• Etusivu
  • Remontti

Mihin sulamisvedet valuvat taloyhtiössänne?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Julkaistu 17.03.2021Päivitetty 14.01.2022
20213_69359.jpg

KUVA: Perustusrakenteiden yleisimmät kosteus- ja homevaurioiden syyt (Lähde Sisäilmayhdistys ry)1. Pintavesien valuminen rakennukseen.2. Puutteellinen sadevesijärjestelmä.3. Pintaveden tunkeutuminen ryömintätilaan ja muihin rakenteisiin.4. Paineellisen veden tunkeutuminen ryömintätilaan ja muihin rakenteisiin.5. Veden kapillaarinen nousu rakennuspohjasta rakenteisiin. Suurin osa näistä ongelmista on estettävissä asianmukaisella salaojituksella!

Runsaslumisen talven jälkeen kevät laittaa taloyhtiöiden salaojat tositestiin. Routainen maa ja runsaat sulamisvedet ovat riskialtis yhtälö kiinteistön rakenteille, jos salaojitus ei ole kunnossa.

Alapohjarakenteisiin kohdistuu suurin kosteusrasitus

Pohjavedenpinta on poikkeuksetta aina jollakin syvyydellä rakennuksen alla. Lisäksi rakenteita rasittaa ulkopuolelta tulevat pintavedet ja vajovedet. Jos rakennuksen alla ja vieressä on kapillaarisia, eli kosteutta siirtäviä maakerroksia, kosteus pääsee siirtymään alapohjarakenteita vasten.

Salaojitus suojaa kiinteistöä alhaalta nousevalta kosteudelta

Asianmukainen salaojitus on siten merkittävässä roolissa, kun puhutaan taloyhtiön vastuullisesta kiinteistönhoidosta sekä asumisterveydestä. Vesivekin salaoja-asiantuntija Hannu Heinonen vinkkaa, että nyt on hyvä hetki kartoittaa mahdolliset riskitekijät taloyhtiön salaojituksessa.

– Kevättalvella, kun piha muutoin on vielä jäässä, sokkelin vierusta on usein sulana. Kivijalka kun lähes poikkeuksetta hohkaa lämpöä ulospäin. Kun lumet alkavat sulaa, vesi imeytyy jäiseltä pihalta ainoaan sulaan kohtaan, eli juurikin sokkelin vierustaan. Näin tapahtuu varsinkin, jos pihamaan kaadot on tehty väärin, eli maanpinta viettää rakennukseen päin.

Jos salaojitusta ei ole, tämä kosteus jää muhimaan sokkelia vasten. Kosteusrasitukseen vaikuttaa myös maa-aines; mitä hienojakoisempaa maata perustusten ympärillä on, sitä enemmän se varastoi kosteutta.

– Nykyään sokkeli suojataan kosteudelta patolevyllä, mutta vanhemmista kiinteistöistä se useimmiten puuttuu. Silloin sokkelia vasten valuvat sulamisvedet pääsevät imeytymään perustusten kautta kiinteistön muihinkin rakenteisiin. Usein huoneilma muuttuu keväisin tunkkaiseksi juuri tästä syystä, kertoo Hannu.

Veloitukseton kuntotarkastus kartoittaa riskit

Kun taloyhtiön korjaustarpeet tunnistetaan ajoissa, niiden toteuttamiseen voidaan varautua niin taloudellisesti kuin henkisestikin. Salaojituksen korjaustyöt kannattaa tehdä ajoissa, muutoin seurauksena voi olla mm. homeongelmia ja huomattavasti kalliimpi remontti.

Vesivek on konseptoinut taloyhtiön kunnossapitosuunnittelun avuksi hyvän työkalun, Sokkelin™-kuntoraportin. Selkokielisen dokumentin pohjalta kiinteistön salaojituksen kunto ja mahdolliset tulevat korjaustarpeet voidaan arvioida objektiivisten faktojen perusteella. Ja jos salaojitus on kunnossa, saatte esittää taloyhtiölle asiasta mustaa valkoisella ja salaojahuolet pois mielestänne.

Tunkkainen haju eteisessä johti taloyhtiön salaojaremonttiin

Helsingin Puistolassa sijaitsevassa 5 asunnon rivitaloyhtiössä, Ampiaiskuja 4:ssä, uusittiin salaojitus toissa syksynä. Yhden asunnon eteisessä oli havaittu tunkkaista hajua, ja paikalle tilattiin yritys kuvaamaan salaojituksen tilanne. Kuvauksessa havaittiinkin salaojaputkien olevan tukossa.

20213_69360.jpg

Vanhat salaojaputket lähes maan pinnassa

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Hannu Kivismäki kertoo, että vuonna -86 rakennetun kiinteistön salaojitus oli kauniisti sanottuna tehty päin mäntyä.

– Meitä asukkaita ei ollut silloin rakennusaikana valvonnassa mukana, ja salaojaputket oli laitettu liian ylös. Vesi suorastaan lillui perustuksissa.

Jokainen asukas tajusi, että tilanteelle oli tehtävä jotain. Parilta salaojafirmalta pyydettiin tarjous, Vesivek valikoitui myös mukaan potentiaaliseksi urakan toteuttajaksi.

– Vesivekiltä soitti Sami Tulimäki, miellyttävä ja ammattitaitoisen tuntuinen mies. Hän tuli kertomaan meille yrityksestä ja siitä, miten remontti tehtäisiin ja mitä se maksaisi. Kaikki asukkaat saivat työsuunnitelman sekä yksityiskohdat remontin sisällöstä kirjallisena, eli meillä oli selkeästi tiedossa remontin sisältö ja kokonaishinta.

Asukkaat pitivät seuraavana päivänä pikapalaverin, jonka päätteeksi soitettiin Vesivekille ja kysyttiin, milloin urakka voisi alkaa. Muutaman viikon päästä remontti starttasi ja kesti noin kolme viikkoa.

Kehutaan, kun kehuttavaa on

– Asentajat tekivät duunia aamusta iltamyöhään. Aina pihalla tavatessamme he kertoivat meneillään olevasta työvaiheesta, joten tiesimme mitä työmaalla tapahtui, Hannu muistelee remontin kulkua.

Hannu kertoo kuulleensa kauhutarinoita siitä, miten remontti on mennyt aivan pieleen, kun työmaalla on pyörinyt alihankkijan epämääräisiä työmiehiä. Siksi taloyhtiössä pidettiin tärkeänä sitä, että asentajat olivat firman omia miehiä.

– Minä kehun, kun kehuttavaa on, hyvä palvelu kun on nykyään niin harvinaista herkkua, lisää Hannu lopuksi.

TILAA VELOITUKSETON SOKKELIN KUNTOTARKASTUSTM

Vesivek Oy
Remontti
salaojat
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20218_71805.jpg
Kosteusjäljet sokkelissa johtivat talo­yhtiön salaoja­remonttiin
As Oy Kissankellontie 18 on Itä-Helsingissä sijaitseva 8 asunnon taloyhtiö. Vehreään ja kauniiseen pihaan saavuttaessa ei uskoisi, että kiinteistöön on tänä keväänä valmistunut salaojaremontti. Etupihan remontti sai alkunsa vaiherikkaasta tapahtumaketjusta, jossa taloyhtiön oma aktiivisuus ja selvitystyö oli suuressa roolissa.
20105_21716.jpg
Sadevesijärjestelmän kuntokartoitus
Sadevesijärjestelmien oletettu käyttöikä on noin 30 vuotta. Materiaalista ja pinnoitteesta riippuen voi uusiminen tulla ajankohtaiseksi jo aiemminkin. Tavoitteellisen käyttöiän saavuttamiseksi on räystäskourut syytä huoltaa kaksi kertaa vuodessa. Liasta aiheutuvat rasitukset voivat paitsi vahingoittaa materiaalia myös muuttaa kaatojen suuntaa, jolloin järjestelmä ei toimi toivotulla tavalla. Kuntokartoitus sadevesijärjestelmän osalta on syytä hoitaa hyvissä ajoin.Jätä yhteydenottopyyntö Vesivekille
20111_23936.jpg
Sadevesijärjestelmä ja kattoturvatuotteet kuntoon edullisesti talvella!
Mikäli haluat remontoida sadevesijärjestelmäsi ja kattoturvatuotteesi edullisemmin, voit käyttää talvietua.Talvietu koskee yksityisiä rakentajia/saneeraajia sekä asunto-osakeyhtioissä tehtyjä sopimuksia.Talviedun, -10% saat, kun työ suoritetaan tammi- huhtikuun välisenä aikana ja kauppa on myyjän kanssa sovittu ennen maaliskuun loppua.Haluamme turvata ammattitaitoisten asentajiemme talvityöllisyyden ja romuttaa ajatuksen talvityön vaikeuksista. Talviedusta saat lisätietoa Vesivekin myyjiltä.Jätä yhteydenottopyyntö tästäLue lisää sadevesijärjestelmistä
20208_66127.jpg
Taloyhtiön perustuksien kosteus ja lämpö kerralla kuntoon
Lämmin kesäkuinen torstaiaamu koittaa rakennustyömaalla Pohjois-Helsingissä. Nelisen kuukautta kestävässä urakassa uusitaan laajalla tontilla sijaitsevien kuuden rakennuksen perustusten kosteuden- ja lämmöneristeet sekä parannetaan salaojien toimintaa.Taloissa oli havaittu jo pidemmän aikaa kosteus- ja lämpövuotoja. Asukkaat olivat valitelleet muun muassa kylmistä lattioista.
20223_77127.jpg
Kun salaojaremontti ei ole ratkaisu - näin korjaat mahdottomat kosteus­ongelmat
Kosteusongelmat ovat tyypillisiä erityisesti tietyn aikakauden taloyhtiöissä ja omakotitaloissa. Märkä kellaritila on usein oire kosteusongelmasta perustuksissa. Salaojien asentaminen tai korjaus ei välttämättä auta. Usein ongelman lähde on perustamistavassa sekä kapillaarikatkon puutteessa. Tällöin kosteus pääsee nousemaan kapillaarisesti perustuksia pitkin ylöspäin. Ongelma esiintyy varsinkin rinnetonteille rakennetuissa rakennuksissa, joissa salaojaremontti voi olla mahdoton toteuttaa ympärillä olevien olosuhteiden vuoksi eivätkä kosteusongelmat välttämättä ratkea sillä.Kun etsitään vaihtoehtoa salaojille, kannattaa harkita SafeDrying-järjestelmän asennusta.
Tyhjä Kostea kellari
Mistä kellarin kosteusongelmat yleensä johtuvat?
Kostea, tunkkainen kellari, jossa seinän maali ja rappaukset lohkeilevat on tyypillinen näky useissa kerros- ja omakotitaloissa. Sadevesi on kyllästänyt kellarin seiniä ympäröivän maan tai pohjavesi on noussut talon anturaan saakka, jolloin talo niin kutsutusti seisoo vedessä. Salaojat voivat olla puutteellisia tai virheellisesti tehty. Kellarin hyötykäyttöön ottamisesta voi olla vain haaveena näissä tilanteissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton