Ilmanlaadulla on iso merkitys asukkaiden hyvinvointiin - parempi ilma joka säällä

Huono sisäilma voi aiheuttaa terveysongelmia kuten väsymystä, päänsärkyä tai hengitystieoireita ja sen lisäksi usein yleistä tyytymättömyyttä asuinoloihin. Aina ei edes tiedosteta, että ongelmat saattavat johtua huonosta sisäilmasta. Toimiva ilmanvaihto on erittäin tärkeää niin asukkaiden kuin talon rakenteidenkin kannalta.

iStock-1030794928_inkku

Uudet asunnot ovat käytännössä aina varustettu koneellisella tulo- ja poistoilmanvaihdolla sekä lämmöntalteenotolla. Vanhojen kerros- ja rivitalojen ilmanvaihto ei sen sijaan aina vastaa nykypäivän asumisvaatimuksia, energiatehokkuudesta puhumattakaan.

Painovoimaiseen ilmanvaihtoon tai pelkkään koneelliseen poistoon perustuva järjestelmä puhaltaa lämpimän ilman ulos ja hukkaa arvokasta lämpöenergiaa. Kun tällainen järjestelmä päivitetään lämmöntalteenotolla, se voi tuottaa jopa 6000 kWh:n vuotuisen säästön yhdessä 100 m² asunnossa.

Puutteelinen korvausilman saanti voi aiheuttaa ongelmia

Toinen yleinen ongelma on korvausilman saanti. Tuloilmaa ei tule riittävästi kaikkiin huoneisiin tai se imeytyy rakenteiden läpi ja sisälle kulkeutuu epäpuhtauksia tai jopa epämiellyttäviä hajuja. Koneellinen ilmanvaihto varmistaa, että kaikkiin huonetiloihin tulee raikasta ja terveellistä hengitysilmaa ja että asuntoon ei synny liiallista alipainetta. Myös ulkoilma itsessään saattaa sisältää epäpuhtauksia. Koneellisessa ilmanvaihdossa sisään tuleva ilma on aina puhdasta, koska se suodatetaan hienojakoisilla ilmansuodattimilla. Onkin tärkeää myös puhdistaa tai uusia suodattimet riittävän usein.

Miten erilaiset ilmanvaihtotavat toimivat


Älyilmanvaihdolla laadukasta sisäilmaa ja energiansäästöä

Uudet älykkäät ilmanvaihtokoneet säätävät ilmanvaihtoa automaattisesti asunnon olosuhteiden ja asukkaan tarpeiden mukaan. Ne mittaavat mm. kosteutta, hiilidioksidia tai VOC-yhdisteitä ja reagoivat kun olosuhteet muuttuvat. Käytännössä ne esim. lisäävät ilmanvaihtoa peseytymisen ja ruuanlaiton aikana ja pienentävät ilmanvaihtoa kun asunto on tyhjillään. Näin ne takaavat parhaan mahdollisen ilmanlaadun eri olosuhteissa ja samalla säästävät entistä enemmän energiaa.

Lue lisää älyilmanvaihdosta

Smart_vent_2 kopio

Älä jää yksin pohtimaan asiaa - Swegon Ilmateknikko auttaa

Mikäli epäilet ongelmia ilmanvaihtosi toiminnassa tai olet kiinnostunut uudesta älykkäästä ilmanvaihtojärjestelmästä ota yhteyttä valtuutettuun Swegon Ilmateknikkoon.

Swegonin kouluttama ja valtuuttama Swegon Ilmateknikko kartoittaa kanssasi sinulle sopivan ilmanvaihtoratkaisun. Vai oletko kenties epävarma siitä, mitkä tuotteet ja ratkaisut täyttävät parhaiten tarpeesi? Keskustele asiasta kokeneen valtuutetun asentajan kanssa.

Etsi valtuutettu ilmateknikko

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön


Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
23.2.2021