11 vinkkiä viihtyisän parvekkeen luomiseen

Kauniisti somistettu parveke tuo kesäistä lisätilaa asuntoon – melkein yhden huoneen verran. Pieneenkin tilaan voi luoda vehmaan ja kukoistavan puutarhan. Käytä amppeleita ja seiniä hyväksesi, ja laita vain vaikka muutama ruukku lattialle, jolloin parvekkeella mahtuu vielä kulkemaankin. Nappaa tästä vinkkejä viihtyisän parvekkeen luomiseen ja ota kesä vastaan omalla keitaallasi. 

Sama parveke päivällä ja illalla. Tunnelmaa saat luotua pienillä jutuilla. (Kuva: Jenni T.)Sama parveke päivällä ja illalla. Tunnelmaa saat luotua pienillä jutuilla. (Kuva: Jenni T.)

1. Huomioi käytettävän tilan koko

Käytä tilaa säästäviä huonekaluja ja kalusteita, joilla voi olla monta käyttötarkoitusta. Esimerkiksi taitettavilla huonekaluilla säästät tarvittaessa hurjasti tilaa. Kapean pöydän voit tarvittaessa siirtää vaikka sisätiloihin ja käyttää tarjoilu- tai työpöytänä.

2. Käytä rohkeasti värejä ja eri materiaaleja

Käytä värikkäitä kalusteita piristämään arjen harmautta. Kannattaa myös hyödyntää vanhat huonekalut parvekkeella. Enää ei ole väliä, vaikka ne kastuisivatkin. 

Tee esimerkiksi vanhasta lipastosta kukkalaatikkoasetelma.Tee esimerkiksi vanhasta lipastosta kukkalaatikkoasetelma.

3. Luo tunnelmaa erilaisilla valoilla

Kiinnitä huomiota tunnelmavalaistukseen. Muista, että seinistäkin saa valaistuksella upeita katseenvangitsijoita.

Muista lisätä parvekkeelle myös tunnelmavalaistusta. (Kuva: Shutterstock)Muista lisätä parvekkeelle myös tunnelmavalaistusta. (Kuva: Shutterstock)

4. Parvekkeesta toinen olohuone

Sisusta parvekkeesi kuin se olisi olohuoneesi. Tällaisessa tilassa viihtyy varmasti ja rentoutuu. Jos parvekkeelle mahtuu vanha nojatuolisi tai peräti pieni sohva, vie se sinne, ennen kuin heität kaatopaikalle. Kirpputorit tarjoavat runsaasti huonekaluvaihtoehtoja tähän tarkoitukseen. Peitä väärän värinen nojatuoli esimerkiksi kauniilla torkkupeitolla.

Lue lisää
Kesäinen parveke – toinen olohuone

Parveke verhoilla tai ilman. (Kuva: Jenni T.)Parveke verhoilla tai ilman. (Kuva: Jenni T.)
Avaa ovet uudelle olohuoneellesi. (Kuva: Jenni T.)Avaa ovet uudelle olohuoneellesi. (Kuva: Jenni T.)

5. Hyötypuutarhan lumoa parvekkeelle

Aloita kasvikokoelma ja sisusta parvekkeesi vihreäksi keitaaksi tai istuta hyötypuutarha purkkeihin.

Lue lisää
Parvekekasvatuksesta kysyttyä

6. Huomioi erilaiset kasvit

Korkeilla kasveilla saat luotua enemmän yksityisyyttä parvekkeellesi. Kasvit myös luovat ihanan metsäisen tunnelman ja oikeilla istutuksilla houkuttelet paikalle vaikka perhosia istujien iloksi. Käytä myös parvekelaatikoita, jotka kiinnitetään parvekkeen kaiteeseen. Laatikko kiinnitetään parvekkeen sisäpuolelle, sillä ulkopuolelle kiinnittäminen on yleensä turvallisuussyistä kiellettyä.

Lue lisää
Pienikin parvekeistutus auttaa pölyttäjähyönteisiä
Köynnöskasvit parvekkeella

Ilmettä sisustukseen tuovat myös erilaiset ruukut. (Kuva: Jenni T.)Ilmettä sisustukseen tuovat myös erilaiset ruukut. (Kuva: Jenni T.)

7. Haluatko paikan rentoutumiseen?

Lisää lomatunnelmaa riippumatolla tai -tuolilla.

Riippukeinun väri voi määrittää myös muun sisustuksen värimaailmaa, tyyliä ja muotoja. (Kuva: Shutterstock)Riippukeinun väri voi määrittää myös muun sisustuksen värimaailmaa, tyyliä ja muotoja. (Kuva: Shutterstock)
Riippukeinu lisää parvekkeelle heti lomailun tunnelmaa. (Kuva: Shutterstock)Riippukeinu lisää parvekkeelle heti lomailun tunnelmaa. (Kuva: Shutterstock)

8. Suojaa auringolta

Kiinnitä huomiota varjoisan paikan luomiseen, eteenkin etelään päin aukeavalla parvekkeella. Hanki pieni aurinkovarjo tai laskoskaihdin estämään liiallinen paahde.

9. Seinämateriaalit

Peitä ikävän näköinen betoniseinä esimerkiksi bambumatolla tai puisella säleiköllä.

Tee itse kalusteet parvekkeelle trukkilavoista.Tee itse kalusteet parvekkeelle trukkilavoista.

10. Huomioi yksityisyys

Lisää yksityisyyttä sermillä tai sisusta parvekkeesi pelkillä lattiatyynyillä ja istu kaiteen takana piilossa.

11. Lattiamateriaalin valinta

Käytä lattialla puisia ritilöitä. Ne on helppo tuoda parvekkeelle ja asentaa. Puukomposiitista saa huoltovapaan ja näyttävän parvekekattauksen, joka kestää elämää. Parvekekattauksella saat uuden upean lattiapinnan, joka lisää viihtyisyyttä ja pidempää käyttöikää parvekkeelle myöhemmälle syksyyn ja aikaisemmin keväällä. 

Eikö näytäkin kauniilta? Tällainen ruohomatto tuntuisi mahtavalta paljaiden jalkojen alla ympäri vuoden.Eikö näytäkin kauniilta? Tällainen ruohomatto tuntuisi mahtavalta paljaiden jalkojen alla ympäri vuoden.

...Ja nyt sisustamaan omaa keidasta!

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Tilaa uutiskirje


Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
20.5.2022