Uusi asetus avasi tien aurinkosähkön hyötyihin

Valtioneuvosto hyväksyi joulun alla asetuspaketin, joka tekee aurinkosähköstä aiempaa kannattavampaa taloyhtiöille.

Kuva: Sähköinfo OyKuva: Sähköinfo Oy

Aiemmin sähkö saatiin vain taloyhtiön yhteiseen kulutukseen, kuten käytävien ja pihan valaistukseen. Tällöin aurinkosähköjärjestelmät jäivät pieniksi ja kokoonsa nähden kalliiksi.

Uuden hyvityslaskennan ansiosta taloyhtiöiden aurinkopaneelien sähkö saadaan myös talon asukkaiden käyttöön. Näin aurinkojärjestelmistä voi tehdä aiempaa suurempia ja kannattavampia.

Muutokset tulevat voimaan viimeistään 1.1.2023, mutta etuihin voi kuitenkin päästä kiinni jo tätä aiemmin omasta sähköverkkoyhtiöstä riippuen. Verkkoyhtiöiden palveluista uutuus löytynee sanoilla hyvityslaskentajärjestelmä tai energiayhteisö.

Kokonaishankintana sähköurakoitsijalta

Kuva: Sähköinfo OyKuva: Sähköinfo Oy

Isännöitsijän ja hallituksen valmistellessa esitystä yhtiökokoukselle, kannattaa olla heti alussa yhteydessä yhteen tai useampaan sähköurakoitsijaan, jolla on osaamista ja kokemusta aurinkosähköjärjestelmistä.

Kyseessä on sähköasennustyö eli yrityksellä tulee olla sähköurakointioikeudet. Hankinta kannattaa tehdä kokonaisurakkana, jolloin toimittaja vastaa kaikesta eikä tule ongelmia esimerkiksi urakkarajojen suhteen.

Ammattilaisten yhteystietoja voi hakea Löydä sähkömies -palvelusta, jonka kaikki yritykset ovat Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton jäseniä ja mukana Vastuu Groupin Luotettava kumppani -rekisterissä.

Aurinkosähköjärjestelmää suunniteltaessa tulee myös olla yhteydessä kunnan rakennusvalvontaan sekä alueen sähkönjakeluverkon haltijaan. Näin selviää tarve toimenpideilmoitukselle ja varmistuu yhteensopivuus sähköverkkoon.

Uuden asetuksen myötä aurinkosähköjärjestelmän hankintaa taloyhtiöön voi perustella sekä euroilla että ilmastonmuutoksen hillinnällä. Jatkossa paneelit tuottavat entistä suuremman osan taloyhtiön ja sen asukkaiden tarvitsemasta sähköstä.

Tilaa tietopaketti sähköistyksestä kotiisi

Sähköala Koti on Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n ja Löydä sähkömies -palvelun julkaisema tietopaketti kodin sähköistyksestä, sähköturvallisuudesta ja sähkötöiden tilaamisesta.

Lehden vuoden 2020 numerossa kerrotaan esimerkiksi sähköomavaraisesta omakotitalosta, aurinkosähköjärjestelmän hankinnasta, sähkövarastoista, sähköauton lataamisessa ja latauspisteiden suunnittelusta, valaistuksesta, valokuiduista ja sähköpyöräilyn mahdollisuuksista
 


Voit myös tilata painetun lehden veloituksetta kotiisi alla olevalla lomakkeella!

62751_p_ver-1
Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
22.2.2021