• Etusivu
  • Piha

Kurtturuusun hävittämiseen pihoilta aikaa enää alle vuosi, vastuu tontin omistajalla

Rakentajan toimitus
Julkaistu 21.07.2021Päivitetty 05.03.2024
20217_71657.jpg

Kurtturuusu (Rosa rugosa). Kuva Shuttersock

Löytyykö taloyhtiösi pihalta kurtturuusua? Nyt sen hävittämisellä alkaa olla jo kiire. Kurtturuusun kasvatuskielto astuu nimittäin voimaan 1.6.2022, johon mennessä kurtturuusu pitäisi olla poissa taloyhtiösi, mökkisi tai omakotitalosi pihamaalta sekä parkkipaikan reunalta. Vastuu kurtturuusun hävittämisestä on tontin tai pihan omistajalla.

Periaatteessa, jos kurtturuusua ei ole hävitetty annettuun päivämäärään mennessä, voidaan tontin omistajaa eli esimerkiksi taloyhtiötä rankaista sakoilla. Toinen vaihtoehto on, että työ teetetään ulkopuolisella ja lasku lähetetään perässä. Hieman lievennystä ELY-keskuksen vaatimukseen tuo se, että kurtturuusun hävittämiseen on edes ryhdytty, vaikka sitä ei olisikaan saatu poistettua vielä täysin.

Ehditäänkö kurtturuusua hävittää ajoissa?

Kurtturuusun viljeleminen on ollut laitonta vuodesta 2019 asti. Laji luokitellaan hyvin haitalliseksi, sillä se vähentää luonnollista monimuotoisuutta. Kurtturuusu leviää erityisen helposti rannoille, missä se vie elintilaa muilta lajielta ja voi tehdä ihmisten ja eläinten kulkemisen vaikeaksi muodostamalla jopa kilometrien mittaisia tiheikköjä.

YLE:n haastattelema Kainuun ELY-keskuksen koordinoiva vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen kertoo epäilevänsä suuresti, että asetettuun päivämäärään mennessä kurtturuusu ehdittäisiin hävittää kaikkialta.

– Paljon on kurtturuusua jo toki torjuttu, mutta kyllä meillä ensi vuoden jälkeenkin jää alueita hoidettavaksi ja seurattavaksi ennen kuin voidaan sanoa, että se on hävinnyt tietyltä alueelta. Tavoitteena on aloittaa mahdollisimman monta torjuntakohdetta ja lopuille laaditaan torjunta-aikataulu ja -suunnitelma.

Rauman kaupungin toimistohortonomi Pirita Sorsakivi kertoo, että Raumalla kaupungin omistamilta alueilta hävittäminen on saatu hyvään alkuun.

– Olemme kartoittaneet kurtturuusuja kaupungin omistamilta alueilta ja joitakin kohteita on saatu jo poistettua. Kurtturuusua kasvaa kuitenkin paljon yksityisillä tonteilla ja tiehallinnon alueilla. On hyvä, että tällaisia juttuja kirjoitetaan ja tietoa vieraslajeista lisätään, Sorsakivi kertoo.

Mistä erottaa kurtturuusun?

Sorsakivi antaa ammattilaisen vinkit, miten tunnistat kurtturuusun. Sorsakiven mukaan tunnistaminen on välillä vaikeaa, mutta kurtturuusun tunnistusta voivat helpottaa ainakin seuraavat vinkit:

  • Kukat ovat punaiset tai valkoiset ja yksinkertaiset, kurtturuusun kukat eivät siis ole kerrottuja tai vaaleanpunaisia
  • Lehdet ovat soikean pyöreitä, kurttupintaisia ja alta tiheä karvaisia, lehdessä olevien lehdyköiden määrä voi vaihdella
  • Varsi on tiheäkarvainen, piikkinen ja piikit ovat suoria ja erimittaisia
  • Kiulukat ovat muodoltaan naurismaiset

Lisäapua tunnistamiseen:

<p data-block-key="vi0u2">ÄLÄ sekota kurtturuusua hansaruusuun. Hansaruusulla on kerrotut kukat. Kuvassa hansaruusu. Kuva Shutterstock.</p>
ÄLÄ sekota kurtturuusua hansaruusuun. Hansaruusulla on kerrotut kukat. Kuvassa hansaruusu. Kuva Shutterstock.

Miten kurtturuusuun saa hävitettyä?

Kurtturuusua voi koittaa hävittää esimerkiksi alasleikkaamalla tai näivettämällä. Näivettämisessä revitään useampaan kertaan kasvukaudella kaikki vihreät versot pois. Alasleikkaamalla ruusu leikataan niin alhaalta, ettei siihen jää yhtään lehteä. Molemmat menetelmät ovat hitaita hävityskeinoja ja kurtturuusun katoaminen kestää vuosia.

Toisaalta nopein ja ehkä varmin tapa on tilata paikalle viherrakentamiseen erikoistunut yritys. Yritys kaivaa ruusun juurineen, vie juurakot mennessään ja myös täyttää syvän kaivannon. Kurtturuusun poistamisesta jää melkein puoli metriä syvä kuoppa, sillä ruususta pitää saada kaikki juurakot pois, ettei se kasva takaisin uudelleen.

Jos ruusun tilalle kylvetään nurmikko, ruusu pysyy varmemmin myös poissa ruohonleikkuun avulla. Nurmen laittaminen kurtturuusun tilalle on myös edullisempaa, kuin uusien pensaiden laitto.

– Meillä pensaat on kaivettu juurineen ylös ja alue on perustettu nurmikoksi. Maahan jää helposti juurenpalasia, joista lähtee uusia taimia kasvuun. Nurmikolta kurtturuusun uusi kasvu on kuitenkin helppo huomata, pitää leikkaamalla kurissa ja vähitellen kasvu taantuu. Kurtturuusujen kasvijäte viedään jäteasemalle poltettavaksi ja ainakin Raumalla vieraslajien vieminen jäteasemalle on yksityisille ilmaista.
Pirita Sorsakivi

Kurtturuusu pitää leikata maahan ennen marjojen kypsymistä, etteivät linnut ehdi levittää sitä, vaikka koko pensaikkoa ei vielä ehtisikään poistaa.

Kurtturuusun poistoa ei kannata lykätä loputtomiin, sillä lakiin on kuitenkin merkitty sanktiot paikan omistajille, jos torjuntatyö jää tekemättä.

Huomio

Huomio

ELY-keskuksen ohje kurtturuusun hävittämiseen

Kurtturuusun saat hävitettyä pihaltasi kaivamalla juurakot pois maasta. Pienimmät yksilöt saat kiskottua maasta käsin, suuremmat pensaat on leikattava alas tyveä myöten, jonka jälkeen juurakon voi kaivaa maasta.

Vaihtoehtoisesti voit näivettää kurtturuusun. Kun revit kaikki pensaan lehdet kesästä toiseen, pensas näivettyy 3 - 4 vuodessa kokonaan hengiltä.

Onko kurtturuusun hävittäminen kallista?

Yksittäiset puskat tai pienet kurtturuusuryhmät pystyy taloyhtiössä hävittämään vaikka talkoilla, mutta suuremmat aidanteet ovat myös suuritöisempiä. Tähän tarvitaan apuun kaivuria.

Hintaan vaikuttaa tietysti kasvuston määrä, Sorsakivi kertoo.
– Kuinka monta työtuntia siihen käytetään ja onko alue niin iso, että tarvitaan kaivinkonetta avuksi. Meillä urakoitsijat ovat ensiksi leikanneet pensaat alas ja kaivinkone on käynyt myöhemmin kaivamassa juuret ja tasaamassa alueen. Muutaman pensaan poistaa varmasti ilman kaivinkonettakin, sanoo Sorsakivi.

YLE:n artikkelin mukaan kurtturuusun hävittäminen maksaa 500 eurosta (omakotitalon piha) hieman yli 1000 euroa maksavaan rivitalopihaan ja aina jopa yli kymmeneen tuhanteen euroon asti (tienvarsi). Hintatiedot ovat vuodelta 2021.

<p data-block-key="l2kw0">Kurtturuusu leviää helposti rantojen tuntumassa ja rannoilla. Siellä se onkin erityisen hankala hävitettävä. Tee ilmoitus vieraslajiportaaliin, jos tapaat ruusua rannalla. Kuva Shutterstock.</p>
Kurtturuusu leviää helposti rantojen tuntumassa ja rannoilla. Siellä se onkin erityisen hankala hävitettävä. Tee ilmoitus vieraslajiportaaliin, jos tapaat ruusua rannalla. Kuva Shutterstock.

Lähteet: Rauman kaupunki, ELY-keskus, YLE, WWF, Vieraslajiportaali

Piha
pihasuunnittelu
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20221_74393.jpg
Taas tuli lunta - Minne taloyhtiön lumet voidaan kolata?
Kun lunta tulee tavallista enemmän, aiheuttaa se nopeasti lumikaaoksen. Kaaoksen, jossa niin kaupunki kuin yksityisetkin toimijat ja taloyhtiöt joutuvat miettimään minne lumet voidaan sijoittaa.
Kukkiva syrikän oksa
Taloyhtiöpihan monimuotoisuuden lisääminen
Kestävä rakentaminen, luonnon monimuotoisuuden lisääminen ja luontokadon torjunta ovat yhä enemmän keskiössä, kun yhteinen tilannekuvamme ilmastokriisin haasteista kasvaa. Taloyhtiöissä asukkaat ja hallitukset miettivät, miten yhteispihan hoidossa tai uudistamisessa pitäisi toimia, jotta pihan vaikutus elonkirjoon olisi myönteisempi kuin aiemmin. Yhä useammin taloyhtiöiden hallitukset ovat kiinnostuneita tarkastelemaan ekologisia vaihtoehtoja, kun mietitään pihan hoito-ohjelmaa tai suunnitellaan piharemonttia.
Mies irroittaa sähköauton latauspistoketta taustalla kerrostaloja
Sähköautoilu ja taloyhtiö, latauspisteiden hankinnasta
Suomi on tunnetusti pitkien välimatkojen maa. Ja kulkeakseen esimerkiksi kodin ja työpaikan väliä tarvitaan useimmiten jonkinlainen ajoneuvo. Suomessa onkin liikennekäytössä jopa 2,76 miljoonaa henkilöautoa – tämä tarkoittaa yhtä autoa kahta asukasta kohden. Vielä tällä hetkellä polttomoottori on yleisin käyttövoima, mutta sähkö herättää yhä enemmän kiinnostusta.Miten sähköautoiluun ja sähköauton lataamiseen tulisi esimerkiksi taloyhtiön suhtautua, entä sähköautoa miettivän? Mitä asioita olisi hyvä tietää?
20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton