• Etusivu
  • Osakas

Ennakkovarautumisen tärkeydestä: Taloyhtiöt, talous ja korjaushankkeet

Rakentajan toimitus
Julkaistu 04.06.2021Päivitetty 07.06.2021
20216_71000.jpg

Kyselyyn osaa ottaneista 3700 taloyhtiöstä vain kolmannes kertoi keräävänsä tulevia korjaushankkeita varten varoja.

Kiinteistöliitto järjesti talous- ja rahoituskyselyn huhtikuussa 2021. Vastauksen antoi jopa yli 3700 taloyhtiötä. Kyselyssä tiedusteltiin taloyhtiöiden mielikuvaa ennakkovarautumisen tärkeydestä. Kyselyn tulos paljasti, että ennakkovarautumista pidetään tärkeänä, mutta varsinaista varojen keruuta tehdään huomattavasti harvemmassa taloyhtiössä.

Ennakoimalla vastiketasot pysyvät matalampina

Kyselyyn osaa ottaneista 3700 taloyhtiöstä vain kolmannes kertoi keräävänsä tulevia korjaushankkeita varten varoja. Ennakkoon varautuminen miellettiin kuitenkin tärkeäksi, sillä vastauksen antaneista yli 60 % näki ennalta varautumisen sekä varojen keräämisen etukäteen hyvänä asiana. Lähes 70 % taloyhtiöistä kertoi keskustelleensa varautumisesta.

Kun varoja on kerätty etukäteen, tukee se myös taloyhtiön hankkeiden toteutumista tilanteissa, joissa pankki vaatii omarahoitusosuutta hankkeen rahoituksen suomiseksi muistuttaa Juho Järvinen, talous- ja veroasiantuntija Kiinteistöliitto.

Keräämällä osan hankkeen rahoituksesta etukäteen yhtiö pystyy jakamaan osakkaille kohdistuvaa maksurasitusta useammalle vuodelle. Tällöin vastiketasot pysyvät matalampina ja maksuvaikeuksia voidaan ennaltaehkäistä. Juho Järvinen

Velkamääristä

Kysely paljasti, että uudiskohteiden kohdalla velkamäärät vähenivät nopeasti rakennusvaiheen jälkeen. Velkaa oli jäljellä alle 10 000 euroa tai vaihtoehtoisesti ei lainkaan hieman alle puolella vuosina 2010–2014 rakennetusta taloyhtiöistä. Vastaavasti vuosien 2015–2019 aikana rakennetuillakin vastaava osuus oli jo 17 %.

Kysely on toteutettu aikaisemminkin vuonna 2019, johon verraten saatettiin havaita, että 1970- ja 1980-luvuilla rakennetuissa taloyhtiöissä velkamäärät olivat kasvaneet. Näissä taloyhtiöissä peruskorjaukset olivat tulleet ajankohtaiseksi. Suurin velkakanta on havaittavissa uudiskohteista, mutta kyselyn mukaan velkakannan suuruus ei ole näkynyt toistaiseksi osakkaiden kasvaneena maksuvaikeutena.

Vuoden 2010 jälkeen valmistuneista taloyhtiöistä osakkaiden maksuvaikeuksien lisääntymisestä kertoi vain noin kolme prosenttia vastanneista. Lisääntyvää kasvua maksuvaikeuksien osalta nähtiin vanhemmissa, ennen vuotta 1980 valmistuneissa taloyhtiöissä – näiden kohdalla luku oli seitsemän prosenttia.

Kiinteistöliiton tekemän talous- ja rahoituskyselyn vastauksissa korostui pienten taloyhtiöiden lainansaantihaasteet.
Kiinteistöliiton tekemän talous- ja rahoituskyselyn vastauksissa korostui pienten taloyhtiöiden lainansaantihaasteet.

Pienet taloyhtiöt ja rahoituksen haasteet

Kiinteistöliiton tekemän talous- ja rahoituskyselyn vastauksissa korostui pienten taloyhtiöiden lainansaantihaasteet. Erityisesti viiden huoneiston tai sitä pienempien yhtiöiden osalta osakkaiden tulee järjestää korjaustensa rahoitus henkilökohtaisten lainojen kautta eikä pankeilta taloyhtiöille saatavilla rahoituksilla.

Kysely antoi tuloksen, jossa enintään 10 huoneiston yhtiöistä peräti 14.5 % kertoi lainansaannissaan olleen ongelmia, kun vastaavasti yli 10 huoneiston yhtiöistä ongelmia oli kokenut vain 3,4 % lainaa hakeneista yhtiöistä. Merkittäviä eroja löytyi myös alueellisesti. Lainan saannissa aiheutti haasteita saatujen vastausten mukaan myös taloyhtiön osakasrakenteessa oleva suuri vuokranantajien osuus.

Kyselymme vastaukset vahvistivat aiempia näkemyksiä taloyhtiöiden lainansaantihaasteista. Haasteita kohtaavat varsinkin pienet yhtiöt, syrjäisempien seutujen yhtiöt sekä yhtiöt, joissa vuokranantajien osuus on yli 30 prosenttia. Järvinen
Huomio

Huomio

Miten toteuttaa ennakoiva suunnittelu:

  • Ennakoi ja selvitä tulevat korjaushankkeet; mitä on tulossa ja millä aikataululla
  • Selvitä mahdolliset lainamahdollisuudet etukäteen, tarvitaanko henkilökohtaisia lainoja, vai saadaanko rahoitus. Eroja saattaa olla alueellisesti.
  • Vaaditaanko pankin taholta mahdollisesti omarahoitusosuutta hankkeen rahoituksen suomiseksi?
  • Keskustelkaa avoimesti, onko mahdollista aloittaa ennakoivasti varojen kerääminen, jolloin vastiketasot eivät nouse hurjasti.

Lukuvinkkejä

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
parisunta istuu sohvalla ja katselee televisiota
Yhdellä laitteella helposti upea äänimaailma kotisohvallesi
Televisioiden omat kaiuttimet jättävät usein toivomisen varaa äänentoiston laadussa. Hyvän televisioäänen saavuttaminen vaatii usein tarkkaa harkintaa ja mahdollisesti ylimääräisiä laitteita, sillä televisioiden omat kaiuttimet ovat rajallisia monipuolisessa äänentoistossa. Hyvään äänentoistoon pyrkiminen saattaa vaatia useitakin erilaisia osia ja niiden lisäosia sekä rahaa.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton