• Etusivu
  • Osakas

Mitä tehdä kun huoli naapurista kasvaa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 11.03.2021
20213_69235.jpg

Soita läheisillesi ja kysy kuulumisia.

Erityisesti taloyhtiöissä, joissa asukasjoukossa löytyy useampi ikäihminen, huoli ei välttämättä ole turha. Yhteiskunnassa elää vanhuksia, joilla ei ole omaisia huolehtimassa ja kyselemässä kuulumisia. Nämä yksinäiset vanhukset eivät välttämättä saa tarvitsemaansa apua kyllin nopeasti, elleivät naapurit ole tarkkaavaisia.

Ei, tämä ei ole kehotus naapurikyttäykseen, vaan pitämään huolta kaikenikäisistä naapureista.

Kun huoli herää

Se voi olla pieni asia, mikä kiinnittää huomiosi. Päivittäin toistuva tapahtuma, esimerkiksi roskapussin vieminen jääkin välistä, traditio katkeaa ilman tiedossa olevaa syytä kuten lomamatkaa. Aina ei ole tiedossa sukulaisia tai tahoja, joille huolensa lähimmäisestä voisi ilmaista. Erityisesti nyt epidemian aikana moni jää entistä enemmän yksin. Mikäli yhteydenottoihisi, kuten ovikellon soittoon ei vastata, huolen määrä kasvaa entisestään.

Tavanomaisen käytöksen sekä varsinaista huolta herättävän käytöksen raja voi olla toisinaan kuin veteen piirretty viiva. Moni epäröi puuttua toisen ihmisen elämään, mutta mikäli käytös on selvästi poikkeavaa aikaisemmasta, ilmoitukselle voi olla todella tarvetta.

Älä unohda myöskään lapsiperheiden hätää.
Älä unohda myöskään lapsiperheiden hätää.
Tiesitkö, että sosiaalipalveluihin voi tehdä huoli-ilmoituksen, kun huolestut niin lapsen, aikuisen kuin iäkkäämmänkin henkilön turvallisuudesta tai terveydestä?

Huoli-ilmoitus on valitettavan heikosti tunnettu. Ilmoituksesta nimittäin hyötyvät erityisesti esimerkiksi muistisairaat ihmiset. Ei ole nimittäin tavatonta lukea mediasta vanhuksesta, joka yöpaitasillaan kulkee pihalla eikä muista reittiään kotiin. Tällaiset tilanteet ovat juuri niitä, jolloin jokaisen meistä tulee osata auttaa paitsi kyseisessä hetkessä, mutta myös muistaa, että asiasta on hyvä viedä tietoa eteenpäin – tässä avuksi nousee juuri huoli-ilmoitus.

Miten ilmoituksen voi tehdä?

Kun edessä on tilanne, että huolesta tarvitsisi saada tieto eteenpäin, voi ilmoittajan kannalta hienoiseksi haasteeksi nousta, että tällaisella palvelulla on käytössään useampia nimityksiä, kuten "Yhteydenotto sosiaalihuoltoon tuen tarpeen arvioimiseksi", "Ilmoitus palvelutarpeen arvioimiseksi" tai kuten jo on tässäkin mainittu "Huoli-ilmoitus".

20213_69237.jpg

Tutustu oman kuntasi verkkosivuihin ja täytä sieltä valmis lomake, mikäli sellainen löytyy. Ilmoituksen voi jättää anonyymisti, mutta lisätietoja varten ilmoittajan yhteystiedot otetaan viranomaisen toimesta talteen.

Tärkeintä on kaikista nimityksistä huolimatta avata rohkeasti suunsa. Kun olet saanut asian viranomaisten tietoon, huolehtivat he tiedon kulkeutumisesta oikealle taholle.

"Ilmoituksen voi tehdä esimerkiksi soittamalla oman kunnan sosiaalipalveluihin. Pääasia on, että saattaa tiedon huolesta jollekin viranomaiselle, jos ei itse pysty auttamaan ja tilanne ei ole akuutti", Ville Santalahti Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksesta tiivistää.
Pidetään huolta läheisistä ja naapureista!

Lähde:
Kiinteistöliitto

Osakas
asuminen
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20216_71356.jpg
Miten jätteiden litistäminen säästää taloyhtiölle selvää rahaa?
Taas ovat talon roska-astiat sekaisin! Miten ihmeessä naapuri ei taaskaan ole osannut pistää muoveja oikeaan astiaan! Pahvinkeräysastiakin pursuaa yli laitojen. Ei ihme, sehän on täynnä ilmaa.Ei ole yhdentekevää, miten taloyhtiön roskikset täytetään. Oikea jäte oikeassa roskiksessa ja esimerkiksi pahvien litistäminen niin, ettei astia pursua yli äyräiden, säästää rahaa taloyhtiöltä ja näkyy myös osakkaiden kukkarossa. Jäteyhtiöt nimittäin perivät lisämaksua, jos astiat pursuavat yli.
20101_20061.jpg
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
202211_79971.jpg
Lumon eKaide kerää aurinkoenergian hyötykäyttöön
Energiansäästö ja siihen tarvittavat ympäristöystävälliset keinot ovat puhuttaneet kansaa jo pitkään globaalisti. Etenkin parvekelasien energiansäästö on ollut tiedossa jo pitkään. Lumon on ollut ympäristön asialla jo vuosien ajan, onhan Lumon Lasituksen tuoma päästökompensaatio Suomen olosuhteissa yli kuusinkertainen verrattuna lasituksen elinkaaren aikaisiin hiilipäästöihin. Toisin sanoen, Lumon Lasituksen tuottama ilmastohyöty sen käyttöiän aikana on suurempi, kuin lasituksen koko elinkaaren aikana aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt.
Lähikuva oven avaamisesta avaimella
Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja missä tilanteessa?
Taloyhtiön yleisavaimen käyttöön liittyy tarkkoja sääntöjä - sitä voi käyttää ainoastaan pätevästä syystä. Yleisavainta ei voida luovuttaa kenelle tahansa. Avainten sallittua määrää ei ole määritelty, joten yleisavaimia voi olla yksi tai useampia. Suositeltavaa on, että taloyhtiöiden asuntojen ovet, yleiset tilat ja tekniset tilat olisi sarjoitettu eri avainsarjoihin.
CibesAmslift-hissi
Hissin jälkiasennus toteutetaan historiaa kunnioittaen
Hissin jälkiasennus vanhoihin ja arvokkaisiin rakennuksiin on tarkasti valvottua ja säädeltyä, minkä vuoksi nykyaikaisen hissin asentaminen vanhaan arvokiinteistöön vaatii tietoa ja taitoa. Usein hissin jälkiasentaminen herättää myös ristiriitaisia tunteita – moni voi kokea, ettei hissi sovi arvokkaaseen miljööseen. Cibes Amsliftin vankalla kokemuksella vanhoihinkin rakennuksiin on kuitenkin mahdollista jälkiasentaa hissi, joka kunnioittaa kohteen historiaa ja tyyliä.
20218_71758.jpg
10 tärkeintä tarkastus­kohtaa hissin määrä­aikaistarkas­tuksessa
Hissionnettomuuksia sattuu onneksi harvoin, mutta seuraukset voivat olla vakavia – kuten Kaunialan sairaalassa kuolemaan johtaneessa hissitapaturmassa. Sairaalan hoitaja ja pyörätuolissa ollut kuntoutuja olivat poistumassa hissikorista. Kesken poistumisen hissikori lähti liikkeelle ylöspäin. Kuntoutuja jäi puristukseen korin lattian ja kerrostason kulkuaukon yläkarmiin ja menehtyi.Tapaturmassa syynä oli nostokoneisten jarrun vikaantuminen. Hissien osat vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä. Onnettomuuksilta vältytäänkin parhaiten ennakoimalla hissin huoltotoimenpiteitä säännöllisien ja lain vaatimien hissitarkastuksen avulla. Mutta mitä itse hissitarkastuksessa oikein tarkastetaan ja miksi? Onko teidän taloyhtiössänne hissiturvallisuus kunnossa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton