassa on käytetty upotettavaan alumiiniprofiiliin asennettua led-nauhaa sekä uppoasennettavia Paneeli 300-valaisimia.Kuva 4. Autotalli / varasto voi olla viihtyisä, jos valaistus on suunniteltu huolellisesti. Tässä tilassa on käytetty upotettavaan alumiiniprofiiliin asennettua led-nauhaa sekä uppoasennettavia Paneeli 300-valaisimia.

Terassien valaistuksessa voidaan myös saada hyvällä suunnittelulla aikaan hienoja lopputuloksia. Kuvassa terassin valaistukseen on valittu häikäisemätön uppoasennettava LINJA2-spotti.

Kuva 5. Erittäin kapeakiilaisella ja pienellä LINJA2 spotti-valaisimella saadaan hauska efekti lattiaan valon ja varjon vaihtelulla, mikä tuo elävyyttä lattiapintaan. Kapeakiilainen valaisin antaa tehokkaan valon, mutta ei häikäise sivuille.Kuva 5. Erittäin kapeakiilaisella ja pienellä LINJA2 spotti-valaisimella saadaan hauska efekti lattiaan valon ja varjon vaihtelulla, mikä tuo elävyyttä lattiapintaan. Kapeakiilainen valaisin antaa tehokkaan valon, mutta ei häikäise sivuille.

Lamppukauppa Led Storen valaistussuunnittelu auttaa kaikissa led-valaistukseen liittyvissä kysymyksissä ja suunnitteluprojekteissa. 

LedStore tarjoaa valaistussuunnittelua sekä veloituksetta konsultaationa että pohjakuviin piirrettynä edullisesti, jotta voisitte rakentajana välttyä mahdollisilta suunnittelemattomuuden aiheuttamilta kalliilta virheiltä ja ajan tuhlaukselta. Suunnittelun tarkoituksena on se, että kohteessa sisällä ja pihalla on sopiva määrä laadukasta valoa ja valaistus on toteutettu toiveidenne mukaan. Suunnittelu on tehokasta, koska LedStore tuntee omat valaisimensa. LedStoressa tunnetaan lisäksi eri valaisinohjausratkaisut sekä rakenteiden aiheuttamat haasteet, ja tarjotaan niihin ratkaisuja.

LedStoren oman malliston valaisimilla saadaan toteutettua valaistus monenlaisiin kohteisiin aina yksittäisistä huoneistoremonteista asunto-osakeyhtiöiden linjasaneerauksiin saakka. Lamppukauppa Led Store on jo vuodesta 2010 suunnitellut, valmistuttanut ja maahantuonut oman tuotemerkin mallistoaan, ja palvelee sekä kuluttaja- että yritys- ja jälleenmyyjäasiakkaita kaikissa led-valaistukseen liittyvissä kysymyksissä ammattitaidolla.

LedStore on luotettava kumppani kaiken kokoisissa projekteissa. Tutustu lisää osoitteessa https://ledstore.fi ja https://ledstore.fi/blog/ammattilaisille/.

Myymälä palvelee Vantaan Koivuhaassa osoitteessa Mesikukantie 16, 01300 Vantaa ma, pe klo 8.30-15.30 ti-to klo 8.30-17 ja la klo 10-14. Sähköposti myynti@ledstore.fi, p. 045 251 4510.

TERVETULOA!


virtuaalimessut_2021_mukana_messuilla

Kiinnostuitko? Jäikö jokin askarruttamaan?


Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
1.2.2021