Viikon kysymys: Ylittikö taloyhtiön hallitus toimivaltansa putkiremonttipäätöksessä?

Hallitus päätti kokouksessaan kilpailuttaa kunnossapitotarveselvityksen perusteella viemäri- ja putkiverkoston kunnostusurakan ja valitsi urakoitsijan. Urakassa uusitaan valurautaviemäriputket ja sukitetaan rakenteiden sisällä olevat osat. Lisäksi uusitaan käyttövesiverkoston sulku- ja linjasäätöventtiilit.

Urakan kokonaishinta on 50 000 euroa, taloyhtiön hoitoylijäämä kattaa kulut. Entä, jos ei katakaan? Taloyhtiössä on 40 asuntoa. Hallituksen kokouksessa päätettiin, että käynnistettävien toimenpiteiden suunnittelusta, toteutuksesta ja rahoituksesta päätetään yhtiökokouksessa erikseen. Tällaista yhtiökokousta ei kuitenkaan ole koskaan pidetty, asia tuli täytenä yllätyksenä osakkaille. Ylittikö hallitus toimivaltansa kysymättä yhtiökokouksen mielipidettä?

Vastaus:

Asunto-osakeyhtiölain 7:2 §:n mukaan hallitus tarvitsee yhtiökokouksen päätöksen mm. toimiin, jotka yhtiön koko ja toiminta huomioiden ovat epätavallisia tai laajakantoisia tai vaikuttavat olennaisesti osakkeenomistajan velvollisuuteen maksaa yhtiövastiketta tai muihin osakkeenomistajan hallinnassa olevan osakehuoneiston käyttämisestä aiheutuviin kustannuksiin.

Kyse on nyt siitä, onko hallitus voinut päättää asiasta, vai olisiko se vaatinut yhtiökokouksen päätöksen. Vastaukseeni vaikuttaa useampikin seikka, jotka eivät ilmene kysymyksestäsi. Yksi tällainen seikka olisi mm. se, miten kunnossapitotarveselvitystä on jo käsitelty aiemmin yhtiökokouksessa. Jos se on jo esitelty yhtiökokouksessa ja yhtiökokous on sen hyväksynyt, ei uutta päätöstä tarvittane, kun kulut katetaan ylijäämällä.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."


Markus Talvio
Lakimies
Jurinet Oy LakipalvelutMarkus Talvio Lakimies Jurinet Oy Lakipalvelut

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

tai

Tilaa maksuton esite: "Suhteet solmussa taloyhtiössä".

x66545.pagespeed.ic.fN930vUkPy

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Jätä yhteydenottopyyntö

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
10.2.2021