Hiilijalanjälkeä leikataan helposti kahden henkilöauton päästöjen verran

Helsinkiläisen taloyhtiön kiinteistömanageri Roosa Niemisen ajatuksena oli parantaa As Oy Jalavatie 7:n hiilijalanjälkeä. Tapaamisessa DNA:n Wattisen edustajan kanssa nousivat esille myös energiankulutuksen säätämisestä saatavat säästöt. Säätämällä taloyhtiön lämmitystä taloyhtiö löysi keinon leikata hiilijalanjälkeään kahden henkilöauton päästöjen verran vuodessa. Tämä siis pelkästään säätämällä taloyhtiön lämmitysjärjestelmää.

Wattisen taloyhtiölle tekemässä energia-analyysi selvitti asukkaille taloyhtiön energiankulutuksen painopisteitä. Analyysistä saa myös hyviä vertailutietoja saman ikäisistä taloyhtiöistä.

dna wattinen älylämmitys taloyhtiöille-750x422

Saneerattu kohde hakee säästöjä

As Oy Jalavatien 7 on rakennettu jo 50-luvulla ja sen linjasaneeraus on tehty 20 vuotta sitten. Suurempaa remonttia taloyhtiössä ei vielä kaivattu, vaan apua ja ratkaisuja haettiin lämmityskustannuksiin liittyviin ongelmiin. Lämmityksen tasapainottaminen eri kerrosten välillä on vanhoissa taloyhtiöissä suurimpia haasteita. Tuttua ovat myös vanhojen patteriventtiilien jumittaminen käyttöiän pidentyessä.

Nämä haasteet ilmenivät myös Wattisen analyysissa. Selvisi, että taloyhtiössä oli paljon kapasiteettia energiatehokkuuden parantamiseksi älylämmityksen avulla.

– Talo on kuitenkin jo sen ikäinen, että siitä löytyi monia tarpeita. Asiantuntijan mukaan investoinnin tuoma energiatehokkuus maksaa aloituskulut takaisin vuodessa ja seitsemässä kuukaudessa. Roosa Nieminen

Nieminen odottaakin nyt, että asukkaat ryhtyisivät käyttämään älylämmityspalvelua aktiivisesti. Tuloksissa onnistuminen on pitkälti siitä kiinni. Uusi älylämmityspalvelu onkin kyllä herättänyt tavallista enemmän kiinnostusta asukkaiden keskuudessa.
– Vaikuttaa siltä, että uudet ratkaisut kiinnostavat taloyhtiömme jäseniä, Nieminen huomauttaa.

dna wattinen älylämmitys-422x500

Nopea ja helppo ratkaisu

Älykäs lämmityksen ohjaus tasapainottaa nyt talon lämmitysverkostoa, eli tasaa eri kerrosten ja asuntojen välistä lämpötilaeroa. Lämmitystä voidaan myös vähentää alentamalla lämpötiloja asukkaiden vuorokausirytmin mukaan silloin, kun asunnoissa ei oleskella tai mikäli yöajaksi halutaan makuuhuoneita viileämmiksi.

Lisäksi taloyhtiön vanhojen patteriventtiilien vaihdolla voidaan parantaa säätöjen tarkkuutta ja siten poistaa turhaa yli- tai alilämmittämistä. Tässä yhteydessä tyypillisesti tehtävä perussäätö voidaan Wattisesta saatavan datan avulla tehdä sujuvammin ja lisäksi jälkisäätöjä voidaan hoitaa Wattisen avulla etänä, mikä vähentää huoneistokäyntien tarvetta.

– Alkuperäisenä ideanamme oli vain tarkastella, miten paljon energiaa ja rahaa taloyhtiömme lämmitykseen kuluu. Oikeastaan olimme vasta menossa ilmastoystävällisempään suuntaan, koska meillä oli muita, kriittisempiä korjaustarpeita kiikarissa. Päätimme ottaa palvelun käyttöön, koska se sopi täydellisesti moneen tarpeeseemme. Se on kannattava taloudellisesti mutta myös ympäristöystävällisesti, Nieminen toteaa lopuksi.

Lue myös käyttäjäkokemuksia Wattisen älylämmityksen testikäyttäjiltä >>
 

Näin toimii Wattinen

  • Wattinen asennetaan olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään
  • Asunnoissa riittää älytermostaattien vaihto.
  • Wattisen saa kätevästi täyden ylläpidon kattavalla kuukausimaksulla, ilman isoja investointeja.
  • Palvelu optimoi ja tasapainottaa lämmitysjärjestelmää tekoälyn avulla reaaliaikaisesti
  • Asukkaat voivat itse säätää lämmitystään omien mieltymyksiensä mukaan taloyhtiön sallimissa rajoissa.
  • Lämmityksen optimointi säästää energiaa ja vähentää kiinteistön ilmastopäästöjä


Tutustu älylämmitykseen


Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
4.5.2021