Laite, jota harvemmin tulee edes ajatelleeksi – paitsi kun lämmin vesi loppuu tai sähkölasku yllättää

Sähkönhinnan noustessa myös käyttöveden lämmitys käy entistä kalliimmaksi. Älyvaraaja on oiva apuri sähkönsäästöön, sillä se ”oppii talon tavoille” ja lämmittää vettä silloin kun sille on käyttöä, minimoiden lämpöhävikin.

Lämminvesivaraaja voi käydä liian pieneksi perheen kasvaessa, kun veden käyttötarve lisääntyy. Asumismukavuuden takaamiseksi varaajan koko kannattaa päivittää vastaamaan nykyisiä tarpeita.

Lämminvesivaraaja voi käydä liian pieneksi perheen kasvaessa, kun veden käyttötarve lisääntyy. Asumismukavuuden takaamiseksi varaajan koko kannattaa päivittää vastaamaan nykyisiä tarpeita.

Kun omakoti-, rivi- tai paritaloa ei ole liitetty kaukolämpöverkkoon tai lämmintä käyttövettä ei tuoteta keskitetysti maalämpö-, ilma-vesilämpö- tai poistoilmalämpöpumpulla, jokaisessa asunnossa on yleensä oma lämminvesivaraaja.

Niin kauan kun lämmintä vettä riittää, lämminvesivaraajaa harvoin tulee edes ajatelleeksi. Mikäli haaleat suihkut ovat jokapäiväisiä, lämminvesivaraaja on joko mennyt rikki tai se on mitoitukseltaan liian pieni.

Usein lämpimän veden loppumisessa on kyse siitä, että kulutus on ylittänyt tuoton, ja asia korjaantuu, kun malttaa odottaa veden lämpenemistä. Mikäli tuoton ylittäviä kulutushuippuja on jatkuvasti, kannattaa harkita varaajan vaihtamista suurempaan. Jos lämmintä käyttövettä ei tule tarpeeksi tai se on liian haaleaa, kyse voi olla myös varaajan rikkoutumisesta, jolloin laite pitää joko korjauttaa tai vaihtaa uuteen.

Lämminvesivaraajissa, kuten monissa muissakin laitteissa, on tapahtunut paljon teknistä kehitystä viime vuosikymmeninä. NIBEn teknisen palvelun päällikkö Reijo Pekkonen valvoi HAATO-lämminvesivaraajien tuotantoa jo 1980-luvulla ja on nähnyt kehityksen kulun. Nykyisin lämminvesivaraajien säiliöt ovat paremmin eristettyjä, joten lämpöhävikki on pienempää. Lisäksi termostaatit ja muut komponentit ovat nykytekniikkaa.

− HAATO-varaajien säiliöiden valmistusmenetelmä on nykyään parempi; ruostumattomasta erikoisteräksestä tehty säiliö peitataan eli happokäsitellään hitsauksen jälkeen. Näin saadaan alkuperäisen teräksen kestokyky ilman hitsaussaumojen yleensä aiheuttamaa heikkenemistä, Pekkonen kertoo.

Älyvaraaja tarjoaa säästöä lämminvesituotantoon

Sähkölämmitteisen talon kokonaissähkönkulutuksesta merkittävä osa kuluu käyttöveden lämmittämiseen. Säästöä sähkölaskuun voi saada paitsi omia vedenkäyttötapoja muuttamalla – yksinkertaisimmillaan suihkuaikaa lyhentämällä – myös älykästä nykytekniikkaa hyödyntämällä.

HAATO HK SC -älyvaraajassa on kaikki perinteisen HAATO-varaajan hyvät ominaisuudet uuteen ohjaukseen liitettynä. Ohjaus seuraa perheen lämpimän veden kulutusta ja lämmittää vettä tarpeen mukaan, jolloin vältytään turhilta lämpöhäviöiltä ja säästetään sähköä. Tavallisesta poikkeavaa, suurempaa kulutusta varten varaajan saa lämmittämään myös heti.
 

Minkälainen lämminvesivaraaja kannattaa valita?

Kun uuden lämminvesivaraajan hankinta on edessä, kannattaa tutustua huolella eri varaajamalleihin ja niiden ominaisuuksiin. Yleisin malli, 300 litran pystymallinen varaaja, ei välttämättä ole omien käyttötarpeiden valossa optimaalisin.
HAATO HK SC -älyvaraajaHAATO HK SC -älyvaraaja

Jos haluaa vapauttaa tilaa kodinhoitohuoneessa muuhun käyttöön, saunan lauteiden alle mahtuva vaakamallinen varaaja voi olla hyvä ratkaisu. Jos taas lämpimän veden käyttö on vähäisempää, pienempi säiliökoko voi riittää.

Veden laatu voi myös vaikuttaa siihen, minkälaiseen lämminvesivaraajaan päädytään. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu säiliö on yleensä paras ja pitkäikäisin ratkaisu, mutta jos vedessä on tavallista enemmän suolaa tai mineraaleja, kuten esimerkiksi saaristossa usein on, emalipinnoitettu säiliö voi olla tarpeen.

Myös veden korkea kalkkipitoisuus saattaa aiheuttaa ongelmia. Kalkki voi kerääntyä vastusten ympärille kovaksi kerrostumaksi, joka lopulta aiheuttaa vastuksen rikkoontumisen. Tähän helppo ratkaisu on kalkinhajottaja. Se on pieni sähköllä toimiva laite, joka sijoitetaan vesiputkeen ennen varaajaa. Laite hajottaa sähköisesti kalkin kiderakenteen, jolloin kalkki ei pysty tarttumaan pintoihin.

Lisäksi varaajan sijaintiin kannattaa kiinnittää huomiota. Varaaja tulee sijoittaa tilaan, jossa on lattiakaivo.

Lämminvesivaraajan huolto ja hoito

Lämminvesivaraajat ovat melko huolettomia laitteita. Varaajan varoventtiilin koestusta eli testausta ei kuitenkaan saa unohtaa.

− Koska vesi laajenee lämmetessään, pitää joissakin tilanteissa laajentunutta vettä päästä ulos ja silloin se tulee varoventtiilin kautta – kunhan se ei ole tukossa. Koestuksessa venttiiliä avataan hiukan, jolloin putkesta tulee vähän vettä, joka samalla huuhtelee poistoputken ja venttiilin. Näin veden kiinneaineet eivät kovetu putkistoon ja tuki sitä, Pekkonen selvittää.
 

Muista! Jos asut taloyhtiössä, sen yhtiöjärjestyksestä selviää, kuuluvatko lämminvesivaraajat taloyhtiön huolehtimiin laitteisiin vai jokaisen asunnon omaan kalustoon.

Kompakti varaaja mökille

Kesämökillä sekä lämpimän veden tarve että käytettävissä olevat neliöt ovat usein pienempiä, jolloin kompakti lämminvesivaraaja voi olla optimaalisin valinta.

HAATO HK 35 tuottaa riittävästi lämmintä vettä käsien ja astioiden pesuun tai pikaiseen suihkuun, HAATO HK 100 puolestaan kattaa jo suurimman osan pientalouden käyttövesitarpeesta.

HAATO HK 35−100 -lämminvesivaraajat on tehty suomalaisiin olosuhteisiin ja valmistettu ruostumattomasta erikoisteräksestä, joka kestää määräysten vaatiman 10 barin paineen. Asennus voidaan tehdä joko pystyyn tai vaakaan, ja sähkökytkennät ovat suomalaisen asennusperinteen mukaiset.

HAATO-varaajilla on 5 vuoden takuu.
Haato_HK.JPG

Katso lisätietoa HAATO-, METRO- ja NIBE-lämminvesivaraajista ja löydä lähin jälleenmyyjä.

Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
18.11.2022