• Etusivu
  • Osakas

Taloyhtiön vuosikello tikittää: Lokakuu

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.09.2021Päivitetty 03.10.2023
Taloyhtiön vuosikello lokakuu

Syksy etenee, viimeisetkin kesän henkäykset ovat menneet. On siis aika perehtyä uuden syyskuukauden tuomiin tehtäviin ja varautua samalla talven tuloon. Katse on myös suunnattava kevääseen ja silloin alkaviin korjaushankkeisiin. Pohjatyöhön on hyvä varata aikaa.

Taloyhtiön hallituksen jäsenen muistilista

Asukaskyselystä yhteenveto

Oletteko toteuttaneet taloyhtiössä asukaskyselyn loppukesän aikana? Lokakuussa on aika vetää yhteen saatu materiaali ja käydä läpi yhdessä taloyhtiön tilanne sekä päivittää strategia vastaamaan suunnitelmia. Painotetaanko korjaushankkeita alkuperäisen suunnitelman mukaan, vai onko mahdollisesti kyselyn seurauksena noussut esille asukkaita enemmän huolettavia seikkoja jotka vaativat nopeampaa puuttumista? Jos asukaskysely on jo toteutettu, esitelkää saadut tulokset asukkaille esimerkiksi erillisessä tapaamisessa.

Ensi vuoden projektit alulle

Taloyhtiössä ei voida keskittyä tarkkailemaan vain kuluvaa hetkeä, vaan on osattava myös katsoa tulevaisuuteen: mitä projekteja on suunniteltu tulevalle vuodelle? Syksyllä nimittäin tehdään kaikki mahdolliset kuntotarkastukset ja alustavat tutkimukset keväällä alkavia korjaushankkeita varten. – Myös kunnossapito vaatii suunnitelmat ja hyväksytykset etukäteen. Kuntotarkastukset ja suunnitelmat kulkevat siis käsi kädessä.

Syksy on se ajankohta, jolloin tehdään kaikki mahdolliset kuntotarkastukset sekä alustavat tutkimukset seuraavana keväänä alkavia korjaushankkeita varten.
Syksy on se ajankohta, jolloin tehdään kaikki mahdolliset kuntotarkastukset sekä alustavat tutkimukset seuraavana keväänä alkavia korjaushankkeita varten.
© Adobe Stock

Tarjouspyynnön kuntoon ajoissa

Muistakaa asiaankuuluvat kilpailutukset ja mahdollisten toteuttajien vertailut.

  • Jos teillä on jo työsuoritteista tarjouksia, vertailkaa niitä keskenään. Sisältävätkö ne samat tehtävät ja materiaalit vai, puuttuuko toisesta tarjouksesta yksityiskohtia, jotka sisältyvät toiseen?
  • Jos tarjouspyyntöjä ei ole vielä tehty, miettikää tarkasti, mitä yksityiskohtia haluatte nähdä tarjouksessa. Näin saatte vertailukelpoiset tarjoukset, mikä helpottaa päätöksentekoa.

Kiinteistön työt lokakuussa

Sadeveden väylät auki

Syksy ja syys-sateet kuuluvat yhteen – niitä ei voi välttää. On siis tärkeää, että taloyhtiössä tarkistetaan salaojat sekä sadevesien oikea ohjautuminen ennen syksyn kaatosateita.

Ovatko rännit ja taloyhtiön vedenpoisto- ja sulatusjärjestelmät (katto, syöksytorvet, piha-alue) kunnossa vai kaipaavatko ne asiantuntijan käyttämistä paikalla?

Lehdet pois katoilta

Tarvittavat puhdistus sekä kunnostustyöt on aikataulullisesti ajoitettava ennen pakkaskauden saapumista. Katto suojaa muita rakenteita ja sen kuntotarkastus on tärkeää, mutta erityisesti, mikäli on kyseessä vanhempi tasakattoinen taloyhtiö.

Katoilla sijaitsevat kattokaivot tukkeutuvat herkästi lehdistä sekä muusta roskasta ja aiheuttavan sen myötä mahdollisen kosteusvaurion ja jopa vesivahingon.

Kunnossapitosopimus talveksi

Tarkistakaa myös talvikunnossapito. Huolehtiiko siitä jokin ulkopuolinen toimija? Mitä kunnossapitosopimus pitää sisällään? Tarvitseeko se päivitystä? Lisää asiaa talvikunnossapidosta

Sisälämmitys on hyvä tarkistaa

Sisätiloissa kannattaa viimeistään nyt tarkistaa, että lämmitys toimii kuten pitää ja lämpö on tasaista kautta koko taloyhtiön.

Millainen huoltosopimus taloyhtiöllänne on? Onko sitä tarvetta tarkistaa?
Millainen huoltosopimus taloyhtiöllänne on? Onko sitä tarvetta tarkistaa?

Asukkaalle muistettavaa

Naapurina naapurille

Asuuko taloyhtiössäsi ikäihmisiä? Pimeä vuodenaika voi olla monelle yksinäistä aikaa. Ole siis ystävä ystävälle ja naapuri naapurille. Pienestä hymystä ja iloisesta tervehdyksestä ei ole haittaa kenellekään. Huolissasi naapurisi voinnista?

Kerro heti havainnoista

Nyt on hyvä aika tarkastella taloyhtiön turvallisuutta paitsi asuinympäristön myös teknisten ratkaisujen näkökulmasta. Ovathan taloyhtiön laitteet kunnossa ja ajan tasalla? Miten olette huomioineet mahdolliset energiansäästöratkaisut? Ole rohkeasti yhteydessä taloyhtiösi hallitukseen sekä isännöitsijään, jos havaitset jotain korjattavaa tai huomioitavaa tai sinulla on koko taloyhtiötä koskeva ehdotus. Hyvät ideat usein kumpuavat käytännön kokemuksesta.
Asumisen kokonaisturvallisuudesta

Ajankohtaista jokaiselle

Viimeiset talkoot talven alla

Talkoilu ei ole myöhäistä vielä lokakuussakaan. Kokoontukaa turvallisuussääntöjä noudattaen, ja pohtikaa yhdessä, mitä tehtävää vielä olisi. Yhdessä tekeminen paitsi nostaa me-henkeä, myös herättää halua suojella taloyhtiön yhteistä omaisuutta. Kannattaa muistaa, että taloyhtiön koko ja asukkaiden ikäjakauma vaikuttavat siihen, miten innokkaasti talkoisiin osallistutaan ja mitä tehtäviä talkoilla hoidetaan.

Liputtamisen pelisäännöt

Miten taloyhtiössänne huolehditaan liputtamisesta liputuspäivinä? Nostaako huoltoyhtiö lipun salkoon, vai huolehditteko liputuksesta kiertävällä vuorolla yhdessä? Mikäli hoidatte liputuksen itse, ohessa on lisätietoa liputuksesta.
Lippu salkoon

Lue myös muut Vuosikellon osat

Lähteet: Kiinteistöliitto; Isännöintiliitto; Suomen Kiinteistölehti

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
parisunta istuu sohvalla ja katselee televisiota
Yhdellä laitteella helposti upea äänimaailma kotisohvallesi
Televisioiden omat kaiuttimet jättävät usein toivomisen varaa äänentoiston laadussa. Hyvän televisioäänen saavuttaminen vaatii usein tarkkaa harkintaa ja mahdollisesti ylimääräisiä laitteita, sillä televisioiden omat kaiuttimet ovat rajallisia monipuolisessa äänentoistossa. Hyvään äänentoistoon pyrkiminen saattaa vaatia useitakin erilaisia osia ja niiden lisäosia sekä rahaa.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton