• Etusivu
  • Energia

Energiahaaste – emme nähneet muuta kuin voitettavaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wattinen
Julkaistu 09.02.2021Päivitetty 20.07.2023
20212_68531.jpg

Miksi niin harva taloyhtiö mittaa lämmityskulutustaan ja miksi kerrostaloja ylilämmitetään? As Oy Helsingin Tähtisadeaukio -taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Kleemola päätti kuitenkin ottaa asiasta selvää. Juuri oikeaan aikaan saapui viesti Wattisen Energiahaasteesta. –Tässä tapauksessa tarkoitus oli tutustua talomme energiatilanteeseen paremmin ja tulimme siihen tulokseen, että tämä on siihen hyvä keino. Emme nähneet muuta kuin voitettavaa.

– Olimme taloyhtiössä jo aikaisemmin puhuneet, että meidän pitäisi katsoa lämpötila-asioitamme läpi. Asia sattui olemaan juuri ajankohtainen, joten päätimme lähteä haasteeseen mukaan. Vaikka mainossähköposteja välillä parjataan, niin tässä kohtaa se toimi, Kleemola kertoo.

As Oy Helsingin Tähtisadeaukio lähti hakemaan ja selvittämään entistä parempia vinkkejä taloyhtiön energiahaasteisiin. Kleemolalla onkin jo kokemusta ulkoisena hallitusammattilaisena taloyhtiöiden energiahankkeista. –Olen ollut mukana muutamissa hankkeissa, joissa olemme mitanneet lämmitystasapainoa. Niissä tarkoituksena on ollut tarkastella ennen kaikkea sitä, kuinka paljon säästöä syntyy oikeasti, hän tiivistää.

–Olen ihmetellyt sitä, miksi Suomessa on niin vähän hankkeita, joissa ihan mittaamalla selvitetään talokantojen lämpötiloja. Koen, että kerrostaloissa on yleisesti ottaen aivan liian kuuma. Voimme säästää energiaa asumismukavuutta heikentämättä, vain jos tiedämme asuntojen lämpötilan, sanoo Kleemola.

Pelkkä lämmityksen tasapainottaminen ei riitä

Kleemolan mukaan taloyhtiöissä kannattaa lämmitystä mitata pidemmällä aikavälillä lämpötasapainon säädön sijaan. Kertasäätö auttaa hänen mukaansa asuntojen energiankulutksiin hetkellisesti, mutta pidemmällä aikavälillä tilanne voi muuttua.

–Jos me haemme säästötoimia lämmitystasapainon säädöstä, niin silloin tasapaino on kunnossa ainoastaan säätöhetkellä.

Mutta mitä tapahtuu viiden tai kymmenen vuoden päästä? Jokin venttiili hajoaa tai tukkeutuu, eikä järjestelmä enää toimikaan kuten pitäisi. Saman kaltaista ongelmaa esiintyy myös eri vuodenaikoina, toteaa Kleemola. Asukas voi esimerkiksi jäähdyttää huoneistoaan sähköllä ja samaan aikaan kun huoneistoa lämmitetään. Sen korjaamiseksi ei suuria toimenpiteitä tarvitsisi. Mittaamalla saadaan ympäristösäästöä, energiasäätöä ja rahansäästöä, Kleemola summaa.

20212_68528.jpg

Yhdessä mukaan Energiahaasteeseen

Taloyhtiö sijaitsee vuokratontilla Helsingin Vartiokylässä, eivätkä tontin vuokra suinkaan ole halvimmasta päästä. Säästöjä tavoitellaan siletä, mistä niitä on järkevää ja helppoa myös saavuttaa. Intressi energia- ja asumiskustannusten alenemiseen oli asukkaiden yhteinen.

–Aluksi tiedotimme asukkaita Energiahaasteesta ja kysyimme, kuinka moni haluaa asuntoonsa lämpötilan mittauksen, Kleemola kertoo. Lopulta jopa puolet taloyhtiön osakkaista lähti mukaan huoneistojensa lämpötilan mittaukseen. –Minua hämmästyttää se, että vastausprosentti Energiahaasteeseen oli niin korkea. Se on mielestäni osoitus siitä, että tämä kiinnostaa asukkaita erityisen paljon. Pidän tätä taloyhtiössämme oikein hyvänä asiana, tyytyväinen Kleemola täydentää.

Riskitön, helppo ja järkevä lämmityksen seuranta

Anturit on tammikuun lopussa kerätty pois. Takana on hieman yli kuukauden lämpökartoitus. Mittausjakso sijoittui juuri alkuvuoteen, koska mittaukseen haluttiin sisällyttää yksi huomattavan kylmä ajanjakso. Mittauksen tuloksia saadaan toistaiseksi vielä odottaa, sillä hankkeessa käytettiin tallentavia mittausvälineitä, joista lämmitystiedot kerätään talteen vasta mittauksen loputtua. Kleemola huomiokin, että uudenaikainen älyjärjestelmä, kuten Wattisen älylämmityspalvelu, olisi mahdollistanut reaaliaikaisen mittauksen.

20212_68532.jpg

As OY Helsingin Tähtisateessa ei ollut sillä hetkellä älylämmitysjärjestelmää ja mittaukset tehtiinkin perinteisellä tavalla. Tähän liittyen taloyhtiön hallitus sopi tapaamisen DNA:n Wattinen-älylämmityspalvelun edustajan kanssa. Tapaamisen tarkoituksena oli kartoittaa nykyaikaisia energiansäästömahdollisuuksista.

Kleemola kertoo itse olleensa jo aiemmin tutustunut palveluun, mutta nyt mentiin paljon syvemmälle sen mahdollisuuksiin. –Wattisen järjestelmä olisi mahdollistanut lämmitystilanteemme jatkuvan seurannan lämpöhaasteessa, tähdentää Kleemola.

–Wattinen tuo energian- ja rahansäästömahdollisuuksia monissa tilanteissa. Todella uskon palveluun ja sen hinnoittelumalliin koska se on riskitön, helppo ja järkevä. Näen, että tämän järjestelmän ehdoton etu on sen kyky mitata lämpötilaa jatkuvasti sekä se, että sen saa koottua yhdelle käyttöliittymälle, Kleemola päättää.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

20212_68530.jpg
Wattinen
Energia
energiaremontti
energiansäästö
energiankulutus
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20233_81105.jpg
Suuret energiaremon­tit eivät ole automaatti­nen vastaus säästöjen saavuttamiseksi
Energian hinnan vakauteen ei vielä löydy uskoa. Siksi onkin tärkeää varautua taloyhtiössä hintaheilahteluihin ja epävakauteen, ettei osakkaiden harmiksi tarvitsisi nostaa vastikkeita. Jos tavoitteena on merkittävät kulujen leikkaukset myös tulevaisuudessa, on oltava perillä siitä, mistä ja miten kustannukset syntyvät.
202012_67854.jpg
Näin älylämmitys toimii vanhassa talossa
Helsinkiläisessä 40-luvun kerrostalossa otettiin viime keväänä käyttöön älylämmitysjärjestelmä Wattinen. Taloyhtiön lämmityskulut ovat pienentyneet jopa yli 30 prosenttia.
20234_81410.jpg
Näin teidänkin talo­yhtiös­tänne saadaan energia­pihi - kuuntele KIVIJALKA-podcast
Taloyhtiöiden energiatehokkuus on ollut kuuma aihe, varsinkin vuoden 2022 energian hinnannousun jälkeen. Monissa taloyhtiöissä onkin mietitty, miten saataisiin parannettua energiatehokkuutta ja samalla pienennettyä kustannuksia. Kivijalka-podcast teki HSY:n Ilmastoinfon kanssa kolmen jakson paketin taloyhtiön energiaremonteista, niiden suunnittelusta ja toteutuksesta.
20219_72326.jpg
Käytä äly­lämmityksestä saatua dataa putki­remontin suunnitteluun
Älylämmityksestä saatu data ei ole vain pelkkää tietoa lämmityksestä. Tätä dataa voi käyttää erinomaisesti hyväkseen muun muassa putkiremontin suunnittelussa. Älylämmitys voi myös parantaa säästöjä energiaremonttiin tarkoitettujen avustusten hakemisessa. Tiedon avulla taloyhtiö pystyy tekemään viisaampia remonttipäätöksiä ja seuraamaan kalliidenkin remonttien kustannusvaikutuksia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton