Maanmittauslaitos auttaa osakeluettelon siirrossa

Vanhojen (ennen vuotta 2019 perustettujen) asunto-osakeyhtiöiden pitää siirtää osakeluettelo huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Siirtyminen huoneistotietojärjestelmään vaatii taloyhtiön hallituksen päätöksen ja siitä on ilmoitettava osakkeenomistajille.

Osakeluettelo siirretään huoneistotietojärjestelmään Maanmittauslaitoksen sähköisen osakeluettelon siirtopalvelun avulla. Jos taloyhtiön hallintoa hoitaa ammatti-isännöitsijä, osakeluettelon siirrosta tulee aina ottaa yhteyttä isännöitsijään.

Kuva: Riku NikkiläKuva: Riku Nikkilä

Osakeluettelon siirrolle oma tukipalvelu

Maanmittauslaitos on perustanut osakeluettelon siirron kysymyksille erillisen osakeluettelon siirron tukipalvelun, josta on mahdollista saada apua osakeluettelon siirtoon sekä puhelimitse että verkkolomakkeella. Tällä hetkellä yhteydenottoja tulee keskimäärin 35 viikossa.

– Neuvomme esimerkiksi tarvittavissa toimenpiteissä ennen osakeluettelon siirtoa ja annamme teknistä tukea osakeluettelon siirtopalvelun käyttöön, kertoo kirjaamisasiantuntija Laura Haaksiluoto.

Maanmittauslaitoksen kirjaamisasiantuntija Laura Haaksiluoto on apuna osakeluettelon siirrossa.Maanmittauslaitoksen kirjaamisasiantuntija Laura Haaksiluoto on apuna osakeluettelon siirrossa.

Helpottaa taloyhtiön työtä

Haaksiluoto neuvoo taloyhtiöitä tarkistamaan jo ennen osakeluettelon siirtoa, että voimassa oleva yhtiöjärjestys vastaa taloyhtiön todellista nykytilaa. Osakeluettelon siirrossa tiedot on annettava yhtiöjärjestyksen mukaisina.

Osakehuoneistorekisteri.fi-sivustolla on osakeluettelon siirtoon paljon ohjeita, joihin kannattaa käydä tutustumassa. Lisäksi kannattaa käydä jo etukäteen kirjautumassa osakeluettelon siirtopalveluun ja katsomassa, miltä omat yhtiöt siellä näyttävät, Haaksiluoto vinkkaa.

Mutta miksi kannattaisi siirtää osakeluettelo nyt, kun aikaa siirron tekemiselle on kuitenkin vielä monta vuotta? Haaksiluoto kannustaa siirtämään osakeluettelon mahdollisimman pian mm. siksi, että se helpottaa pitkällä aikavälillä myös taloyhtiön ja isännöitsijän työtä:
 

"Taloyhtiön hallinnon hoitaminen helpottuu, kun osakeluettelon päivitysvastuu siirtyy kokonaan Maanmittauslaitokselle eli viranomainen selvittää jatkossa esimerkiksi monimutkaiset omistajavaihdokset. Osakeluettelon siirto on joka tapauksessa pakko tehdä jossakin vaiheessa, ja tällä hetkellä meillä ei ole ruuhkaa, joten apua on hyvin tarjolla. Yhteyttä saa ottaa matalalla kynnyksellä!"

Laura Haaksiluoto, kirjaamisasiantuntija, Maanmittauslaitos

Viisi yleisintä kysymystä osakeluettelon siirrosta

1. Pitääkö yhtiöjärjestystä muuttaa ennen osakeluettelon siirtoa?

– Jos yhtiöjärjestyksen tiedot ovat ajan tasalla, ei muutosta tarvitse tehdä. Jos kyseessä on keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö, yhtiöjärjestykseen on lisättävä maininta huoneistotietojärjestelmään kuulumisesta.

2. Mitä osakeluettelon siirto maksaa?

– Maanmittauslaitos ei peri maksua osakeluettelon siirrosta, kun se tehdään määräajassa. Omistuksen rekisteröinti osakeluettelon siirron jälkeen kuitenkin maksaa osakkeenomistajille, ja ajantasainen hinta löytyy aina Maanmittauslaitoksen hinnastosta (tällä hetkellä 60 €).

3. Kuka voi siirtää osakeluettelon?

– Osakeluettelon siirtopalvelussa isännöitsijä ja taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja näkevät yhtiön tiedot ja voivat tehdä siirron kaupparekisterin tietojen perusteella. Siirron voi tehdä myös henkilö, jolle on suomi.fi-palvelussa annettu valtuudet tehdä osakeluettelon siirto.

4. Pitääkö osakekirja toimittaa, kun osakeluetteloa siirretään?

– Ei tarvitse. Osakekirja toimitetaan vasta siinä vaiheessa, kun osakkeenomistaja hakee omistuksensa rekisteröintiä osakeluettelon siirron jälkeen. Omistuksen rekisteröinnin yhteydessä Maanmittauslaitos mitätöi paperisen osakekirjan.

5. Mitä tapahtuu osakeluettelon siirron jälkeen?

– Osakeluettelon siirrosta pitää ilmoittaa osakkaille. Jokainen osakas hakee erikseen omistuksensa rekisteröintiä ja paperisen osakekirjansa mitätöintiä Maanmittauslaitokselta.

Taloyhtiö voi jatkossa hakea ajantasaiset tiedot osakeluettelon siirtopalvelusta, josta saa mm. osakeluettelon sekä osakkaiden yhteystietoluettelon.

Haluatko lisätietoa? Tarvitsetko apua?

Lue lisää:


Osakeluettelon siirron tuki:

 

Jätä yhteydenottopyyntö:

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
13.9.2021