Kun vaara piilee pinnan alla – mitä on hyvä huomioida märkätilaremontin purkutöissä?

Märkätilojen, kuten kylpyhuone-, sauna- ja WC, remonttien yhteydessä tulee myös vedeneristeet uusia. Vedeneristystä varten olemassa olevat seinä- ja lattiapinnoista poistetaan kaikki pintamateriaali aina puhtaaseen pintaan asti. Purkutöiden edetessä, haitta-aineita – kuten asbestia – voi tulla vastaan muun muassa pintamateriaaleissa, tasoitteissa ja sauma- ja kiinnityslaasteissa. Edellä mainittujen lisäksi myös kiukaan taustalevyssä voi olla asbestia.

Suomen laki määrittää, että terveydelle haitalliset haitta-aineet tulee purkutöiden yhteydessä käsitellä sekä hoitaa asianmukaisesti pois kiinteistöstä. Mitä siis kannattaa remontoitavassa kiinteistössä tehdä, jos otetaan huomioon asbestin mahdollisuus?

shutterstock_448364380 x

"Uutta vanhan päälle" -rakennustapa riskinä remontissa

Remontoidessa on hyvä huomioida kiinteistön rakennusvuosi. Jos rakennus rakennettu ennen 1994 tulee kohteeseen tehdä asbestikartoitus ennen töiden aloitusta. Vuoden 1994 jälkeen tehty remonttikaan ei takaa asbestitonta purkutyötä, kun remontti on voitu tehdä ”uutta vanhan päälle”-periaatteella.

"Uutta vanhan päälle" -toteutuksessa on voitu jättää esimerkiksi märkätiloissa vanha laatoitus uuden pinnan alle, jolloin asbestipitoisia rakennusmateriaaleja – esimerkiksi asbestipitoista kiinnityslaastia – on voitu jättää paikoilleen. Asbestikartoitus ja mahdollinen asbestipurkutyö tulee ottaa siis huomioon remontin yhteydessä.

Katse lattiaan – varmista rakenne ennen purkutöitä

On hyvä huomioida myös eri aikakausien materiaalien vaikutus rakentamiseen. Lattiapurkutöiden yhteydessä asbestia voidaan löytää esimerkiksi laatoituksen alla aikaisemmin yleisestikin käytetystä bitumiemulsiosta, joka oli oman aikakautensa vesieristys. Kyseinen bitumiemulsio koostuu vedestä, bitumista sekä asbestista.

Purkutöiden yhteydessä on hyvä huomioida lattian suhteen myös lattialämmitys. Lattilämmitys on voitu toteuttaa vesikiertoisena, jolloin putkisto on syytä sulkea ennen purkutöitä ja sähköisen lattialämmityksen tapauksessa kytkeä sähköt pois päältä. 

Lattiarakenne on hyvä varmistaa ennen purkutöitäLattiarakenne on hyvä varmistaa ennen purkutöitä

Märkätilat ja asbesti – miksi?

Muutamat asbestin ominaisuudet ovat voineet edesauttaa sen käyttöä esimerkiksi märkätilojen (ja saunan) rakennusmateriaaleissa:

 • Kiinnityslaastissa parantamaan laattojen kiinnittymistä
 • Kosteudeneristävyys
 • Mekaaninen lujuus
 • Joustavuus
 • Kemikaalien ja bakteerien kestävyys
 • Lämmönkestävyys (palonkesto)
 • Lämmöneristävyys

Taloyhtiön rooli – asbesti ja remontointi

Taloyhtiö voi teettää ammattimaisesti tehdyn asbestikartoituksen koko kiinteistöön, mikä osaltaan helpottaa asuntojen remontointia. Jokaisen osakkaan ei tarvitse erikseen teettää raporttia eikä näytteitä tarvitse ottaa erikseen joka huoneistoista. Raportti tuo lisäarvoa myös taloyhtiölle, kun raportti on kaikkien käytettävissä ja osakas voi säästää osaltaan asbestikartoituksen kustannukset.

Ammattimaisesti tehty asbestikartoitus toimii osakkaalle ja mahdolliselle huoneiston ostajalle osaltaan osoituksena taloyhtiön hyvästä ja suunnitelmallisesta hoidosta ja ylläpidosta. Asbestin purkutyöt voidaan ammattimaisen asbestikartoituksen pohjalta hoitaa asianmukaisesti jokaisessa kohteessa.

"Uutta vanhan päälle" -tapaus: asbestikartoitus on hyvä tehdä ennen purkutöiden aloittamista."Uutta vanhan päälle" -tapaus: asbestikartoitus on hyvä tehdä ennen purkutöiden aloittamista.

Ja kyllä, asbestikartoitus on tehtävä ja asbestipurkutyöt hoidettava asianmukaisesti, vaikka kyseessä olisikin pieni remontti. Asbesti on terveydelle vaarallinen haitta-aine, joka aiheuttaa muun muassa keuhkoihin vakavia vaurioita – kuten asbestoosia eli pölykeuhkosairautta sekä keuhkosyöpää. Asbestin tekee vaaralliseksi sen huomaamattomuus aistein, mikä voi aiheuttaa harhaluuloa vaarattomuudesta. Asbesti ei myöskään poistu elimistöstä ajan kuluessa, vaan kerääntyy ja aiheuttaa ajan myötä vakavia terveyshaittoja.

Märkätilat ja asbesti – missä ja milloin?

Asbestia voi löytyä monessa osassa märkätilaremontteja. Yleisimpiä kohteita ovat laatoituksien kiinnityslaastit, tasoitteet ja saumauslaastit sekä saunatiloissa kiukaan taustalevyt.

Alla usein märkätilojen yhteydessä käytettyjä rakennusmateriaaleja ja aikakaudet, jolloin käytetty:
 

Materiaali Aikakausi
 • Tiivistys- ja saumausaineet
1950-1970
 • Muovimassalattiat
1954-1975
 • Seinä- ja kattotasoitteet
1960-1974
 • Lattia- ja seinälaatoitukset (laastit ja liimat)
1960-1985
 • Asbestipahvi (kiukaan taustalevyt)
1965-1990
 • Muovitapetit ja -matot
1970-luku
 • Bitumiemulsio (vesieristys betonissa)
1970-1984Lähde: Asbesti rakennusmateriaaleissa (Työterveyslaitos)

Ainoa tapa hoitaa asbesti turvallisesti

Remontin yhteydessä erikoistyöt on hyvä antaa ammattilaisen hoidettavaksi. Asbestin osalta ei ole muuta mahdollisuutta, koska työt ovat luvanvaraisia ja ammattitaitoa vaativia. Terveyden vaarantaminen säästösyistä ei ole kenenkään etu – vähiten haitta-aineelle altistuneelle. Ammattimainen asbestikartoitus ja -purkutyöt takaavat työn turvallisen suorittamisen.

LUE LISÄÄ: Miten asbestipurkutyö etenee remontin yhteydessä? >>

Asbestikartoituksen tekijältä edellytetään riittävää perehtyneisyyttä asbestiin, sen esiintymiseen ja rakenteiden purkamiseen. Suunniteltu kartoitus vaatii myös ammatillista osaamista laadun ja laajuuden edellyttämällä tavalla. suunnitellun kartoituksen laadun ja laajuuden edellyttämää ammatillista osaamista.

LUE LISÄÄ: Miksi teettää asbestikartoitus ammattilaisella? >>

Asbestipurkutöitä voi tehdä yrityksien lisäksi yksityiset henkilöt, elinkeinoharjoittajat, osuuskunnat tai julkisyhteisöt. Asbestipurkuluvan saa helposti, joten asbestipurkua tilattaessa on hyvä huomioida muutakin kuin pelkkä lupa asbestin purkamiseen.

LUE LISÄÄ: Asbestipurkutyön tilaus – mitä on hyvä huomioida? >>

Loppuviimeksi remontointi tekijänsä palkitsee ja mahdolliset remontin aikaiset asbestit ovat muisto vainLoppuviimeksi remontointi tekijänsä palkitsee ja mahdolliset remontin aikaiset asbestit ovat muisto vain

Tarvitsetko lisätietoa tai luotettavaa asbestipurkutyön tekijää?

Suomen Asbestitekniikka Oy on yksi Suomen suurimmista asbestipurkutyön ammattilaisista. Yritys toteuttaa asbestisaneerauksia vuosittain sadoissa kohteissa, ja sillä on ollut asbestipurkutyölupa voimassa keskeytyksettä jo vuodesta 1992 lähtien.

Laajaan asiakaskuntaan kuuluvat mm. vahinkosaneerausyritykset, huoneistoremontteja (mm. keittiö- ja kylpyhuoneremontteja) tekevät yritykset, LVI-alan yritykset, rakennus- ja saneerausliikkeet, isännöinti- ja kiinteistönhuoltoliikkeet, julkinen sektori sekä yksityishenkilöt.

Kiinnostuitko tai haluatko lisätietoa?

Tutustu lisää

https://suomenasbestitekniikka.fi/

+358 977 408 33

Tai jätä yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeella!

Vinyylilaattojen purkua neliö

Haluan, että minuun otetaan yhteyttä

Virtuaalimessut_2021_mukana_messuilla
Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
19.4.2021