Viikon kysymys: Miten lattialämmityksen käyttö voidaan laskuttaa osakkaalta?

Taloyhtiössämme on kaukolämpö ja osakkeiden lämmitys tapahtuu sekä vesikiertoisilla lämmityspattereilla että vesikiertoisella lattialämmityksellä. Yhden osakkaan lattialämmityspiiri on mennyt rikki ja konsultoimamme remonttiyritykset ovat kaikki olleet samaa mieltä, että tuo kannattaisi korvata sähköisellä lattialämmityksellä. Jos tämä tehtäisi näin, jäisi lattialämmityksen vaatima sähkö kyseisen osakkeen omistajan vastuulle. Pitääkö tuo osakkaalle ylimääräisenä kustannuksena tuleva lattialämmityksen sähkö korvata esimerkiksi huoneistokohtaista vastiketta pienentämällä ja miten tuo laskettaisiin?

taloushallinto-750x422

Vastaus:

Ymmärrän kysymyksestäsi, että vesikiertoinen lattialämmityspiiri on mennyt hajalle jossakin osakehuoneistossa. "Asiantuntijoiden" mukaan se olisi järkevää korvata sähkölämmityksellä?

En valitettavasti taida pystyä sinulle suoraan nyt vastaamaan. Ennemminkin minulla on sinulle kysymyksiä.

Miksi ihmeessä vesikiertoinen lattialämmitys pitäisi korvata sähköisellä, etenkin jos sähkö sen jälkeen menisi osakkaan piikkiin? Ilman osakkaan itsensä suostumusta taloyhtiö ei voi tehdä tuollaista ratkaisua. Jos muutatte vastikeperusteita, päätös edellyttää ja vaatii yhtiöjärjestyksen muutoksen ja mahdollisesti kaikkien osakkaiden suostumuksen siihen.

En keksi, miten te vastikkeen muutoksen laskisitte, jotta se toimisi.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."


Markus Talvio
Lakimies
Jurinet Oy LakipalvelutMarkus Talvio
Lakimies Jurinet Oy Lakipalvelut
x66545.pagespeed.ic.fN930vUkPy

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa. Kysy lakikysymys >>

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön >>

Tai tilaa maksuton esite: "Suhteet solmussa taloyhtiössä" >>
 

Tilaa uutiskirje - pysyt asioiden tasalla

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Tilaa uutiskirje


Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
2.6.2021