Tiedäthän kenelle avaat ovesi?

Turvaton olo asunnossamme hyvin usein johtuu siitä, ettemme tiedä ketä esimerkiksi kerrostalon alaovella soittelee ovikelloa. Eikä ongelma ole rajattu vain kerrostaloihin. Rivi- ja omakotitaloissa yhtä lailla saattaa tuntematon tulla oven taakse. Miten tällaisessa tilanteessa tulisi käyttäytyä ja mitä voit asialle tehdä?

ABB ovipuhelinjärjestelmä-750x422

Toimi näin

Älä päästä ketään tuntematonta ovikellon soittajaa taloyhtiösi rappukäytävään. Viranomaiset pääsevät kyllä itse sinne tarvittaessa.

Usein ovisilmä asuntosi ovella ei riitä. vaan lisää turvallisuutta saat ovipuhelimiin liitetyllä kameralla. Ovisilmään kurkistaminen kuitenkin kannattaa aina, jos muuta ei ole tarjolla.

Kameravalvonta taloyhtiön pihalla lisää turvallisuutta ja pitää myös kutsumattomat vieraat poissa. Kameravalvonnasta tulee aina ilmoittaa selkeästi kyltein. Naapurin pihaa tai yleisiä alueita ei saa kuvata. Kameravalvonnasta on tehtävä rekisteriseloste.


ABB-Welcome-tuotteilla voit helposti toteuttaa juuri sopivan ovipuhelinjärjestelmän lisätoimintoineen kaikkiin kohteisiin, olipa kyseessä sitten kerrostalo, omakoti- tai rivitalo. Laajan tuotevalikoiman ja modulaarisen rakenteen ansiosta jokaiseen rakennukseen löytyy oikeat tuotteet.

Ovipuhelinjärjestelmän modernisointi saneerauskohteessa nykyaikaiseksi onnistuu vaihtamalla vanha järjestelmä ABB-Welcome-järjestelmään. Saneerauksessa voidaan yleensä hyödyntää myös vanhaa kaapelointia. Olemassa olevasta kaapeloinnista riippuu, voidaanko ovipuhelimeen saada ääniyhteyden lisäksi myös kuvayhteys.

Ulkoyksiköt

Moduuleista koottavat ulkotaulut helpottavat juuri oikean ratkaisun löytämistä erilaisiin kohteisiin. Ulkotauluja voi olla yhdessä rakennuksessa jopa 9 kappaletta ja yhdestä ulkotaulusta voidaan soittaa jopa 250 asuntoon. Ulkoyksikkö saadaan soveltuvaksi kuhunkin saneerattavaan kohteeseen valitsemalla sopivat moduulit.

Ulkotauluissa huurtumisen esto takaa hyvän kuvanlaadun kaikissa sääolosuhteissa (-40 C0 - +70 C0) ja infrapunavalon ansiosta käyttäjä näkee vieraan selvästi myös pimeällä. Näppäinten taustavalo syttyy automaattisesti hämärässä, mikä helpottaa ulkoyksikön käyttöä. Ulkoyksikköjen ilkivaltaluokitus on IK07. Ne kestävät myös hyvin myös kosteutta (IP54, sadesuojalla varustettuna IP55).

Haluttuja ominaisuuksia on helppo lisätä järjestelmään, esimerkiksi avaimeton kulkumahdollisuus RFID-kortinlukijalla tai koodinäppäimistöllä.
 

ABB ovipuhelinjärjestelmä taloyhtiöille-422x500

Sisäyksiköt

ABB wellcome ovipuhelin-422x500

Sisäyksiköitä on videokuvaa tallentavasta näytöstä perinteiseen luuriyksikköön. Saatavissa on myös malli, jossa on induktiosilmukka kuulolaitteen käyttäjiä varten. Asennusvaihtoehdot ovat uppoon, pintaan ja
pöytätelineeseen.

Pöytätelinettä käytetään etenkin toimistoympäristössä. Mallista riippuen sisäyksiköihin saa mm. soitonsiirron, sisäpuhelumahdollisuuden, mykistystoiminnon ja viestien tallentamisen. 

Saneerauskohteissa ovipuhelimien sisäyksikkö voidaan kätevästi kohottaa neljällä korokepalalla hieman irti seinästä, jolloin tarvittava kaapelointi voidaan tehdä pinta-asennuksena.

Etäkäyttö mobiililaitteilla

Ovipuhelimen toimintoja on mahdollista käyttää etänä älypuhelimella tai tabletilla. Ovipuhelimen soittoon voi vastata, vaikka asukas itse ei olisikaan kotona. Mobiilikäyttö mahdollistaa jopa oven avaamisen tulijalle etänä. Etäkäyttö vaatii IP-gatewayn ja internet-liittymän.

Lisäkameroilla lisää turvallisuutta

Ovipuhelinjärjestelmän lisäkamerat ovat korkealaatuisia analogisia kameroita, joilla lisätään kiinteistön turvallisuutta merkittävästi. Modulaariseen ulkotauluun voidaan suoraan liittää yksi lisäkamera ilman lisätarvikkeita. Kaiken kaikkiaan yhdessä järjestelmässä voi olla 36 kameraa. 

Ohjaa myös hissiä

Hissien ohjaus voidaan liittää osaksi ovipuhelinjärjestelmää. Vieraalle avataan ulko-ovi huoneiston sisäyksiköstä, jolloin samanaikaisesti hissi lähtee alaovelle. Hissi vie vieraan suoraan haluttuun kerrokseen, missä isäntä ottaa vieraan vastaan.

Liitä helposti automaatioon

Ovipuhelinjärjestelmä on helposti liitettävissä ABB-free@home-kodinohjaukseen tai KNX-taloautomaatioon. Koti- ja taloautomaatiojärjestelmät lisäävät kiinteistön turvallisuutta entisestään ja parantavat asumismukavuutta. ”myBuildings”-sovelluksen kautta pystyy etävalvomaan kameroiden avulla kiinteistöllä liikkuvia henkilöitä.

Lisätietoja ovipuhelimesta

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
26.3.2021