Lämpöjen säätäminen alkaa taas – liian kylmä ja liian kuuma

Lämmityksen säätäminen taloyhtiössä on joskus kiittämätöntä puuhaa. Lämpötila, joka sopii toiselle, on liian kylmä tai kuuma toiselle. Miten säätää huoneistojen lämpötiloja niin, ettei asumismukavuus kärsi ja samalla kuitenkin saataisiin aikaan myös säästöjä?

Wattisen järjestämässä Energiahaaste-kilpailussa kunniamaininnan saaneen Helsinkiläisen As Oy Oskelantie 5:n puheenjohtaja Pauli Verkka toteaakin, että lämmitystä tarkastaessa ja tasapainottaessa he törmäsivät tilanteeseen, jossa niin sanotusti ihminen tuli vastaan. Kärjistetysti sanoen lämpötilan nostaminen oli monen mielestä hyvä asia, mutta laskeminen nosti nopeasti negatiivista keskustelua. Ihmiset olivat niin tottuneita jopa 25 asteen lämpötilaan, että matalampi lämpötila tuntui aluksi epämiellyttävältä. Samaan aikaan kuitenkin saatettiin pitää tuuletusikkunaa auki, jolloin lämpöä meni harakoille.

energiahaaste-enemmän säästöjä-750x422

Energiansäästö ja lämmityksen säätäminen ovatkin taloyhtiöille melkoisen painin aihe. As Oy Oskelantie päätti lähestyä ongelmaa avoimuudella ja uuden älykkään teknologian avulla. Huoneistokohtainen lämmönsäätäminen älylämmityksen avulla olikin yllättävän helppo juttu.

Ihanan optimaalinen lämpö huoneistossa

Lämpötilan säätäminen pelkän termostaatin avulla on hidasta. Muistaisitko esimerkiksi joka päivä ulos töihin lähtiessäsi säätää lämmitystä pienemmälle ja palatessasi taas suuremmalle? Lisäksi kotiin paluun jälkeen palelisit seuraavat pari tuntia.

Älylämmitys toimii taas ohjelmoidusti. Wattisen älylämmityksen ydin on oppiva tekoäly, joka kerää jatkuvasti tietoa muun muassa tilojen lämmönvaraavuudesta ja sääennusteesta. Näiden tietojen avulla Wattinen päättelee, miten kunkin huoneen lämmitystä pitää ohjata, jotta sekä asumismukavuus että kiinteistön lämmitysenergian käyttö optimoidaan. Ja oman asunnon tavoitelämpötilat voit säätää ja ajastaa omalla puhelimellasi.

älylämmitys wattinen-422x500

Jos taloyhtiössä on käytössä Wattinen-älylämmityspalvelu, lämmityksen voi ohjelmoida pienemmälle aina aamuisin kotoa poistuessaan koko työpäivän ajaksi niin, että koti on kuitenkin lämmin, kun asukkaat palaavat sinne iltapäivällä. Tällöin lämmön säästäminen ei tunnu asumismukavuudessa millään tavalla.

Oskelantiellä ollaan erittäin tyytyväisiä Wattisen älylämmityksellä saavutettuun lämmitystasapainoon.

– Taloyhtiön asuntojen lämpötila on nyt paljon yhtenäisempi ja lähempänä tavoitelämpötilaa. Valituksia ei ole enää tullut ja taloyhtiö on ollut ratkaisuun tyytyväinen. Olen jopa saanut palautetta asukkaalta, jolla aiemmin asunnon lämpötila oli melko korkea, että hiukan viileämpi tuntuukin paremmalta, Verkka iloitsee.

Taloyhtiön lämmityksen tarkastuslista

  • Varmista, että lämmitysverkossa on riittävä paine.
  • Tarkista paisunta-astioiden kunto.
  • Varmista, ettei lianerotin eli mutasihti pääse tukkeutumaan.
  • Tarkista patteriventtiilien ja termostaattien toimivuus.
  • Ota kiinni lämpösyöpöt esimerkiksi Wattisen kartoituksen avulla.

Ota kiinni lämpösyöpöt älylämmityksen avulla

Verkka kertoo, että As Oy Oskelantie 5:ssä oli sellaisia kummallisia nurkkia, joista oli aiemmin sanottu, etteivät ne vaikuta lämpöön. Wattisen kartoituksessa löytyi kuitenkin muutamia paikkoja, jotka kannattaa eristää uudelleen. Esimerkiksi muutamista komeroista löytyi kohtia, joista kylmää ilmaa pääsi sisään. Tässäkin Wattisen teknologiasta oli erittäin paljon apua.

Pääkaupunkiseudun ja Keski-Uusimaan sekä Turun ja Tampereen seudun kerrostaloyhtiöt voivat tilata Wattiselta kaukolämmön kulutustietojen analyysin, jossa tiedot esitetään havainnollisina kuvina ja taulukoina. Analyysi sisältää myös tulosten läpikäynnin, jonka pohjalta taloyhtiössä on helppo keskustella lämmityskustannuksista ja energiansäästötarpeista.

– Puhuttaessa arjen energiansäästöstä on kuitenkin erittäin arvokasta, että meillä on käytössä järjestelmä, joka mahdollistaa lämpötilan säätämisen huoneistokohtaisesti puhelimella. Helppous lisää kiinnostusta ja laskee kynnystä säätää lämpötilaa arjessa. Lopuksi on vielä todettava, että tämän palvelun kehityshän myös jatkuu asiakastarpeiden mukaan. Se on tulevaisuuden järjestelmä, kun mietitään miten voi säästää näissä asioissa, Verkka kiittelee.

wattinen älylämmitys oskelantiellä helsingissä-422x500

Tilaa analyysi kaukolämmön kulutuksesta taloyhtiössä

Tilaa analyysi


Jätä yhteydenottopyyntö

Kiinnostaako myös taloyhtiönetti? Lue lisää >>

Heipat heippalapuille taloyhtiössäHeipat heippalapuille taloyhtiössä
Mikä on taloyhtiönetti?Mikä on taloyhtiönetti?
Millainen on paras nettiyhteys?Millainen on paras nettiyhteys?
Valokuitua taloyhtiöönValokuitua taloyhtiöön
Ovatko taloyhtiön nettiasiat kunnossa? Katso 7 tärkeää kysymystä yhtiökokouksessa.Ovatko taloyhtiön nettiasiat kunnossa? Katso 7 tärkeää kysymystä yhtiökokouksessa.
Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
17.8.2021