Mihin sulamisvedet valuvat taloyhtiössänne?

Runsaslumisen talven jälkeen kevät laittaa taloyhtiöiden salaojat tositestiin. Routainen maa ja runsaat sulamisvedet ovat riskialtis yhtälö kiinteistön rakenteille, jos salaojitus ei ole kunnossa.

Alapohjarakenteisiin kohdistuu suurin kosteusrasitus

Pohjavedenpinta on poikkeuksetta aina jollakin syvyydellä rakennuksen alla. Lisäksi rakenteita rasittaa ulkopuolelta tulevat pintavedet ja vajovedet. Jos rakennuksen alla ja vieressä on kapillaarisia, eli kosteutta siirtäviä maakerroksia, kosteus pääsee siirtymään alapohjarakenteita vasten.

KUVA: Perustusrakenteiden yleisimmät kosteus- ja homevaurioiden syyt (Lähde Sisäilmayhdistys ry)1. Pintavesien valuminen rakennukseen.2. Puutteellinen sadevesijärjestelmä.3. Pintaveden tunkeutuminen ryömintätilaan ja muihin rakenteisiin.4. Paineellisen veden tunkeutuminen ryömintätilaan ja muihin rakenteisiin.5. Veden kapillaarinen nousu rakennuspohjasta rakenteisiin. Suurin osa näistä ongelmista on estettävissä asianmukaisella salaojituksella!KUVA: Perustusrakenteiden yleisimmät kosteus- ja homevaurioiden syyt (Lähde Sisäilmayhdistys ry)
1. Pintavesien valuminen rakennukseen.
2. Puutteellinen sadevesijärjestelmä.
3. Pintaveden tunkeutuminen ryömintätilaan ja muihin rakenteisiin.
4. Paineellisen veden tunkeutuminen ryömintätilaan ja muihin rakenteisiin.
5. Veden kapillaarinen nousu rakennuspohjasta rakenteisiin.
Suurin osa näistä ongelmista on estettävissä asianmukaisella salaojituksella!

Salaojitus suojaa kiinteistöä alhaalta nousevalta kosteudelta

Asianmukainen salaojitus on siten merkittävässä roolissa, kun puhutaan taloyhtiön vastuullisesta kiinteistönhoidosta sekä asumisterveydestä. Vesivekin salaoja-asiantuntija Hannu Heinonen vinkkaa, että nyt on hyvä hetki kartoittaa mahdolliset riskitekijät taloyhtiön salaojituksessa.

– Kevättalvella, kun piha muutoin on vielä jäässä, sokkelin vierusta on usein sulana. Kivijalka kun lähes poikkeuksetta hohkaa lämpöä ulospäin. Kun lumet alkavat sulaa, vesi imeytyy jäiseltä pihalta ainoaan sulaan kohtaan, eli juurikin sokkelin vierustaan. Näin tapahtuu varsinkin, jos pihamaan kaadot on tehty väärin, eli maanpinta viettää rakennukseen päin.

Jos salaojitusta ei ole, tämä kosteus jää muhimaan sokkelia vasten. Kosteusrasitukseen vaikuttaa myös maa-aines; mitä hienojakoisempaa maata perustusten ympärillä on, sitä enemmän se varastoi kosteutta.

– Nykyään sokkeli suojataan kosteudelta patolevyllä, mutta vanhemmista kiinteistöistä se useimmiten puuttuu. Silloin sokkelia vasten valuvat sulamisvedet pääsevät imeytymään perustusten kautta kiinteistön muihinkin rakenteisiin. Usein huoneilma muuttuu keväisin tunkkaiseksi juuri tästä syystä, kertoo Hannu.

Veloitukseton kuntotarkastus kartoittaa riskit

Kun taloyhtiön korjaustarpeet tunnistetaan ajoissa, niiden toteuttamiseen voidaan varautua niin taloudellisesti kuin henkisestikin. Salaojituksen korjaustyöt kannattaa tehdä ajoissa, muutoin seurauksena voi olla mm. homeongelmia ja huomattavasti kalliimpi remontti.

Vesivek on konseptoinut taloyhtiön kunnossapitosuunnittelun avuksi hyvän työkalun, Sokkelin™-kuntoraportin. Selkokielisen dokumentin pohjalta kiinteistön salaojituksen kunto ja mahdolliset tulevat korjaustarpeet voidaan arvioida objektiivisten faktojen perusteella. Ja jos salaojitus on kunnossa, saatte esittää taloyhtiölle asiasta mustaa valkoisella ja salaojahuolet pois mielestänne.

Tilaa ilmainen kuntoraportti

Tunkkainen haju eteisessä johti taloyhtiön salaojaremonttiin

Helsingin Puistolassa sijaitsevassa 5 asunnon rivitaloyhtiössä, Ampiaiskuja 4:ssä, uusittiin salaojitus toissa syksynä. Yhden asunnon eteisessä oli havaittu tunkkaista hajua, ja paikalle tilattiin yritys kuvaamaan salaojituksen tilanne. Kuvauksessa havaittiinkin salaojaputkien olevan tukossa.
 

salaojaremontti-taloyhtiössä-750x422

Vanhat salaojaputket lähes maan pinnassa

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Hannu Kivismäki kertoo, että vuonna -86 rakennetun kiinteistön salaojitus oli kauniisti sanottuna tehty päin mäntyä.

– Meitä asukkaita ei ollut silloin rakennusaikana valvonnassa mukana, ja salaojaputket oli laitettu liian ylös. Vesi suorastaan lillui perustuksissa.

Jokainen asukas tajusi, että tilanteelle oli tehtävä jotain. Parilta salaojafirmalta pyydettiin tarjous, Vesivek valikoitui myös mukaan potentiaaliseksi urakan toteuttajaksi.

– Vesivekiltä soitti Sami Tulimäki, miellyttävä ja ammattitaitoisen tuntuinen mies. Hän tuli kertomaan meille yrityksestä ja siitä, miten remontti tehtäisiin ja mitä se maksaisi. Kaikki asukkaat saivat työsuunnitelman sekä yksityiskohdat remontin sisällöstä kirjallisena, eli meillä oli selkeästi tiedossa remontin sisältö ja kokonaishinta.

Asukkaat pitivät seuraavana päivänä pikapalaverin, jonka päätteeksi soitettiin Vesivekille ja kysyttiin, milloin urakka voisi alkaa. Muutaman viikon päästä remontti starttasi ja kesti noin kolme viikkoa.

Kehutaan, kun kehuttavaa on

– Asentajat tekivät duunia aamusta iltamyöhään. Aina pihalla tavatessamme he kertoivat meneillään olevasta työvaiheesta, joten tiesimme mitä työmaalla tapahtui, Hannu muistelee remontin kulkua.

Hannu kertoo kuulleensa kauhutarinoita siitä, miten remontti on mennyt aivan pieleen, kun työmaalla on pyörinyt alihankkijan epämääräisiä työmiehiä. Siksi taloyhtiössä pidettiin tärkeänä sitä, että asentajat olivat firman omia miehiä.

– Minä kehun, kun kehuttavaa on, hyvä palvelu kun on nykyään niin harvinaista herkkua, lisää Hannu lopuksi.


TILAA VELOITUKSETON SOKKELIN KUNTOTARKASTUSTM

Tilaa ilmainen kuntoraportti

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
17.3.2021