Pienikin parvekeistutus auttaa pölyttäjähyönteisiä

Kukasta toiseen lentävät pörriäiset kaipaavat tukeasi. Auttaminen onnistuu myös parvekkeella.

Pölyttäjähyönteisten määrä on pitkään laskenut. Suomen tilanne ei ole aivan yhtä paha kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa, mutta myös täällä erilaisten hyönteisten määrä on laskenut niiden elinolojen kaventuessa. Kasvien pölyttämisen lisäksi hyönteiset kierrättävät ravinteita ja pitävät kurissa tuhoeläinkantoja. Pienikin teko auttaa pölyttäjien hyvinvoinnin lisäämiseksi.

macro-5336323_1920

Parveke tai terassi riittää, aina ei tarvitse olla isoa puutarhaa, jotta voi vaikuttaa pölyttäjien elämään, kannustaa Luonnontieteellisen keskusmuseon asiantuntija Pasi Sihvonen.

Hän muistuttaa, että pienet hyönteiset liikkuvat kokoonsa verrattuna suurella alueella, joten parvekkeella ruokaileva kimalainen saattaa vaikuttaa myös muutaman kilometrin päässä olevan metsän kasvien pölyttämiseen.

Myös monivuotisia kasveja parvekkeelle

Parvekkeelle voi istuttaa melkein mitä tahansa samoja kasveja kuin puutarhaankin. Parvekkeella on totuttu kasvattamaan erilaisia kesäkukkia, mutta myös monivuotiset perennat viihtyvät parvekkeella, kunhan ruukku on sopiva.

- Monivuotiset kasvit saa myös talvehtimaan ruukuissa. Ruukun voi eristää, jos kasvi on erityisen arka tai herkkä. Riittävän isossa ruukussa ei tarvita erikseen eristettä, multa toimii hyvänä eristeenä. Esimerkiksi 30 senttimetrin ruukku voi olla ihan riittävä, kertoo Marttaliiton kotipuutarha-asiantuntija Tiina Ikonen.

Hän myös muistuttaa, että nykyään on tarjolla jo valmiiksi eristettyjä niin sanottuja termoruukkuja, jotka suojaavat kasveja talven kylmyydeltä, mutta myös kesän kuumuudelta. 

Pienellekin parvekkeelle voi istuttaa kimalaisille ja perhosille kelpaavia kukkia. Amppelissa viihtyvät miljoonakello tai lobelia kelpaavat myös pölyttäjille. Ne ovat tyypillisiä kesäkukkia, joita parvekkeilla näkee usein.

miljoonakellot

Jos tilaa on myös ruukuille, voi istuttaa paljon muita kauniita kesäkukkia. Monia niistä saa kesäkukkapihoilta ja puutarhoilta valmiina taimina. Siemenestä kasvattaminen vaatii vähän enemmän viitseliäisyyttä, mutta palkitsee kasvattajan kasvun seuraamisen ilolla. 

- Sopivia istutettavia voisivat olla vaikka kehäkukka, auringonkukka, erilaiset yrtit, laventeli. Ruukkuun voi kylvää myös niittykukkaseosta, vinkkaa Tiina Ikonen Marttaliitosta.

Hyötykasvit iloitsevat pölyttäjistä:

Parvekkeella kasvatetaan myös monia hyötykasveja. Tomaatti ja kesäkurpitsa iloitsevat pölyttäjien vierailuista, sillä ne tarvitsevat niiden palveluja. Molempia voi Ikosen mukaan toki pölyttää myös käsin, mutta aina parempi, jos kimalaiset innostuvat vierailulle. 

- Kesäkurpitsa kasvaa jo kymmenen litran ruukussa. Kukkiessaan se tarvitsee pölytystä.

Myös mansikka ja tomaatti viihtyvät parvekkeella.
strawberry-1459569_1920

Ikonen muistuttaa, että istutuksia kannattaa suunnitella paikan vaatimusten mukaan. Aurinkoinen vai varjoinen, paljonko on tilaa. Parasta pölyttäjien ravinnonsaannin kannalta on, jos voi istuttaa pitkin kesää kukkivia kasveja. Siis niitä, jotka kukkivat aikaisin tai myöhään tai jotka kukkivat jatkuvasti.

Ruukkunarsissi tai helmililja parvekkeen pöydällä keväällä ilahduttaa varhain liikkeellä olevia kuningatarkimalaisia. Kehäkukka kukkii koko kesän, samoin krassi sekä amppelissa viihtyvä miljoonakello. Auringonkukka ilahduttaa loppukesästä niin kasvattajaa kuin pölyttäjähyönteisiä.

Jos haluaa pörriäisten vierailevan lasitetulla parvekkeella, pitää parvekkeen lasit tietenkin avata. Pasi Sihvonen lohduttaa, että kyllä kimalaiset ja perhoset säilyvät hengissä, vaikka sattuisivat jäämään parvekkeelle, kun lasit suljetaan. Sisällekin ne tietysti pyrkivät, sitä voi yrittää välttää pitämällä oven kiinni.

Pasi Sihvonen on kokeillut myös hyönteishotellia. Se tarjoaa hyönteisille paikan yöpyä, pesiä tai talvehtia. Niitä saa valmiina, mutta sellaisen voi rakentaa myös itse.

Rakenna hyönteishotelli itse

Istuta parvekkeelle esimerkiksi näitä

Yksivuotisia:
kesäkukkia kuten petunia, auringonkukka, kehäkukka, krassi, lobelia, ruiskaunokki, daalia

Monivuotisia:
syysasteri, yksinkertainen daalia, ajuruohot (esimerkiksi timjami tai kangasajuruoho), iisoppi

Hyötykasveja:
mansikka, tomaatti, erilaiset yrtit, kesäkurpitsa


Parveke tai terassi riittää, aina ei tarvitse olla isoa puutarhaa, jotta voi vaikuttaa pölyttäjien elämään.
Pasi Sihvonen

1920Nokkosperhonenjaneitoperhonen
Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
3.5.2021