Iäkäskin talo nuortuu silkkipainolasista valmistetulla parvekejulkisivulla

Helsingin Kontulassa sijaitseva vuonna 1968 rakennettu kerrostalo koki täydellisen muutoksen Lumonin tolpattomalla kaiteella ja silkkipainotekniikalla valmistetuilla parvekelasituksilla. Talossa peruskorjattiin rakennuksen kokonaisvaltaisen korjaushankkeen yhteydessä yhteensä 60 parveketta ja saneeraukseen ryhdyttäessä parvekkeissa oli betonirakenteiset parvekekaiteet. Lopputulos on näyttävä kokonaisuus, joka ei olisi onnistunut ilman sujuvaa yhteistyötä suunnitteluvaiheessa.

Parvekelasitus voidaan asentaa myös iäkkäämpiin kiinteistöihin, tällöin vanhankin parvekkeen saa viihtyisäksi ja parvekkeen käyttöikä pitenee huomattavasti. Parvekelasitus voidaan asentaa myös iäkkäämpiin kiinteistöihin, tällöin vanhankin parvekkeen saa viihtyisäksi ja parvekkeen käyttöikä pitenee huomattavasti. 

Hankesuunnittelun merkitys projektin onnistumisen kannalta

Yleensä korjaushankkeissa käydään läpi ns. hankesuunnitteluvaihe, jossa kartoitetaan kohteen eri korjausvaihtoehdot ja -mahdollisuudet sekä esimerkiksi näiden elinkaari ja kustannustaso. Tässä kohteessa hankesuunnittelu oli jo tehty Saton toimesta ja suunnittelijat tulivat mukaan toteutussuunnitteluvaiheeseen. Tehtyjen kuntotutkimusten perusteella oli päätetty, että parvekkeiden muut betoniosat kunnostetaan, mutta kaide uusitaan.
 

Lumon oli hankkeessa tiiviisti mukana jo toteutussuunnittelun alkumetreiltä lähtien.

Lumon pyrkii olemaan mukana kaikissa suunnitteluvaiheissa ja tarjoamaan suunnittelutyökalut arkkitehtien ja suunnittelijoiden käyttöön tarvittaessa jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Lumon tarjoaa myös teknistä tukea, piirustusaineistoa sekä toimittaa tarvittaessa mallikappaleet kohteen suunnittelun avuksi. 

Rakennuttajakaari Oy:n julkisivusuunnittelun tiimipäällikkö, arkkitehtisuunnitelija, Jonna Haikonen korostaa, että Lumon on vienyt tekniikkaa eteenpäin ja tehnyt hyvää tuotekehittelytyötä.

1920Lumon-FI-Kaarenjalka5_HKI-Silkkipaino-201127-DSC_5240

Parvekkeen betonikaiteen kappalemaisuus sekä sen avoin osuus haluttiin tuoda aiheena uuteen kaiteeseen. Lisäksi oli tärkeää saada pinnasta mattamainen betonin hengessä. Tärkeänä lähtökohtana pidettiin myös sitä, että käytetään uudelle materiaalille tyypillistä detaljiikkaa ja sitä kautta saavutetaan siistit liittymädetaljit. Lumon oli suunnittelussa hyvänä tukena ja toteutusratkaisulla saavutettiin sekä lähtökohdaksi asetetut tekniset että esteettiset tavoitteet.

Silkkipainotekniikka kaidelasissa on osoittautunut moneen kohteeseen sopivaksi ratkaisuvaihtoehdoksi, jolla saadaan toteutettua tarkasti halutut värisävyt ja lisäksi se mahdollistaa monipuoliset kaiteen kuvioinnit ja läpinäkyvät osat. Lumonin tolpaton kaide tuo parvekkeen sisälle rauhallisen ilmeen ja vaikutelman avaruudesta, kertoo Haikonen.

Kerrostalon uusi ilme on moderni ja raikas. Kaidejärjestelmä on Lumonin tolpattomalla kaiteella toteutettu ja kaidelaseissa silkkipainokäsittely. Silkkipainolla saatiin vanhaa ulkoasua vastaava ratkaisu, joka oli tavoitteena hanketta suunniteltaessa.  Kerrostalon uusi ilme on moderni ja raikas. Kaidejärjestelmä on Lumonin tolpattomalla kaiteella toteutettu ja kaidelaseissa silkkipainokäsittely. Silkkipainolla saatiin vanhaa ulkoasua vastaava ratkaisu, joka oli tavoitteena hanketta suunniteltaessa.  

Varhain aloitettu suunnittelu johtaa tuloksekkaaseen yhteistyöhön

Myös Lumon Suomi Oy:n projektipäällikkö Petri Nilsson kokee yhteistyön olleen saumatonta ja läpinäkyvää koko projektin ajan.

Yhteistyö arkkitehtitoimiston kanssa sujui hankkeen alkumetreistä lähtien jouhevasti ja Lumon oli mukana hankesuunnittelussa alusta alkaen. Projekteihin kuuluu aina Lumonin osalta tuotteiden mittaaminen, suunnittelu, tarvittavat lujuuslaskelmat sekä asennus. Kaiteen ulkoasu pyrittiin säilyttämään vanhaa vastaavana, kuitenkin moderneilla ratkaisuilla.

Nilsson toteaa, että onnistunut suunnittelu ja yhteistyö arkkitehdin kanssa mahdollisti projektin läpiviemisen onnistuneesti. Pääsuunnittelijan innostuneisuus ja halu käyttää moderneja ratkaisuja korostui siinä, että tähän kohteeseen saatiin silkkipainolasi käyttöön.

Urakan toteutuksen suunnittelussa työmaalla pystyttiin vielä tarkentamaan ratkaisuja niin, että työn suorittaminen oli tehokasta ja lopputulos on toimiva. Suunnittelua toteutettiin yhdessä pääurakoitsijan ja Lumonin projektipäällikön Petri Nilssonin kanssa. Kaikin puolin toimiva ja toteutuskelpoinen ratkaisu saatiin sovittua avoimen yhteistyön kautta. Lopputulos palvelee asukkaita ja alkuperäistä kappalemaisuutta mukaileva ulkoasu saatiin toteutettua hyvin.

Silkkipainotekniikka on moderni ratkaisu julkisivun suunnitteluun

 

Kaidemateriaalina lasi on pitkäikäinen. Se on myös helppohoitoinen ja puhtaanapito onnistuu vaivattomasti. Silkkipaino mahdollisti kaiderakenteen lasisena, jolloin kaiteeseen ei tarvittu muita rakenteita. Silkkipainolasit antavat mahdollisuuden niin persoonallisiin kuin perinteisempiinkin parvekejulkisivuihin uudis- ja korjausrakentamisen kohteissa. Silkkipainolaseihin voidaan painaa erilaisia kuvioita ja värejä, jolloin pinnoista saadaan arkkitehtuurisesti eläväisiä ja moderneja.
 

Tiesitkö?

  • Lumon on suomalainen perheyritys, joka valmistaa, myy ja asentaa parvekejulkisivutuotteita ja lasiterasseja.
  • Lumon Oy:lle valmistui kesällä 2020, alan ensimmäisenä yrityksenä, oma silkkipainolinja Kouvolan tehtaille.
  • Silkkipainolinjan myötä Lumon pystyy tarjoamaan mm. lyhyemmän silkkipainolasien toimitusajan, entistä luotettavammat toimitukset sekä ekologisemman ja kotimaisen silkkipainetun lasituksen. Lue lisää>>
  • Lumonilla huolehditaan myös työturvallisuusasioista erittäin tarkasti.

Työturvallisuus on kunnia-asia

Työturvallisuus on keskeisessä osassa kaikkia toimintojamme ja on hienoa, että saimme tunnustusta projektikohteidemme hyvästä turvallisuudesta. Teemme kuitenkin jatkuvasti töitä turvallisuuskulttuurin edistämiseksi ja tavoitteemme "nolla tapaturmaa" saavuttamiseksi, sanoo Lumon Suomi Oy:n liiketoimintajohtaja Mikko Hilliaho. Pääpaino turvallisuuden kehittämisessä on ennakoivissa toimenpiteissä. Kannustamme kaikkia työntekijäryhmiämme niin asennuksen, tuotannon kuin toimihenkilöiden osalta aktiivisesti havainnoimaan ympäristöään ja tekemään turvallisuushavaintoja, Hilliaho kertoo.

Lumon Suomi Oy sai kunniamainnan hyvin hoidetuista turvallisuusasioista Rakennusteollisuuden Uudenmaan työturvallisuuskilpailussa maaliskuussa 2021.

Kiinnostuitko? Jäikö jokin askarruttamaan? Kysy lisää aiheesta


Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
12.4.2021