• Etusivu
  • Talo

Hakkeri katkaisee lämmöt tai kiristää taloyhtiöltä kryptovaluuttaa

Kiinteistöpäättäjän pitää varautua kyberuhkiin

Rakentajan toimitus
Julkaistu 07.06.2021Päivitetty 29.03.2022
20223_77482.jpg

Väylä väärinkäytöksille on auki, kun kiinteistön hallinnan ja huollon laitteet on kytketty verkkoon. Digitalisaatio tarkoittaa aina myös kyberuhkaa, joka pätee kaikenkokoisissa ja -ikäisissä taloyhtiöissä. Isännöitsijän ja hallituksen on osattava varautua siihen, että ulkopuolinen voi verkon kautta aiheuttaa asukkaille merkittävän vahingon – katkaista sähköt tai vedentulon tai hajottaa laitteen ja saada aikaan tulipalon.

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL on laatinut Kyberturvallisuus asuinkiinteistöissä -julkaisusarjan taloyhtiöpäättäjien käyttöön. Tutustuimme ensimmäiseen osaan ja listasimme, mitä jokaisen taloyhtiöpäättäjän pitää tietää kyberturvallisuudesta.

Verkko helpottaa hallintaa, mutta altistaa väärinkäytölle

Digitalisaatio helpottaa taloyhtiöiden tekniikkaa ja hallintoa – ja säästää rahaa. Verkkoon liitetyt laitteet saavat digitekniikan avulla uusia ominaisuuksia, lisäävät asumisen mukavuutta ja mahdollistavat uusia toimintoja esimerkiksi etäohjauksessa ja laitteiden välisessä yhteistyössä. Tällöin puhutaan kybertoimintaympäristöstä.

Digitalisaation myötä taloyhtiön järjestelmiin ja laitteisiin vaikutetaan kuitenkin aiempaa enemmän myös yhtiön ulkopuolelta. Kybertoimintaympäristön turvallisuudesta pitäisi osata huolehtia. Mutta miten?

Kun taloyhtiön laitteet tai toiminnot ovat etäseurannassa tai etähallinnassa, tärkeintä on järjestelmien hallinnan ja ylläpidon selkeä vastuuttaminen. Vaikka yhteistyökumppaneita saattaa olla kymmeniä, turvallisuusuhkia ei perinteisesti ole rakennus- tai saneerausurakan aikana huomioitu, jolloin vastuu jää järjestelmän omistajan eli taloyhtiön harteille. Siksi olisi erittäin tärkeää, että isännöitsijät ja hallitusten jäsenet koordinoivat omistajien vastuun.

Asuinkiinteistön kybertoimintaympäristö muodostuu yhdestä tai useasta tietojärjestelmästä. Esimerkiksi taloyhtiön lämmitysjärjestelmään voidaan ulkopuolelta vaikuttaa monella tavalla. Haitta tai häiriö pumppujen, toimilaitteiden, laitetilojen, lämmönvaihtimen ohjauksen toiminnassa, vaikuttaa heti myös muihin järjestelmän osiin. Väärin tai huolimattomasti käytettynä laitteet voivat aiheuttaa ongelmia, jopa vaaratilanteita

Huomio

Huomio

Kyberturvallisuus – tästä on kyse:

  • Kyberympäristö on yhdestä tai useammasta sähköisessä muodossa olevan datan tai informaation käsittelyyn tarkoitetusta tietojärjestelmästä muodostuva toimintaympäristö, joka sisältää myös fyysiset rakenteet.
  • Kyberturvallisesti toimivassa taloyhtiössä varmistetaan, että laitteet toimivat oikein, niitä käytetään huolellisesti ja niiden ylläpidosta vastataan asianmukaisesti. Näin digitekniikan mahdollistamista älykkäistä toimintaominaisuuksista saadaan optimaalinen hyöty.
  • Taloyhtiöiden kyberjärjestelmiä voivat olla esimerkiksi tietojärjestelmiin perustuvat kiinteistöautomaation ohjausjärjestelmät kuten lämmitykseen, käyttöveteen ja ilmastointiin liittyvät laitteet ja ohjelmat.
  • Myös digitaaliset turvajärjestelmät kuten hälytykset ja sähköiset lukitusjärjestelmät ovat kyberjärjestelmiä.
  • Lisäksi kyberjärjestelmiä ovat sähköiset tiedonjakelu- ja varausjärjestelmät (esim. saunavuorojen, yhteiskäyttöauton tai pesutuvan varausjärjestelmät), asukkaiden omat digitaaliset laitteet ja järjestelmät ja IoT -laitteet eli esimerkiksi älykaiuttimet, älytelevisiot sekä digiohjatut valaisinjärjestelemät.
  • Kaikkien edellä mainittujen järjestelmien ja laitteiden huolimaton käyttö ja käyttöönotto voi vaarantaa koko taloyhtiön turvallisuuden. Hakkerit keskittyvät laitteisiin, joiden tietoturva on puutteellista.

Lämmitys katkesi verkkohyökkäyksessä

Ensimmäisiä Suomessa laajasti julki tulleita kyberhyökkäyksiä on vuonna 2016 tapahtunut lämmityksen katkeaminen lappeenrantalaisissa kiinteistöissä. Verkkohyökkäys talotekniseen järjestelmään sammutti laitteet ja esti niiden hallinnan etäyhteydellä.

Lappeenrantalaiset kiinteistöt eivät olleet palvelunestohyökkäyksen kohteena. Niiden laitteet oli kuitenkin kytketty internetiin suojaamattomana ja niihin päästiin lähettämään väärennettyä http-liikennettä. Se peilautui Englantiin vedonlyöntipalveluun, joka oli hyökkäyksen varsinainen kohde.

Tämä on ensimmäinen ohje taloyhtiöiden laitteiden toiminnasta vastaaville: internetiin ei tule liittää mitään laitteita ilman kunnollista suojausta, sillä niitä voidaan väärinkäyttää sijainnista tai käyttökohteesta riippumatta, jolloin kerrannaisvaikutukset voivat olla arvaamattomia.

20216_71030.jpg

Mitä taloyhtiöpäättäjä voi tehdä?

Digitaalinen turvallisuus ei ole pelkkää tekniikkaa, vaan myös asenne. Tärkeintä onkin, että taloyhtiön päättäjät ymmärtävät, mistä kyberturvallisuudessa on kyse ja miksi varautuminen ja vastuiden jakaminen on olennaista.

Alkuun pääsee listaamalla kaikki taloyhtiön käyttämät järjestelmät ja vastuuhenkilöt. Järjestelmien mahdollisten tietoturva-aukkojen läpikäymiseen voi tarvittaessa myös ostaa apua.

Viestiminen osakkaille ja asukkaille on ensiarvoisen tärkeää. Myös omistajien pitäisi sisäistää vastuunsa ja huomioida turvallisuus myös omien, ei-yhteisten laitteiden ja järjestelmien käytössä.

Huomio

Huomio

Isännöitsijän muistilista

  • Opiskele, mitä kyberturvallisuus tarkoittaa.
  • Kehitä hallinnoimillesi yhtiöille kyberturvallisuusstrategia ja sitouta hallitus siihen.
  • Määritelkää taloyhtiön ja osakkaan vastuunjako ja laatikaa sen perusteella taloyhtiöille kyberturvallisuusohjeet.
  • Tarkistakaa kyberturvallisuuteen liittyvät asiat säännöllisesti – käykää läpi taloyhtiön kyberteknisten perusjärjestelmien toiminta ja mahdolliset turvallisuusaukot.
  • Tukeutukaa laatimaanne strategiaan ja ohjeistukseen aina, kun suunnittelette korjauksia tai hankitte ulkopuolisia palveluita.
  • Muistuta osakkaita ja asukkaita turvallisesta laitteiden käytöstä säännöllisesti – kyberturvallisuuden laiminlyönti voi aiheuttaa paljon suuremmat vahingot kuin joulukinkkurasvan kaataminen viemäriin!
Talo
automaatio
sähkö
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20184_52708.jpg
Parin vuoden jälkeen kotiautomaatio on osoittanut tarpeellisuutensa
Olemme aikaisemmin esitelleet porvoolaisen perheen, joka muutti uuteen omakotitaloonsa vuoden 2016 kesällä. Talon isäntä tiesi, että hän haluaa tähän kotiin lapsiperheen arkea helpottavaa automaatiota lisäämään asumismukavuutta. Hän valitsi kotiinsa ABB-free@home-kotiautomaation ja asennuskalustesarjaksi Impressivon.Nyt taloon muutosta on kulunut kohta pari vuotta ja on aika ottaa selvää, miten arki on sujunut. Onko silloin valitut toiminnot vielä käytössä, mitä on muuttunut ja onko järjestelmään tullut lisää ominaisuuksia?Lue myös aikaisempi osa: Kotiautomaatio osaksi talopaketteja
20236_82391.jpg
Ihanan kotoisa ja älykäs asunto­messu­kohde Lilla Hygge - katso kuvat
Jos haet inspiraatiota tunnelmallisesta ja tummiakaan värejä pelkäämättömästä sisustuksesta, kurkista Loviisan asuntomessujen Lilla Hygge-kohteeseen. Lampelan perheelle valmistettu Dekotalon Lilla Hygge tarjoaa kaikkea tätä ja vähän enemmänkin. Talo on suunniteltu lapsiperheen arkeen, mutta ylellistä arjen luksusta ja älykästä järjestelmää unohtamatta.Talosta löytyy riittävästi tilaa lapsiperheen asua ja toimia yhdessä, mutta rakennusta ei silti ole tehty liian suureksi. Upean kodin huoneistoala on 159 m². Talossa on erityisesti kiinnitetty huomiota kauniisiin sekä käytännöllisiin yksityiskohtiin.
20219_72302.jpg
Omien mittojen mukaisen led-nauha­valaistuksen hinta ei ole enää arvoitus
Led-nauhan käyttötarkoituksia on kodissa lukematon määrä. Yleisin kohde ovat keittiöiden työtasojen valaistus. Monissa tapauksissa led-kisko on mitä mainioin ratkaisu tasolle, joille halutaan tasainen ja riittävä työskentelyvalaistus. Toiveena on monesti myös himmennettävyys, ja erityisesti avoimissa olokeittiöissä myös värilämpötilan säätö tai värinsäätömahdollisuus, jolloin keittiöstä saa elämyksellisen osan sisustusta myös niinä hetkinä, jolloin keittiöpuuhat eivät ole käynnissä.
20235_81774.jpg
LedStoren suomalainen led-innovaatio on voittanut palkinnot kolmessa kansainvälisessä suunnittelukilpailussa
Janne Haltun suunnittelema Tunnelma CCT Led-spottituoteperhe on palkittu A' Design Awards & Competitionin palkintolautakunnan esiin nostamana kuuluisalla A' Design Award palkinnolla valaisintuotteiden ja valaisimien suunnittelu -kategoriassa. Lisäksi kultaisella International Architecture and Design Awardilla, sekä BIG SEE Architecture Award -palkinnolla Product design -luokassa.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hankeopas auttaa ymmärtämään kokonaisuutta
Hankeopas on laadittu avuksi taloyhtiön korjaushankkeiden kokonaisuuden ymmärtämistä varten. Oppaan tarkoitus ei ole turhantarkasti pureutua jokaiseen pikkutarkkaan informaatioon, vaan havainnollistaa prosessin sekä päätöksenteon kulkua ennen varsinaisen rakennushankkeen alkua ja sen aikana.Hankeoppaan avulla pystyt tutustumaan hankkeeseen ja sen toteutumisen edellytyksiin kokonaisuutena ennen oman varsinaisen hankkeen alkamista. Opas käsittelee hankkeen vaihe vaiheelta ja selvittää vastuualueiden jakautumisen hankkeen eri osapuolten välillä.
20223_77295.jpg
Oletko ostamassa tai myymässä asuntoa? Näin huoneisto­tieto­järjestelmä vaikuttaa
Suomessa on otettu vuonna 2019 käyttöön sähköinen huoneistotietojärjestelmä, jonne kerätään tiedot osakehuoneistoista, niiden omistuksista ja panttauksista. Uudet, 1.1.2019 jälkeen perustetut taloyhtiöt ovat perustamisesta lähtien huoneistotietojärjestelmässä. Vanhojen, ennen vuotta 2019 perustettujen yhtiöiden tietojen siirtäminen huoneistotietojärjestelmään tapahtuu kahdessa vaiheessa. Ensin taloyhtiöt siirtävät osakeluettelon huoneistotietojärjestelmään. Sen jälkeen yksittäiset osakkeenomistajat hakevat oman osakehuoneistonsa omistuksen rekisteröintiä huoneistotietojärjestelmään.Maamme kaikkien vanhojen asunto-osakeyhtiöiden on siirryttävä huoneistotietojärjestelmään viimeistään vuoden 2023 loppuun mennessä. Siirtyminen on vanhoille keskinäisille kiinteistöosakeyhtiöille vapaaehtoista. Tätä kirjoitettaessa uuteen järjestelmään on siirtynyt jo noin 5 % Suomen 90 000 asunto-osakeyhtiöstä, ja uuteen huoneistotietojärjestelmään siirtyvien yhtiöiden määrä kasvaa jatkuvasti. Miten välivaihe, jossa osa yhtiöistä on jo huoneistotietojärjestelmässä ja osa vielä ei, vaikuttaa asuntokauppoihin? Tässä artikkelissa kerromme erilaisista vaihtoehtoisista kauppatilanteista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton