• Etusivu
  • Osakas

Viikon kysymys: Onko taloyhtiöllä pakko aina olla tilintarkastaja?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 31.03.2021
20213_69657.jpg

Yhtiöjärjestyksessä lukee, että yhtiössä on varsinainen tilintarkastaja ja yksi varatilintarkastaja. Tilintarkastajat ovat irtisanoutuneet tehtävästään. Meillä on yhden paritalon muodostama asunto-osakeyhtiö. Kummallakin puolikkaalla on kaksi omistajaa.

Nythän ei tarvitse enää välttämättä olla tilintarkastajaa (edellyttänee muutosta yhtiöjärjestykseen)? Pitääkö tällaisessa yhtiössä olla toiminnantarkastaja erikseen vai riittääkö, että yhtiökokous hyväksyy tilinpäätöksen? Yhtiökokouksen pöytäkirjanhan voivat allekirjoittaa kaikki osakkeenomistajat.

Vastaus:

Taloyhtiössänne pitää olla tilintarkastaja asunto-osakeyhtiölain mukaan silloin kun kaksi (2) seuraavasta kolmesta edellytyksestä täyttyy:

  • taseen loppusumma on yli 100.000 euroa
  • liikevaihto on yli 200.000 euroa tai
  • yhtiön palveluksessa on enemmän kuin kolme henkilöä keskimäärin

Ilman ammattitutkintoa toimiva ns. "asukastarkastaja" toimii toiminnantarkastajana. Lisäedellytyksenä tilintarkastajasta luopumiselle on, että tilintarkastuslaki tai muu laki ei edellytä tilintarkastajan valintaa, tai että vähemmistöosakkeenomistajat eivät sitä vaadi.

Huomio

Huomio

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Markus Talvio Lakimies Jurinet Oy Lakipalvelut
Markus Talvio Lakimies Jurinet Oy Lakipalvelut
20227_79035.jpg

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa.

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Tai tilaa maksuton esite: "Suhteet solmussa taloyhtiössä".

Info

Info

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä!

Info

Info

Tilaa uutiskirje - pysyt asioiden tasalla

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Jurinet Oy
Osakas
taloyhtiön hallinnointi
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20222_76713.jpg
Miksi isännöitsijä kielsi kaikki lumityöt taloyhtiössä?
Kyseessä on viiden huoneiston rivitaloyhtiö, jossa lumityöt sisältyvät kiinteistöhuoltosopimukseen. Tulevat kun ehtivät, eikä alle 3 senttimetrin takia. Tontille tulevan ajoväylän edessä oleva pyörätie aurataan aikaisin, jolloin siihen voi jäädä korkeakin karhe, joka estää pääsyn molempiin suuntiin. Eikä muutenkaan kiva tarpoa hangessa!Kysymys: Onko yhtiön hallituksella oikeus kieltää osakkaalta kaikenlainen lumitöiden tekeminen yhtiön tontilla? Isännöitsijä antoi hallituksen pyynnöstä täyskiellon lumitöitä tekevälle osakkeenomistajalle.
20225_78115.jpg
Suihkun siirtäminen osake­huoneistossa - miten vastuut ja kulut jaetaan?
Taloyhtiömme on perinteellinen 1970-luvun lopussa rakennettu 6 kerroksinen kerrostaloyhtiö. Yhtiöjärjestys määrää sisätilojen kunnossapidossa osakkeenomistajan vastuulle kiinteät kalusteet ja laitteet sekä pintamateriaalit myös kosteissa tiloissa.Kysymys: Mikä on vastuunjako (yhtiö/osakas), jos osakas haluaa teetättää omaehtoisesti märkätilaremontin, jossa esimerkiksi suihku siirretään uuteen paikkaan (putkien vetoa) ja lattia kaivo siirretään uuteen paikkaan (piikkausta ja viemärin vetoa)? Edellä mainittujen vuoksi joudutaan asentamaan uudet kosteuseristeet ja esimerkiksi laatat koko märkätilan alueelle.
20115_25991.jpg
Esteellisyys valtakirjaa käytettäessä?
Hallituksen jäsen tai hänen valtuutettunsa ei voi äänestää tili- ja vastuuvapautta myönnettäessä. (Asunto-osakeyhtiölaki 6 luku 15 §).1.) Osakas tai osakkaat (ei hallituksen jäseniä) ovat valtuuttaneet hallituksen jäsenen edustamaan itseään valtakirjalla yhtiökokouksessa.Voiko hallituksen jäsen valtakirjan valtuuttamana äänestää vastuuvapautta koskevassa äänestyksessä valtakirjan osakkeilla?2.) Hallituksen jäsen on valtuuttanut osakkaan (ei hallituksen jäsen) edustamaan itseään yhtiökokouksessa.Voiko valtuutettu äänestää omilla osakkeillaan vastuuvapautta koskevassa äänestyksessä?
Katu, jossa on taloja rivissä
Ylimääräinen hoitovastike?
Hallitus peri ylimääräisen hoitovastikkeen alkuvuodesta ennen kuin yhtiökokous oli päättänyt, että sellainen on hyväksyttyä. Ylimääräinen vastike perittiin kahdesti kalenterivuoden aikana. Osa asukkaista kieltäytyi maksamasta ylimääräistä vastiketta. Onko vastike maksettava?
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako kerrostaloon asentaa ovisilmän, joka kuvaa oven ympäristön?
Saako kerrostalossa asentaa sähköistä ovisilmää nykyisen ovisilmän tilalle, joka näyttää isona ovikellon soittajan eli kuvaan tulee koko kerrostasanteen kuva? Kyseessä on huononäköinen asukas, joka haluaisi tällaisen asentaa.
20236_82063.jpg
Taloyhtiön urakoiden kilpailutus - miten toimia oikein?
Asunto-osakeyhtiössä on 30 huoneistoa jonka vesikattopinnoite on tarkoitus saneerata tulevana kesänä. Taloyhtiön vuosibudjetti on luokkaa 90000 euroa ja katto saneerauksen arvio 60000 euroa. Asia on sovittu vietävän yhtiökokouksen päätettäväksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton