Uusittu ilmanvaihto tuo energiansäästöä ja asumismukavuutta

Monissa taloyhtiöissä pähkäillään remonttien kanssa. Kannattaako niihin satsaaminen ja milloin olisi paras aika tehdä ne? Suomen hiilineutraaliustavoite ja ARAn tarjoama energia-avustus kannustavat energiaremonttien tekemiseen. Ilmanvaihtoremontti kannattaa aloittaa sekä energiansäästön että asumismukavuuden parantamiseksi. Fiksu tekee sen linjasaneerauksen yhteydessä.

kerrostalot_1920x1080.JPG

Monissa vanhemmissa taloyhtiöissä painitaan samanlaisten sisäilmalaatu- ja energiaongelmien kanssa. Ilmanvaihto on toteutettu joko koneellisella poistoilmanvaihdolla tai niissä on painovoimainen ilmanvaihto. Lämpöä menee ilmanvaihdon myötä hukkaan ja ilmanvaihdon määrä ei kohtaa tarvetta. Asukkaat saattavat kokea vedon tunnetta, joka tuo isännöitsijöille ylimääräistä työtä erilaisina valituksina.

Ilmanvaihdon uusiminen nykyaikaiseen koneelliseen ilmanvaihtoon tuo pitkällä aikavälillä energiansäästöä, mutta lisää heti asumismukavuutta.
 

Säästöä lämmöntalteenotosta

Ilman lämmön talteenottoa oleva ilmanvaihto on yleensä rakennusten suurin yksittäinen energian kuluttaja. Se saattaa viedä jopa 20-40% lämmi­tysenergiasta. Tehokkaalla lämmöntalteenotolla varustettu koneellinen ilmanvaihto sen sijaan pienentää asuntojen lämmityksen tarvetta.

- Nykyaikaisissa ilmanvaihtokoneissa lämmöntalteenoton hyötysuhde on jopa yli 80 %, minkä lisäksi niissä on sähköä säästävät tasavirtapuhaltimet. Keskikokoisessa rivitaloasunnossa se tarkoittaa energiansäästöä Etelä-Suomessa yli 4000 kWh vuodessa ja Pohjois-Suomessa lähes 6000 kWh, kertoo Valloxin koulutuspäällikkö Ali Aaltonen.
 

Säästä tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla

Energiansäästöä saadaan aikaan myös tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla. Se tarkoittaa, että ilmanvaihto pidetään huoneistokohtaisesti sen asukkaiden elämänrytmiin sopivalla teholla. Esimerkiksi asunnon ollessa tyhjillään, on turha pitää ilmanvaihtoa isolla teholla. Nykyaikaiset ilmanvaihtokoneet tunnistavat tilanteet ja säästävät tehoa automaattisesti.

- Koneen anturit tunnistavat esim. asunnon henkilömäärän, kosteuden ja jopa ruuanlaitosta tulevat höyryt. Se pystyy automaattisesti säätämään ilmanvaihdon tehoa asukkaan puolesta olosuhteiden mukaan.

Taloyhtiöt voivat saada avustusta energiatehokkuuden parantamiseen riippuen 4 000 tai 6 000 euroa asuntoa kohden, kuitenkin enintään 50 % energiatehokkuutta parantavista kustannuksista. Energia-avustusta voi saada yksittäinen henkilö tai taloyhtiö. Jos yksittäinen asukas tekee remontin, tarvitaan aina taloyhtiön lupa.

- Kerrostaloissa kokonaisvaltainen ilmanvaihtosaneeraus edellyttää yleensä sen tekemistä kaikissa asunnoissa samanaikaisesti. Rivitaloissa sen voi usein toteuttaa myös yksittäisissä asunnoissa.
 

Ilmanvaihtoremontti osana muuta remonttia

Taloyhtiöiden kannattaa panostaa remonttien kokonaissuunnitteluun pitkällä tähtäimellä, jotta energialaskua saadaan pienemmäksi ja jokainen remontti tulee tehtyä oikeaan aikaan. Ennen lämmitysjärjestelmän vaihtoa, kannattaa käydä läpi kaikki energiankulutusta pienentävät toimenpiteet. Niillä on vaikutusta uuden lämmitysjärjestelmän mitoitukseen ja lämmitysremontin kustannuksiin.

Usein ilmanvaihtoremontti onkin järkevä toteuttaa osana jotain muuta remonttia, kuten putkiremontin yhteydessä. Samoilla rakennuspölyillä tehty ilmanvaihtoremontti säästää rahaa ja helpottaa asukkaiden arkea.


Vallox-ilmanvaihtoratkaisut
 

Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
24.2.2021