• Etusivu
  • LVI

Katupöly heikentää sisäilmaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Velco
Julkaistu 29.03.2021
20213_69557.jpg

Katupöly on terveysriski kaikille. Eniten siitä kärsivät lapset, vanhukset ja hengityssairaat.
Keväisin katupöly tunkeutuu myös sisälle asuntoihin. Hyvällä ilmansuodatuksella on mahdollista parantaa asunnon sisäilmaa.

Keväisin pahimpaan katupölyaikaan kaupungeissa mitataan korkeita hengitettävien hiukkasten pitoisuuksia. Korkeimmillaan pitoisuudet ovat maalis- ja huhtikuussa, jolloin liikenne nostattaa hiekoitushiekkaa ja asfalttipölyä ilmaan. Katupölyn esiintymiseen vaikuttaa mm. liikenteen määrä, hiekoituksen käyttö sekä sääolot.

Kulkeutumista sisätiloihin voidaan estää

Etenkin keväisin sisäilman laatua laskee katupölyn, allergeenien sekä muiden epäpuhtauksien kulkeutuminen asuntoihin. Huono sisäilma aiheuttaa ihmisillä erilaisia terveyshaittoja. Tavallisimpia näistä ovat hengitysteiden ärsytysoireet, kuten nenän tukkoisuus ja vuoto, silmien kutina, kurkun kuivuus ja käheys sekä kuiva yskä. Vaikka huonosta sisäilmasta kärsivät kaikki, rasittaa se lapsien ja vanhusten lisäksi erityisesti keuhkosairaita ja allergioista kärsiviä, joilla hapenottokyky on valmiiksi alentunut.

Hiukkasten määrään sisätiloissa vaikuttaa ilmanvaihdon teho ja käytetty ilmansuodatus. Korvausilmaventtiileihin ja tuuletusikkunoihin on mahdollista asentaa suodattimet, jotka torjuvat epäpuhtauksien pääsemistä sisäilmaan. Terveellisen sisäilman takaamiseksi on tärkeää valita suodatin, jonka teho on riittävä suodattamaan myös terveydelle kaikkein haitallisimmat, mikroskooppisetkin epäpuhtaudet.

Mistä laadukkaan suodattimen sitten erottaa? Suodatinta valittaessa huomio kannattaa kiinnittää suodatusluokkaan, sekä siihen, että suodattimet ovat testattuja riippumattoman tahon toimesta. Suodatinluokka kertoo, minkä kokoisia hiukkasia suodattimet nappaavat: esimerkiksi F7-luokan erotusasteen vaatimukset täyttävä Velco-suodatin suodattaa 100%:sesti siite- ja katupölyn.

20213_69553.jpg

Velco-suodattimet suodattavat tehokkaasti jopa vaarallisia PM1 -pienhiukkasia: VTT:n testeissä suodatustehoksi on mitattu huomattavat 87%.

Velco-suodattimet ovat valmistettu 3M:n kehittämästä, modernia 3-in-1 teknologiaa hyödyntävästä Filtrete™-suodatinmateriaalista. Suodattimien toiminta perustuu materiaalin kuituihin ladattuun sähköiseen varaukseen. Sähköstaattisesti varattu suodatin vetää mikroskooppisetkin hiukkaset puoleensa ja vangitsee ne. Huokoisen materiaalin sekä avoimen runkorakenteen ansiosta ilman virtausvastus on mahdollisimman pieni, jolloin ilma pääsee virtaamaan tehokkaasti sisätiloihin.

Miksi valita alkuperäissuodattimet?

Ilmanvaihdon suodattimien välillä on suuria laatueroja. Hyvälaatuiset suodattimet suodattavat ulkoilmasta epäpuhtauksia, kuten katu- ja siitepölyä sekä pienhiukkasia, kun taas heikompilaatuiset suodattimet päästävät ne läpi. -Heppoisempien suodattimien suodatuskyky on usein vain hyönteissuojan luokkaa, painottaa Terveysilman myyntipäällikkö Markus Mäkinen.

Markkinoilla olevia tarvikesuodattimia voi joskus olla haastavaa erottaa alkuperäissuodattimista. Tarvikesuodattimien materiaali, rakenne ja paksuus poikkeavat kuitenkin alkuperäisistä.

20213_69554.jpg

Hyvän suodattimen määrittelee kaksi asiaa. Suodattimen kuitujen on saatava haitalliset hiukkaset kiinni, mutta päästettävä samaan aikaan riittävästi ilmaa läpi.

Suodattimien vaihto on taloyhtiön vastuulla

Ilmanvaihdon toimivuus vaikuttaa olennaisesti asumisterveysolosuhteisiin ja suodattimetkannattaakin tarkistaa ja vaihtaa vähintään 1-2 kertaa vuodessa. Otollisia ajankohtia ovat alkukevät katupölykauden loputtua sekä loppukesä siitepölykauden jälkeen. Riittävä vaihtoväli riippuu osin myös talon sijainnista. Suodattimien teho heikkenee nopeammin vilkkaasti liikennöidyn tien tai paljon siitepölyä levittävien puiden lähellä.

Taloyhtiöissä korvausilmasuodattimien vaihto kuuluu taloyhtiön vastuulle mikäli yhtiöjärjestyksessä ei ole mainittu toisin. On asukkaiden etu, että suodattimet tulevat vaihdetuksi, sillä huono sisäilma heikentää huomattavasti asumisviihtyvyyttä.

Ilmanvaihdon puutteet hälyttäviä

Jos korvausilmaventtiilit puuttuvat kokonaan, voi mahdolliseen tuuletusikkunan ikkuna-aukkoon kiinnittää suojaksi ikkunasuodattimen. Sen kuitumainen rakenne päästää ilman hyvin läpi, mutta estää ulkoilman epäpuhtauksia kulkeutumasta sisään tuuletettaessa. Ikkunasuodattimissa laatuerot ovat erityisen suuria. Siksi erityisesti allergikkojen on syytä kiinnittää niihin huomiota.

Vastaava korvausilmaventtiilien puuttuminen on edelleen valitettavan monen kodin ongelma. Suomen noin 2,9 miljoonasta asunnosta alle miljoonassa on täysin koneellinen ilmanvaihto. Näin ollen 2 miljoonasta asunnosta tulisi löytyä korvausilmaventtiilit, jotta ilmanvaihto toimisi kuten sen on tarkoitettu. Venttiilit löytyvät kuitenkin arviolta vain noin miljoonasta asunnosta ja osassa niistäkin ne ovat tukittu tai rikkinäisiä. Voidaankin sanoa, että laskennallisesti Suomessa on jopa hälyttävät 1,5 miljoonaa asuntoa vailla toimivaa ilmanvaihtoa

Toimiva ilmanvaihto lisää merkittävästi asumisviihtyvyyttä, nostaa asunnon arvoa ja on myös energiatalouden kannalta paras vaihtoehto. Mikäli asunnosta puuttuvat korvausilmaventtiilit tai niitä ei ole riittävästi, voidaan ilmanvaihtoa parantaa asentamalla riittävä määrä uusia korvausilmaventtiileitä. Automaattisesti ulkolämpötilan mukaan säätyvien Velco-korvausilmaventtiilien avulla ilmanvaihdon kunnostaminen on helppoa ja edullista. Uusien venttiilien asentaminen onnistuu uuteen seinäläpivientiin sekä puisiin tuuletusluukkuihin.
Velco-korvausilmaventtiili istuu sovituskappaleen avulla hyvin myös vanhojen korvausilmaventtiilien reikiin ja se on mahdollista asentaa myös alkuperäinen rautaluukku säilyttäen. Yksittäisen asunnon venttiilien asentamiseen kuluu aikaa vain tunnista kahteen, riippuen makuuhuoneiden lukumäärästä ja asennustavasta.

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Velco
LVI
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Sisäilma mittaus
Testaa helposti ilmanvaihdon riittävyys
Sisäilman hiilidioksidipitoisuus on hyvä mittari, kun halutaan arvioida ilmanvaihdon toimivuutta. Kun mittari näyttää selkeästi kohonnutta hiilidioksiditasoa, se viittaa siihen, että tilojen ilmanvaihto ei toimi riittävän tehokkaasti. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin ilmanvaihdon parantamiseksi.
201012_23908.jpg
Suomen Terveysilma mukaan Omataloyhtiö.Fi:hin
Eräs asumisviihtyisyyden tärkeimmistä elementeistä on hyvä sisäilma. Huono sisäilman laatu aiheuttaa merkittäviä haittoja niin rakennusten kuntoon kuin ihmisten terveyteen. Huolehtimalla korvausilman saannista voidaan näihin asioihin vaikuttaa paljonkin.Jätä yhteydenottopyyntö Suomen Terveysilmalle...Osta venttiilit ja vaihtosuodattimet Jäsentukusta
20111_23968.jpg
Vaivaton tapa parantaa ilmanvaihtoa
Puinen tuuletusluukku ikkunan kyljessä on nimenomaan suomalaisten talojen tyypillinen ratkaisu, johon muualla maailmassa harvemmin törmää. Meillä ne ovat olennainen osa 1970-80-luvuilla rakennettujen rivitalojen ja kerrostalojen ikkuna-arkkitehtuuria. Korvausilman saannin parantamiseen puinen tuuletusluukku tarjoaa vaivattoman ja edullisen mahdollisuuden Terveysilman VELCO VTR-100 asennuspaketin avulla.
201811_55293.jpg
Veto ei ole ilmanvaihtoa
Ilmanvaihdon rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoonSisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi. Todellisuudessa rakenteiden raoista virtaava ilma kertoo puuttuvasta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Jos korvausilma kulkeutuu asuntoon rakennevuotojen, postiluukun tai viemärin kautta, se tuo sisäilmaan hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Huonoon sisäilmaan tottuu yllättävän nopeasti, joten keinoja sen parantamiseen jaksetaan harvoin selvittää. Useimmissa tapauksissa kodin ilmanvaihdon saisi kuitenkin hoidettua kuntoon muutamalla satasella. Ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistön omistajan vastuulla. Taloyhtiöissä asukkailla on oikeus vaatia tarvittavia korjauksia. Ilmanvaihdolla on vaikutusta sekä asunnon kuntoon että asukkaiden hyvinvointiin.Muista suodattimet!Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201711_50771.jpg
7 syytä panostaa ilmanvaihtoon
Kun ilmanvaihto toimii, raikasta ja puhdasta ilmaa riittää kellon ympäri joka huoneeseen. Nukut paremmin ja heräät virkeänä uuteen aamuun.Vietämme lähes 90 % ajastamme sisätiloissa. Siksi sisäilman laadulla on väliä. Huono sisäilma on terveysriski. Erityisesti oireilevat hengityselin- ja sydänsairaat.Suodattimella varustettu korvausilmaventtiili pitää epäpuhtaudet ulkona. Siite- ja katupöly sekä terveydelle vaarallisimmat pienhiukkaset eivät pääse sisäilmaan.Mikäli korvausilma otetaan sisään hallitsemattomasti, vaikkapa lattioiden raosta tai postiluukun kautta rappukäytävästä, mukana seuraa hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Kun raitis ilma tulee hallitusti ikkunoiden sisäpuolella sijaitsevista venttiileistä, lattioiden ja ikkunoiden raoista tuleva veto vähenee.Jos ilmanvaihto on riittämätön, asunnon kosteusprosentti nousee. Kosteus ei tee hyvää rakenteille ja sisustusmateriaaleille. Kostean ilman lämmittäminen syö myös energiaa. Kun ilma vaihtuu oikein, lämmityskulutkin pysyvät hallinnassa.Ilmanvaihto on tärkeä osa kiinteistön toimintaa. Toimiva ilmanvaihto pitää kiinteistön rakenteet paremmassa kunnossa ja talo säilyttää arvonsa.Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella.Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201411_41837.jpg
Puhdas hengitysilma kotona - terve perhe
Yleisimmät ilmanvaihdon ongelmatKorvausilma venttiilit puuttuvat kokonaan tai venttiili on tukittu tai muuten poistettu käytöstäKorvausilma tulee huoneistoon postiluukun kautta tai rakennevuotona esim. alapohjan kautta. Tästä voi aiheutua hajuhaittoja ja vedon tunnetta lattiatasossa. Korvausilmaa voi virrata jopa lattiakaivon kautta.Ilmanvaihtoon liittyvät laitteet on kytketty pois päältäHuippuimuri tulee olla päällä 24 h/vrk.RadonpitoisuudetKorkeita radonpitoisuuksia löytyy erityisesti asunnoista, joissa ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Toimiva ilmanvaihto voi pienentää radonarvoja jopa 90 % lähtöarvosta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton