• Etusivu
  • LVI

Ilmanlaadulla on iso merkitys asukkaiden hyvinvointiin - parempi ilma joka säällä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Swegon ILTO Oy
Julkaistu 19.02.2021Päivitetty 23.02.2021
20212_68737.jpg

Huono sisäilma voi aiheuttaa terveysongelmia kuten väsymystä, päänsärkyä tai hengitystieoireita ja sen lisäksi usein yleistä tyytymättömyyttä asuinoloihin. Aina ei edes tiedosteta, että ongelmat saattavat johtua huonosta sisäilmasta. Toimiva ilmanvaihto on erittäin tärkeää niin asukkaiden kuin talon rakenteidenkin kannalta.

Uudet asunnot ovat käytännössä aina varustettu koneellisella tulo- ja poistoilmanvaihdolla sekä lämmöntalteenotolla. Vanhojen kerros- ja rivitalojen ilmanvaihto ei sen sijaan aina vastaa nykypäivän asumisvaatimuksia, energiatehokkuudesta puhumattakaan.

Painovoimaiseen ilmanvaihtoon tai pelkkään koneelliseen poistoon perustuva järjestelmä puhaltaa lämpimän ilman ulos ja hukkaa arvokasta lämpöenergiaa. Kun tällainen järjestelmä päivitetään lämmöntalteenotolla, se voi tuottaa jopa 6000 kWh:n vuotuisen säästön yhdessä 100 m² asunnossa.

Puutteelinen korvausilman saanti voi aiheuttaa ongelmia

Toinen yleinen ongelma on korvausilman saanti. Tuloilmaa ei tule riittävästi kaikkiin huoneisiin tai se imeytyy rakenteiden läpi ja sisälle kulkeutuu epäpuhtauksia tai jopa epämiellyttäviä hajuja. Koneellinen ilmanvaihto varmistaa, että kaikkiin huonetiloihin tulee raikasta ja terveellistä hengitysilmaa ja että asuntoon ei synny liiallista alipainetta. Myös ulkoilma itsessään saattaa sisältää epäpuhtauksia. Koneellisessa ilmanvaihdossa sisään tuleva ilma on aina puhdasta, koska se suodatetaan hienojakoisilla ilmansuodattimilla. Onkin tärkeää myös puhdistaa tai uusia suodattimet riittävän usein.

Ohje

Ohje

Miten erilaiset ilmanvaihtotavat toimivat

Älyilmanvaihdolla laadukasta sisäilmaa ja energiansäästöä

Uudet älykkäät ilmanvaihtokoneet säätävät ilmanvaihtoa automaattisesti asunnon olosuhteiden ja asukkaan tarpeiden mukaan. Ne mittaavat mm. kosteutta, hiilidioksidia tai VOC-yhdisteitä ja reagoivat kun olosuhteet muuttuvat. Käytännössä ne esim. lisäävät ilmanvaihtoa peseytymisen ja ruuanlaiton aikana ja pienentävät ilmanvaihtoa kun asunto on tyhjillään. Näin ne takaavat parhaan mahdollisen ilmanlaadun eri olosuhteissa ja samalla säästävät entistä enemmän energiaa.

20212_68725.jpg

Älä jää yksin pohtimaan asiaa - Swegon Ilmateknikko auttaa

Mikäli epäilet ongelmia ilmanvaihtosi toiminnassa tai olet kiinnostunut uudesta älykkäästä ilmanvaihtojärjestelmästä ota yhteyttä valtuutettuun Swegon Ilmateknikkoon.

Swegonin kouluttama ja valtuuttama Swegon Ilmateknikko kartoittaa kanssasi sinulle sopivan ilmanvaihtoratkaisun. Vai oletko kenties epävarma siitä, mitkä tuotteet ja ratkaisut täyttävät parhaiten tarpeesi? Keskustele asiasta kokeneen valtuutetun asentajan kanssa.

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Swegon ILTO Oy
LVI
ilmanvaihto
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20223_77493.jpg
Mitä seuraa jos suodattimia ei vaihdeta?
Hengitysilman laadulla on suuri vaikutus hyvinvointiimme ja pahimmillaan huono sisäilma voi aiheuttaa jopa terveyshaittoja. Hengitysliiton mukaan jokaisen asunnossa olevan ihmisen tulisi saada vähintään 4 litraa raikasta ulkoilmaa joka sekunti. Mutta koska ilma tulee ulkoa, sen mukana saattaa kantautua mm. siitepölyä, katupölyä, pakokaasuja tai nokea, mikäli sitä ei ensin suodateta. Tehokas suodatus onkin ainoa keino varmistaa puhdas sisäilma. Suodattimet tulee myös vaihtaa säännöllisesti, jotta ilma pysyy kaiken aikaa terveellisenä.
20223_77493.jpg
Älä anna periksi kevään pölyille - vaihda suodattimet ilmanvaihto­laitteeseen
Nenä on jo valmiiksi tukossa katupölystä, ja siitepölykausi on vasta alkamassa. Eikä tässä vielä kaikki, sillä autojen pakokaasu ja noki kantautuvat nekin sisään kotiin ikkunoista ja tuloilmaventtiileistä.Kevät on sisäilman laadun kannalta raskasta aikaa, ja sen takia etenkin monen allergikon tai ilman epäpuhtauksiin muuten herkästi reagoivan jaksaminen on koetuksella. Hengitysliiton mukaan jokaisen asunnossa olevan ihmisen tulisi saada vähintään neljä litraa raikasta ulkoilmaa joka sekunti. Sen takia moitteetta toimiva ilmanvaihto on todellinen terveysteko.Jokakeväistä piinaa voi torjua helpolla kotikonstilla eli vaihtamalla ilmanvaihtolaitteen suodattimet.
Swegon
Taloyhtiön energiasaneerauksen peruspilarina modernit ilmanvaihtokoneet
As. oy Espoon Pikku Pietarin pihassa toteutettiin laajat energiasaneeraukset vuonna 2022. Energiasaneerauksen peruspilariksi nousi ilmanvaihtokoneiden uusiminen. Energiankulutus laski merkittävästi ja taloyhtiön energialuokka parani.
Vallox Exxeo-huippuimuri
Uusi huippuimuri sopii monenlaisiin kohteisiin
Vallox tuo markkinoille kokonaan uudistetun huippuimurisarjan. Vallox Exxeo -mallistosta löytyy sopiva imuri kaikenlaisiin kohteiseen, sillä mallisto sisältää seitsemän eri kokoista (150–4100 dm3/s) huippuimuria, joista kaikkiin on valittavissa kolme ohjaustavaltaan erilaista mallia.Kohteeseen sopiva huippuimuri valitaan tarvittavien ilmamäärien mukaan: sarjan pienimmän huippuimurin ilmavirta (150 Pa staattisella painehäviöllä) on 150 dm3/s ja isoimman 4100 dm3/s.
20226_78900.jpg
Asuinmukavuutta uudella ilmanvaihdolla - tutustu esimerkkikohteeseen
As Oy Radiopuisto 1 sijaitsee suositussa Vasaramäen kaupunginosassa muutaman kilometrin päässä Turun keskustasta. Perheasuntoja on alueella harvoin tarjolla, ja asukkaat viihtyvätkin taloyhtiössä pitkään, toisinaan vain vaihtaen isompaan kotiin perheen kasvaessa. Siksi osakkaat olivat motivoituneita parantamaan asuinmukavuuttaan entisestään ilmanvaihtoremontin avulla.
20161_45202.jpg
Terve sisäilma uuteen ja vanhaan taloon
Sisäilman kosteustason hallinta on tärkeääIlmanvaihdon tärkeitä tehtäviä ovat:- Sisäilmassa olevan kosteuden poistaminen – 4 henkinen perhe tuottaa toimillaan sisäilmaan vuorokaudessa keskimäärin 7-10 litran kosteuskuorman. Asunnon kosteuslähteitä ovat mm. ruoanlaitto, astianpesu, peseytyminen, saunominen, pyykinpesu, huonekasvit ym.- Rakennus- ja sisustusmateriaaleista tulevien päästöjen poistaminen sisäilmasta.- Hiilidioksidipitoisuuden pitäminen riittävän alhaisena. Jos sisäilmassa ei ole riittävästi happea, voi se aiheuttaa mm. väsymystä ja päänsärkyä.- Puhtaan, suodatetun ja oikean lämpöisen ilman sisääntuonti, joka on merkittävä tekijä asumismukavuudelle. Mitä puhtaampaa sisäilma, sitä paremmin asukkaat voivat ja jaksavat. Lämmittämällä tuloilmaa vältetään myös vedon tunne.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton