• Etusivu
  • LVI

Mietityttääkö energiankulutus?- Näin voit säästää ilmanvaihdossa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 14.04.2021Päivitetty 31.10.2023
20215_70667.jpg

Ilmanvaihdon etäohjaus MyValloxCloud-pilvipalvelussa toimii selainpohjaisesti tietokoneella, älypuhelimella tai tabletilla.

Tarpeenmukainen ilmanvaihto on sekä energiatehokkuutta että asumismukavuutta lisäävä tekijä. Automatisointia helpottavat ilmanvaihtokoneiden sisäänrakennetut anturit ja etäohjaus tuo helpotusta isännöitsijän työhön.

Huoneistokohtaisen ilmanvaihdon edut ovat yksiselitteiset: se on energiatehokasta ja asumismukavuus lisääntyy, kun ilmanvaihto on yksilöitävissä huoneistokohtaisesti. Kun ilmanvaihto valjastetaan älykkäällä automatiikalla, siitä saadaan vielä enemmän hyötyä.

Anturit tunnistavat ilmanvaihdon tarpeen huoneistokohtaisesti

MyVallox-ilmanvaihtokoneiden sisäänrakennettujen kosteus- ja hiilidioksidiantureiden avulla ilmanvaihdon automatisointi hoituu helposti. Ne tunnistavat sisäilman kosteuden ja hiilidioksidin kohonneet pitoisuudet ja tehostavat automaattisesti ilmanvaihtoa asuntokohtaisesti, kunnes määritelty taso on taas saavutettu. Näin ilmanvaihto ei ole koskaan tarpeettomasti tehostuksella kuluttamassa energiaa. Säästöä syntyy etenkin silloin, kun osa asunnoista on tyhjillään. Anturit tiputtavat ilmanvaihdon tehoa tällöin automaattisesti pienemmälle. Kun asunnon keskimääräinen ilmanvaihto putoaa puoleen, sen kuluttama energiamääräkin putoaa alle puoleen.

Joskus voi olla tarve myös liittää ilmanvaihtoon erillisiä antureita. Juuri valmistuneen tai saneeratun rakennuksen rakennusmateriaalit päästävät sisäilmaan VOC-yhdisteitä, jotka on hyvä tuulettaa pois. Niiden havainnoimiseksi MyVallox-ilmanvaihtokoneeseen voidaan liittää MyVallox VOC-anturi, joka havaittuaan kaasuja, tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti. Anturi on huoltovapaa eikä vaadi kalibrointia.

Ilmanvaihto yhteistiloissa käyttöasteen mukaan

Asuinhuoneistojen lisäksi taloyhtiöiden yhteistilojen ilmanvaihto on energiataloudellisesti järkevää toteuttaa automatisoidusti. On turha kasvattaa taloyhtiön energialaskua pitämällä esimerkiksi yhteissaunan ilmanvaihto tehostuksella silloin kuin tiloja ei käytetä. Aikaohjattu ilmanvaihtokaan ei aina kohtaa tarvetta: vaikka saunaosasto olisi asukkaiden käytettävissä viikonlopun iltoina 5 tuntia, saattaa sen käyttöaika olla vain 3 tuntia. Sama pätee pyykinkuivatustiloihin: on käytännöllistä pitää ilmanvaihtoa tehostuksella vain, kun tiloissa kuivatetaan pyykkiä.

Etäohjaus helpottaa isännöitsijän työtä

Ilmanvaihtoa voidaan myös ohjata etänä liittämällä MyVallox-koneet maksuttomaan MyVallox Cloud -pilvipalveluun. Huoneistokohtaisiin ohjaimiin voidaan asettaa ns. suppea käyttöoikeus, joiden avulla asukkaat voivat säätää asuntonsa ilmanvaihdon tilaa ja tarkastella sen tietoja. Rajaamalla esim. ilmanvaihdon erikoisasetukset asukkaan ulottumattomiin, käyttövirheet vähenevät.

Ilmanvaihdon etäohjauksen testitilanäkymä.
Ilmanvaihdon etäohjauksen testitilanäkymä.

Isännöitsijällä sen sijaan on pilvipalvelun kautta etäyhteys kaikkiin koneisiin, jonka avulla hän voi muokata koneiden asetuksia, esimerkiksi vaihtaa keväällä matalamman tuloilman lämpötilapyynnin. Kun asukas ottaa isännöitsijään yhteyttä asuntonsa ilmanvaihtoon liittyen, voi isännöitsijä tarkastella konetta etänä. Tämä säästää aikaa, kun aina ei tarvitse mennä paikan päälle.

Jos isännöitsijä tarvitsee tukea, hän voi kätevästi antaa etäyhteysoikeudet Valloxin tekniseen tukeen tai huoltoliikkeelle. Koneen testiajot ja itsetestaukset on myös mahdollista tehdä etänä. Tämä helpottaa vikatilanteissa vian selvitystä.

Huoneistokohtaisen ilmanvaihdon -opas

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Miksi ja miten tehdään kerrostalon energiataloudellinen nykyaikaistaminen asukkaiden toiveet huomioiden?
Suomen kerrostaloasunnoista suurin osa on valmistettu 1950–1980 -luvulla. Kyseisellä aikakaudella rakennetut kerrostalot tehtiin sen aikaisista raaka-aineista ja aikakauden teknisillä sovelluksilla. Energiatehokkuus tämän päivän toteutuksiin verrattuna on todella heikkoa.Asumistottumukset ovat muuttuneet lisääntyneen tekniikan ja erilaisten harrastusten vaikutuksesta. Myös ostettavan energian – sähkö ja lämpö – sekä veden ja jäteveden hinnat ovat nousseet niin, että on alettu miettiä, miten asuntojen tiloja pitäisi muuttaa ja miten kustannuksia voitaisiin pienentää.Rakennusten iän ollessa jo 40–60 vuotta, on sekin osaltaan vaikuttanut siihen, että on ryhdyttävä rakenteita korjaaviin ja nykyaikaistaviin toimenpiteisiin, koska usein rakennusten ylläpitävät korjaukset on laiminlyöty.Jotta rakennuksen ehostaminen tapahtuisi kustannus- ja energiatehokkaasti, on koko hankkeen onnistumiseksi syytä järjestää asukkaille yhteisiä keskustelu ja tiedostustilaisuuksia.
20214_70372.jpg
Ilmanvaihtokoneen kesätoiminnot helpottavat helteellä
Lämpö voi tuntua tukalammalta jos ilma sisätiloissa ei vaihdu. Korkea ilmankosteus lisää tukalaa oloa entisestään. Tähän ilmanvaihto auttaa tuomalla raikasta ilmaa asuntoon ja poistamalla ylimääräistä kosteutta. Ilmanvaihtokone ei kuitenkaan jäähdytä sisäilmaa.
20184_52555.jpg
Saunan ilmanvaihdon remontti koneellisesti
Vanhaa taloa remontoidessa unohtuu usein ilmanvaihdon osuus. Etenkin pesutiloissa saattaa tulla vastaan hajua, jotka eivät kuulu ilmanvaihdoltaan toimivaan taloon. Toimiva pesutilojen ilmanvaihto estää rakenteiden ruostumisen ja lahoamisen, varmistaa miellyttävän sisäilman löylyteltäessä ja kuivattaa tilat käytön jälkeen. Näiden puolien lisäksi koneellinen tulo- ja poistoilmajärjestelmän ansiosta myös pesutiloihin saadaan hallittu, vedoton ja energiataloudellinen ilmanvaihto.Tuloilmaventtiilin paikka saunassa on vähintään puoli metriä kiukaan kivien yläpuolella seinässä tai katossa. Poistoilma-aukko pitää olla lauteiden alapuolella. Pienissä saunoissa poisto tapahtuu saunan oven alta kylpyhuoneen poiston kautta.Pesutilojen tuloilma on saunan siirtoilmaa. Jos pesuhuoneessa on ikkuna, tuloilman pitäisi osua siihen, jotta ikkunan pinta pysyy kirkkaana.Monet pitävät mahdottomana ajatusta vanhaan taloon asennettavasta koneellisesta ilmanvaihdosta. Tiiviiksi remontoitu omakotitalo tarvitsee kuitenkin riittävän ilmanvaihdon, sillä puutteellisen ilmanvaihdon seurauksia ovat rakenteiden kostuminen ja homevauriot. Remontoitavaan kohteeseen soveltuu erinomaisesti nopeasti asennettava Vallox BlueSky -ilmanjakojärjestelmä, joka mahtuu hyvin pieneenkin tilaan.Lue lisää talotuuletinilmanvaihdon muuttamisesta energiaystävälliseksi ilmanvaihdoksiTilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20226_78900.jpg
Asuinmukavuutta uudella ilmanvaihdolla - tutustu esimerkkikohteeseen
As Oy Radiopuisto 1 sijaitsee suositussa Vasaramäen kaupunginosassa muutaman kilometrin päässä Turun keskustasta. Perheasuntoja on alueella harvoin tarjolla, ja asukkaat viihtyvätkin taloyhtiössä pitkään, toisinaan vain vaihtaen isompaan kotiin perheen kasvaessa. Siksi osakkaat olivat motivoituneita parantamaan asuinmukavuuttaan entisestään ilmanvaihtoremontin avulla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton