• Etusivu
  • Talo

Taloyhtiön yhteinen auto säästää parkkipaikkoja ja lisää yhtiön vetovoimaa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.03.2021Päivitetty 01.04.2021
20213_69566.jpg

Jos rakennuttaja päättää yhteiskäyttöauton hankinnasta jo ennen uudiskohteen valmistumista, lisää tieto yhteisestä autosta potentiaalisten ostajien kiinnostusta.

Miltä kuulostaisi aina omalla pihalla käyttövalmiina oleva auto, jonka korjauksista, katsastuksista ja renkaiden vaihdosta ei tarvitse itse huolehtia – ja, joka kaupunkiajossa voi olla käyttäjälleen julkisen liikenteen matkoja halvempi? Monet taloyhtiöt hankkivat nyt asukkaiden käyttöön yhteiskäyttöautoja.

Yhteiskäyttöautot nostavat paitsi yksittäisten asukkaiden, myös koko asukasyhteisön elämänlaatua.
Helsingin Vuosaaressa sijaitsevan asunto-osakeyhtiö Kivisaarentie on 12 kerrostalon ja 512 huoneiston yhtiö. Kaupunkiajoon sopiva Omagon Volkswagen pysäköitiin yhteiseen pihaan keväällä 2020 osana yhtiön uudistumisstrategiaa.

- Halusimme hyödyntää yhtiön kokoa ja osakkaiden kehitysintoa. Yhteiskäyttöauto voi nostaa asuntojen arvoa ja houkutella lisää mukavia asukkaita. Siten se lisää koko yhtiön ja alueen houkuttelevuutta, sanoo isännöitsijä Joel Karvinen.

Isännöitsijän työpisteeltään Karvisella on suora näkymä yhteiskäyttöauton parkkipaikalle.

- On ollut hauska nähdä, miten usein auto on ajossa, Karvinen sanoo.

Käyttöasteesta kertoo myös se, että taloyhtiön maksettavaksi jääneet kulut ovat Kivisaarentiellä jääneet pieniksi. Mitä enemmän Omagon yhteiskäyttöauto on asukkaiden käytössä, sitä vähemmän yhtiölle jää yhteisestä kassasta maksettavaa. Peli on reilu, sillä silloin ajosta maksavat ne, jotka autoa eniten käyttävät.

- Enemmän meille satunnainen hissin huoltokäynti maksaa kuin yhteiskäyttöauton pitäminen, Karvinen laskeskelee.

Haluatteko kokeilla? Ota Omago-yhteiskäyttöauto maksutta taloyhtiön testiin kahdeksi viikoksi

Yhteiskäyttöauton käyttö on helppoa ja nopeaa

Omagon taloyhtiöautojen hallinta on kokonaan Omagon vastuulla. Taloyhtiöstä kenenkään ei tarvitse ottaa vastuuta auton hallinnasta tai käyttövuorojen jakamisesta. Auto buukataan käyttöön kännykällä ja sen ovet avautuvan saman mobiilisovelluksen kautta.

Sähköauto latautuu aina olleessaan parkissa taloyhtiön sähköpaikalla ja bensa-autoissa on maksukortti tankkaamista varten.

Jan Forsblomin yhden lapsen perhe asuu Helsingin Sompasaareen loppuvuonna 2020 valmistuneessa Aurora-korttelissa, jonka neljä taloyhtiötä omistavat yhteisen pysäköintihallin. Forsblom on sähköllä toimivan yhteiskäyttöauton tyytyväinen käyttäjä.

- Olemme olleet tosi tyytyväisiä. Luovuimme omasta autosta pari vuotta sitten ja nyt kuljemme fillareilla ja yhteiskäyttöautolla. Käytämme yhteiskäyttöautoa viikoittain.
Monelle yhteiskäyttöauto on motiivi muuttaa yhtiöön, jossa sellainen on käytössä. Jan Forsblom kuvailee käyttöä mutkattomaksi.

- Auton voi joko varata etukäteen tai ottaa alleen ad-hoc, jos se on vapaana. Se toimii meidän tarpeisiimme mainiosti myös siksi, että järjestelmän käyttö ja laskutus on tehty niin helpoksi

Monelle yhteiskäyttöauto on syy muuttaa kyseiseen taloyhtiöön. Omago tarjoaa asukkaiden käyttöön sekä sähkö- että bensa-autoja.
Monelle yhteiskäyttöauto on syy muuttaa kyseiseen taloyhtiöön. Omago tarjoaa asukkaiden käyttöön sekä sähkö- että bensa-autoja.

Rakennuttajan kannattaa päättää jo suunnitteluvaiheessa

Aurora-korttelin tapauksessa yhteiskäyttöauton hankinnasta päätettiin jo asuintalojen rakennusvaiheessa. Rakennuttajalle yhteiskäyttöauto on valttikortti monella tapaa: se lisää ostajien kiinnostusta ja voi kaavasta riippuen vähentää velvoiteparkkipaikkojen määrää.

Se oli yksi Aurora-korttelinkin motiiveista. Lisäksi yhtiö teki tuleville asukkaille etukäteen kyselyn, minkälainen auton ja sen käyttömallin pitäisi olla.

- Olimme ensin ajatelleet, että vuokraamme pysäköintihallista paikan yhteiskäyttöauton toimittajalle, mutta vertailtuamme tarjontaa, tämä Omagon malli osoittautui helpommaksi, kertoo Aurora-korttelin pysäköintiosakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Susanne Vatanen.

Yhtiö on tehnyt Omagon kanssa sopimuksen ja Omago hoitaa ja huoltaa paitsi auton, myös varaukset ja käytön laskutuksen.

- Malli on vaivaton ja kustannustehokas, Vatanen sanoo.

Voit tutustua muiden yhteiskäyttöauton käyttäjien kommentteihin täällä.

Tulevaisuuden ratkaisu

Hän uskoo taloyhtiöiden yhteiskäyttöautojen yleistyvän tulevaisuudessa. Harva tarvitsee omaa autoa käyttöönsä koko ajan.

- Kun katsoo minkä tahansa taloyhtiön parkkipaikkaa mihin tahansa aikaan vuorokaudesta, on siellä yleensä aina autoja parkissa.

Isojen taloyhtiöiden kannattaakin pohtia saman tien useamman yhteiskäyttöauton hankintaa. Silloin niitä voisi olla erilaisia eri tarkoituksiin: isoja ja pieniä, peräkoukullisia ja suksiboxilla varusteltuja.

Omagon toimitusjohtaja Joel Virpin mukaantaloyhtiöiden yhteiskäyttöautoja nähdään tulevaisuudessa eniten tiukasti rakennetuissa ympäristöissä, missä parkkipaikkoja on vaikea löytää.

Sähkökäyttöidet taloyhtiöautot ovat aina latauksessa ollessaan parkissa. Bensa-autoissa on maksukortti sisällä.
Sähkökäyttöidet taloyhtiöautot ovat aina latauksessa ollessaan parkissa. Bensa-autoissa on maksukortti sisällä.

Moni asiakkaista onkin pyörtänyt ennakkoluulonsa yhteiskäyttöautoista taloyhtiön yhteisen auton myötä. Sen parkkipaikka on aina lähellä ja vapaana – ja muut käyttäjät haluavat pitää yhteisestä autosta yhtä hyvää huolta.

Huomio

Huomio

Näin yhteiskäyttöauto toimii

  • Auton käyttöhinta asukkaalle on tuntiperusteinen. Hinta määräytyy taloyhtiön ja Omagon sopimuksen mukaan.
  • Sopimukseen kuuluvat sähköautojen sähkö ja bensa-autojen polttoaineet sekä molemmissa huollot, renkaanvaihdot, puhtaanapito, vakuutukset ja verot.
  • Auto sijaitsee aina taloyhtiön omalla pysäköintipaikalla. Sähköauto on tällöin aina yöt latauksessa.

Talo
automaatio
sähkö
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20221_76676.jpg
Sähkötekniset laitteet on hyvä uusia ajoissa
Taloyhtiön on lain mukaan pidettävä kunnossa kaikki taloyhtiöön kuuluvat perusjärjestelmät, jotka ovat välttämättömiä tai tarpeellisia huoneiston käyttämiseen. Perusjärjestelmiin kuuluvat lämmitys, sähkö, vesi, viemäröinti, tiedonsiirto, kaasu, ilmanvaihto ja muut sen kaltaiset järjestelmät. Kaikki nämä kuuluvat siis taloyhtiön kunnossapitovelvollisuuksiin.Asunto-osakeyhtiölaissa edellytetään hallitukselta kunnossapitoselvityksiä taloyhtiön remonttitarpeista. Kuka sitten on taloyhtiössä vastuussa ja mistä sähköteknisten järjestelmien osalta?
20199_60195.jpg
Miksi sähkösaneeraus kannattaa?
Kiinteistön sähköjärjestelmät kannattaa uusia viimeistään linjasaneerauksenyhteydessä, sillä putkiremontti tarjoaa hyvän mahdollisuuden päivittää rakennuksen sähkö- ja tietoverkkokaapelointi kerralla kustannustehokkaasti. Lisäksi taloyhtiön sähköjohtojen ja putkien elinkaari on laskennallisesti sama, eli 30-50 vuotta. Samalla korjaukset ja parannukset lisäävät kiinteistön ja asuntojen arvoa sekä asumismukavuutta ja -turvallisuutta.- Kun linja- ja sähkösaneeraus toteutetaan saman aikaisesti varmistetaan energiatehokkuuden kannalta järkevät ratkaisut. Kokonaisvaltainen saneeraus vaikuttaa myös kiinteistön arvoon, sanoo Consti Talotekniikka Oy:n sähköasennuspäällikkö Juhani Erkkilä.Sähkösaneerausta suunniteltaessa on hyvä tarkistaa, että sähkökalusteet vastaavat nykyajan elektroniikan tarpeita sekä valaistuksen ajanmukaisuus ja riittävyys. Ehkä on hyvä ottaa myös esille sähköautojen mahdolliset latauspisteet ja niiden laajentaminen tarpeen lisääntyessä.
20234_81399.jpg
Pienennä energiankulutusta mökillä - ohjaa etänä
Mökkien sisustus ja varustelu on nykyisin jo omakotitalojen luokkaa, joten huoli asumattoman mökin kunnosta ja kutsumattomista vieraista on aiheellinen. Moni ei ehkä halua moista riesaa itselleen, vaan mieluimmin myy mökkinsä kuin omistaa. Etäohjaus voisi kuitenkin olla erinomainen ratkaisu sekä mittaviin energiansäästöihin että valvonnan ongelmiin.
20235_81774.jpg
LedStoren suomalainen led-innovaatio on voittanut palkinnot kolmessa kansainvälisessä suunnittelukilpailussa
Janne Haltun suunnittelema Tunnelma CCT Led-spottituoteperhe on palkittu A' Design Awards & Competitionin palkintolautakunnan esiin nostamana kuuluisalla A' Design Award palkinnolla valaisintuotteiden ja valaisimien suunnittelu -kategoriassa. Lisäksi kultaisella International Architecture and Design Awardilla, sekä BIG SEE Architecture Award -palkinnolla Product design -luokassa.
20218_72041.jpg
Uutta ratkaisua sähköautonlataukseen uudisrakentamisessa
Sähköautojen yleistyessä sähköautojen kotilataaminen nousee tärkeäksi aiheeksi uudisrakentamisessa. ABB:n kokonaisratkaisu sähköautonlataukseen auttaa uudisrakentajia varautumaan sähköauton kotilataamiseen, vaikka sähköautoa ei heti hankittaisikaan. Ratkaisu mahdollistaen sekä dynaamisen kuormanhallinnan että älykkään, turvallisen ja luotettavan lataamisen kotona.
201810_55118.jpg
Hallituksen kokouksia
As.oy Remontti-Mallinnus on Omataloyhtiö.fi:n kuvitteellinen taloyhtiö, jonka elämää ja remontointia pääset seuraamaan as.oy Remontti-Mallinnus -artikkelisarjassa. Artikkelisarjasta löytyy runsaasti tietoa taloyhtiön elämästä ja remontoinnista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton