• Etusivu
  • Piha

Viihtyisä piha vaatii suunnittelua ja hyvää hoitoa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Julkaistu 07.02.2021Päivitetty 04.07.2023
20224_77894.jpg

Tänä päivänä yhteisiä piha-alueita halutaan käyttää ja niillä halutaan myös viihtyä. Pihoilla on asukkaiden yhteisöllisyyden rakentamisessa iso rooli ja toiveet yhteisten alueiden käytettävyyteen ovat kasvussa.

Taloyhtiöt ovat usein kiinnostuneita etenkin pihansa helppohoitoisuudesta, toteaa Puutarhamyymälä Muhevaisen pihasuunnittelija ja -neuvoja, hortonomi AMK, MMK Sanna Numminen. Koska asukkaat haluavat kuitenkin myös viettää aikaa yhteisellä pihalla, pelkkä helppohoitoisuus ei yksin riitä.


Tänä päivänä halutaan entistä enemmän viihtyisyyttä ja jotain siihen omaan pihaan sopivaa.
20212_68505.jpg

Myös pihan toimintoja mietitään hänen mukaansa huolellisesti: mietitään, onko leikkivälineitä riittävästi, miten jäteastiat on sijoiteltu ja maisemoitu, onko tilaa oleskeluun, onnistuuko laatikkoviljely jne.

Keskustan kerrostalokortteleiden sisäpihat voivat olla olosuhteiltaan ankeita. Kasvit eivät saa riittävästi valoa ja asfaltoidulla pihalla kasvualustaakaan ei juuri ole. Voimistuva trendi kaupunkikortteleissakin on halu muokata pihoja asukkaiden käyttöön. Haastavissa oloissa ammattitaitoinen pihasuunnittelija löytää sopivan ratkaisun ja oikeat kasvit pihalle kuin pihalle.

Pihan puutteet kerralla kuntoon

Numminen kertoo, että taloyhtiöillä on monia syitä ryhtyä piharemonttiin: yleistä viihtyisyyttä halutaan parantaa tai esimerkiksi pihan pinnoitteet vaativat korjausta.

Usein on ollut putkiremontteja tai muuta, joiden yhteydessä piha on saatettu myllätä. Siinä vaiheessa huomataan, että nyt olisi edullista uusia myös piha.

Taloyhtiöllä voi olla tiedossaan budjetti pihan uudistamista varten, mutta ei sitä, mitä olisi järkevää tehdä ja mitä budjetilla voi saada. Nummisen mukaan taloudellisin tapa lähteä asiassa liikkeelle on pyytää pihasuunnittelija paikalle neuvontakäynnille.

Suunnittelija kartoittaa, mitä kasvillisuutta pihalla on ja mitä kannattaa säilyttää, ja ottaa kantaa vastaako taloyhtiön budjetti toiveita.

Tästä näet mitä puutarhasuunnitelma sisältää

Oikea kasvi oikealle paikalle

Uudenmaan alueella toimivan Puutarhamyymälä Muhevaisen johto- ajatuksena on tarjota mahdollisimman laaja kasvivalikoima erilaisiin tarpeisiin. Niiden valintaa ja käyttöä helpottamaan yritys tarjoaa myös kokonaisvaltaista pihasuunnittelua sekä neuvontaa pihan ylläpitoa varten.

Tutustu tästä suunnittelu- ja neuvontapalveluun

Neuvontaa taloyhtiön pihanhoitoon

Piharemontin jälkeen on tärkeää ottaa myös huomioon, miten pihaa jatkossa hoidetaan. Taloyhtiöt käyttävätkin aika paljon neuvontapalveluamme.

Ei ole mitään järkeä tehdä hienoja istutusryhmiä, jos ne jätetään hunningolle, toteaa Numminen.
20212_68507.jpg

Vaikka taloyhtiön pihasta huolehdittaisiin talkoovoimin, hyvät neuvot ovat siinäkin tarpeen. Puutarhasuunnittelijan voi tilata paikan päälle myös opastamaan tai suunnittelemaan toteutettavia töitä jo ennen talkoita.

Numminen huomauttaa, että esimerkiksi pihan istutusten hoito ei ole aivan yksinkertaista. Esimerkiksi kastelun tarve täytyy arvioida, sillä se vaihtelee säiden, kasvilajien, istutusalustan syvyyden ja laadun sekä pohjamaan pidätyskyvyn mukaan.

Joskus on vaikea tietää, onko kasvia kasteltu liian vähän vai liian paljon. Oireet ovat yllättävänkin samanlaiset.

Puutarhaneuvoja näyttää tarvittaessa kädestä pitäen, miten kasvin tila tutkitaan ja mikä on sopiva määrä kastelua. Jos kastelua hoitaa huoltoyhtiö, voidaan tarvita ohjeistusta kirjallisena. Oikeilla hoito-ohjeilla pihan kasvit saadaan heti hyvään kasvun alkuun ja vältytään istutusten työläältä ja kalliilta uusimiselta.

Info

Info

Piharemontin tarkistuslista

Määritelkää piharemontin tavoitteet, esim:
* Korjataanko tietty pihan yksityiskohta
* Tehdäänkö välttämättömät korjaukset
* Halutaanko laajempaa uudistusta ja tunnetaanko osakkaiden näkemykset

Alustava budjetti suuruusluokkana

Tarkistakaa, onko alueellanne kaavoitusmääräyksiä, jotka rajoittavat yhtiön päätöksiä.

Hankkikaa pihan ajan tasainen asemapiirros.

Miettikää suunnittelun ja toteutuksen tavoiteaikataulut.
* Aikaa varataan myös taloyhtiön päätöksentekoon.

Tilatkaa suunnittelija neuvontakäynnille
* Jos pihan tarpeet ovat epäselvät, keskustelu asiantuntijan kanssa selkeyttää tavoitteet.

Pyytäkää tarjous suunnittelusta
* Jos tavoitteet ja dokumentaatio ovat käytettävissä.

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy

Kiinnostuitko? Jäikö yhteydenottopyyntö

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Piha
kasvit
pihasuunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kukkiva syrikän oksa
Taloyhtiöpihan monimuotoisuuden lisääminen
Kestävä rakentaminen, luonnon monimuotoisuuden lisääminen ja luontokadon torjunta ovat yhä enemmän keskiössä, kun yhteinen tilannekuvamme ilmastokriisin haasteista kasvaa. Taloyhtiöissä asukkaat ja hallitukset miettivät, miten yhteispihan hoidossa tai uudistamisessa pitäisi toimia, jotta pihan vaikutus elonkirjoon olisi myönteisempi kuin aiemmin. Yhä useammin taloyhtiöiden hallitukset ovat kiinnostuneita tarkastelemaan ekologisia vaihtoehtoja, kun mietitään pihan hoito-ohjelmaa tai suunnitellaan piharemonttia.
20215_70407.jpg
Viihtyisä yhteis­piha houkuttelee asukkaat ulos
Yhteispiha on parhaimmillaan asukkaiden olohuoneen jatke. Pihan merkitys kasvaa erityisesti kerrostaloissa, joissa parvekkeita ei ole tai ne ovat pienet sekä pientaloyhtiöissä, joissa asukaspihat ovat pienet. Kotona työskentelyn lisääntyminen asettaa uusia toiveita käyttää piha-alueita oleskeluun, harrastuksiin ja rentoutumiseen.
20233_81047.jpg
Yhteispiha asukkaiden hoidossa - näin se saadaan toimivaksi
Kun osakkaat huolehtivat itse yhteisten piha-alueiden hoidosta, on kyse suuremmasta kokonaisuudesta kuin lumitöiden tai nurmen leikkuun jakamisesta asukkaiden kesken. Pihan hoitoon saadaan suuntaa, kun yhtiön hallitus yhdessä asukkaiden kanssa pysähtyy ensin miettimään tarpeita ja tavoitteita – asioita, joihin pihan kohentamisessa tai hoidossa tähdätään.
20233_81304.jpg
Puut muodostavat puutarhan katon
Piha, rakennukset ja ympäristö sidotaan yhteen luontevasti puiden avulla. Ne tarjoavat kasvaessaan suojaa ja visuaalista monimuotoisuutta luomalla kasvillisuuteen korkeuseroja. Puut muodostavat ikään kuin puutarhan katon. Oikein tehtyjen valintojen vuoksi voit vuosien päästä onnitella itseäsi kestävistä päätöksistä sen sijaan, että toteat puiden kasvaneen vaikkapa liian suuriksi, jolloin ne joudutaan kaatamaan ja aloittamaan alusta.
20201_62146.jpg
Piharakentaminen alkaa N-Y-T nyt!
Kun kolme ensimmäistä takatalvea on käyty läpi, voidaan alkaa jo pikkuhiljaa uskoa, että kevät kolkuttelee ovella ja tällä kertaa on tullut ihan jäädäkseen. Oma piha saa taas lämpimien ilmojen rooliaan takaisin: puutarha, paratiisi, lukupaikka, ulko-olohuone, -ruokailutila tai -keittiö.Millaisessa pihassa sitä tänä vuonna viettäisi aikaansa?
20081_8031.jpg
Kukkapenkki muurikivistä
Matalaan muuriin istutettu kukkaryhmäTasattaessa pihan korkeuseroja joudutaan tekemään täyttöjä, leikkauksia, penkereitä ja luiskia sekä viistämään maanpintaa sopiviin kaltevuuksiin. Jos tontilla on vähän tilaa tai jos halutaan erottaa istutusryhmiä muusta maastosta, se voidaan tehdä matalalla muurilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton