Viikon kysymys: Onko taloyhtiön ylimääräinen parkkipaikka lainmukainen?

As Oy:ssä on yhtiöjärjestyksen mukaisesti neljä huoneistojen hallinnassa olevaa autopaikkaa vierekkäin. Nämä ovat merkitty asemapiirrokseen. Vuonna 2010 piharemontin yhteydessä taloyhtiön pihalle lisättiin toisaalle uusi sähkötolppa, jota yksi asukkaista alkoi muiden suostumuksella käyttää autopaikkana.

Muutoksia ei yhtiöjärjestykseen kuitenkaan tehty, eikä muodostettua autopaikkaa ole lisätty asemapiirrokseen. Uudelle autopaikalle ei ole tuolloin haettu toimenpidelupaakaan. Voidaanko tällaista, myöhemmin omatoimisesti muodostunutta autopaikkaa, pitää ylipäätään “virallisena” autopaikkana, jonka voidaan käsittää olevan jonkun huoneiston hallinnassa oleva autopaikka?

Pixabay kuvituskuvaPixabay kuvituskuva

Vastaus:

Joskus käytäntö menee normien edelle hyvässä ja pahassa. En tiedä, mitä "virallisella" haluat tarkoittaa.

Ainakin asemakaava-alueella autopaikoista on hyvinkin tarkat säännökset kaavamääräyksissä. Jos asunto-osakeyhtiö on kuitenkin aikanaan näin päättänyt toimia, silloin tilanne on yhtiön sisällä mielestäni selvä. Kokonaan toinen asia on se, miten viranomaiset asiaan suhtautuisivat.

Yhtiöjärjestystä ei kannata muuttaa, jos autopaikkamuutos on esimerkiksi kaavan vastainen ja autopaikka edellyttää jotain viranomaislupia, koska silloin yhtiöjärjestys tulisi ongelmalliseksi.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."


Markus Talvio
Lakimies
Jurinet Oy LakipalvelutMarkus Talvio
Lakimies Jurinet Oy Lakipalvelut
x66545.pagespeed.ic.fN930vUkPy

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa. Kysy lakikysymys >>

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön >>

Tai tilaa maksuton esite: "Suhteet solmussa taloyhtiössä" >>
 

Tilaa uutiskirje - pysyt asioiden tasalla

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Tilaa uutiskirje


Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
13.7.2021