Miksi sähkön hinta vaihtelee? – Mitä sähkösopimuksissa kannattaa vertailla?

Mietityttääkö, miksi sähkön hinta poikkeaa vaikkapa kahden vuoden takaisesta hinnasta? Miksi hinta välillä nousee nopeastikin ja välillä saattaa laskea? Hinta muodostuu kysynnän ja tarjonnan mukaan. Siihen vaikuttavat esimerkiksi säätila, taloustilanne, päästökauppa sekä voimalaitosten huoltokatkot. Vattenfallin asiantuntijat varmistavat, että saat sähköä aina kilpailukykyiseen hintaan. 

69732_p_ver-1

Sähkön kokonaishinta on kolmen tekijän summa: sähköenergian myyntihinta + sähkönsiirtomaksu + sähkövero. Sähköenergian myyntihintaan voi itse vaikuttaa vertailemalla tarjouksia ja sen vaikutus kokonaishintaan on noin kolmannes.

Sähkön markkinahinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan

Pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla on satoja toimijoita. Seuraavan päivän sähköenergian hinta määräytyy spot-markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan. Keskeisiä toimijoita näillä markkinoilla ovat tarjontapuolella voimalaitoksia omistavat sähkön tuottajat ja ostopuolella sähkön vähittäismyyjät sekä suuret teollisuuslaitokset. Hinta asetetaan pohjoismaisessa sähköpörssissä Nord Poolissa.

Sähkön hintaan vaikuttavat tekijät

  • Vesivarannot vesialtaissa, johon puolestaan vaikuttavat lämpötila ja sademäärät
  • Sää ja lämpötila. Lämpimät ja sateiset talvet saattavat laskea sähkön hintaa, kylminä talvina hinta nousee. Jopa sääennusteet itsessään voivat vaikuttaa hintakehitykseen
  • Tuotetun ydin-, tuuli- ja lämpövoiman määrä
  • Polttoaineiden hinnat
  • Päästöoikeuksien hinnat
  • Sähkön kysyntä ja käytettävissä oleva siirtokapasiteetti
  • Taloudelliset näkymät
  • Poliittinen epävarmuus
  • Alkuperätakuut (tuuli, vesi, aurinko), jotka todistavat uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön alkuperän

Tämän vuoden kesä oli hyvä esimerkki siitä, miten upealla kesällä on myös hintansa. Sadetta oli vähän ja tuulivoimaakin oli paljon vähemmän käytössä, sähkön hinnat nousivat pörssissä runsaasti. Vesivarastojen hupeneminen varsinkin Norjassa ja Ruotsissa vaikuttaa tällä hetkellä myös spot-hintoihin Pohjoismaiden pörssissä. Myös maailman taloudellinen tilanne on parantunut mm. edistyneiden rokotusten myötä. Matkustaminen lisääntyy ja teollinen tuotanto normalisoituu. Euroopassa fossiilisten polttoaineiden käyttö on lisääntynyt ja tämä on nostanut päästöoikeuksien hintaa, mikä osaltaan vaikuttaa Pohjoismaiden sähkön pörssihintojen nousuun.

Sähkön pörssihinta on tuplaantunut viime vuoden kesästä, eikä lyhyellä aikajänteellä ole merkkejä ainakaan hintojen laskusta. Syyssateet on yksi muuttujista, joka voi vaikuttaa asiaan. Normaalia runsaammat sateet alueilla, joissa vesivoimalat sijaitsevat, voivat korjata hintatilannetta.

Miten sähkön hintaa pitäisi vertailla?

Sähköenergian hinta esitetään senteissä? Kun näet hinnan 5,88 snt/kWh, euroissa sama hinta olisi 0,0588 euroa. Tankatessaan autoaan, harva kiinnittää huomiota bensamittarin viimeiseen lukuun desimaalipilkun jälkeen. Eli viimeinen numero on sähkössäkin varsin merkityksetön ellei kulutus ole jo megawatin luokkaa.

Esimerkiksi, jos vuotuinen kulutus on 12 000 kWh Euron ero kuukausimaksussa on tällä kulutuksella sama kuin 0,1 snt ero energian hinnassa. Euron ero kuukausimaksussa ei tunnu vielä pahasti kukkarossa.
Pieni ero sähköenergian hinnassa ei siis välttämättä ole ainoa peruste valita mistä sähköä ostaa. Sopimusehdot kannattaa selvittää, onko hinta kiinteä, vai voiko se muuttua sopimuskauden aikana sekä sähkön alkuperä.

Lue lisää: Näin vertaat sähkön hintaa

Fossiilitonta energiaa saa myös ilman lisämaksuja

Monet kampanjatarjoukset sisältävät halvinta mahdollista energiaa, jopa esimerkiksi hiilellä tuotettua sähköenergiaa. Hiilellä on erittäin isot CO2-päästölukemat (noin 940 g/kWh kun esim. vesivoimalla on 8 g/kWh ja tuulivoimalla 15 g/kWh), jotka vahingoittavat maapalloamme ja nopeuttavat ilmastonmuutosta
Vattenfall myy vain fossiilivapaata sähköä pienyrityksille, taloyhtiöille ja kotitalouksille. Voi siis myös miettiä, teetkö valintasi ilmaston vai muutaman euron tähden.

Suomessa käytettävän sähkön tuotanto

Suurin osa sähkönkulutuksesta Suomessa katetaan ydinvoimalla, vesivoimalla, teollisuuden yhteistuotannolla, tuulivoimalla, lauhdevoimalla sekä muulla tuotannolla. Loput tarvittavasta sähköstä tuodaan pääsääntöisesti Ruotsista. Yhteistuotantolaitoksissa käytetään yleensä hiiltä, maakaasua, turvetta ja puuta. Puuperäisiin polttoaineisiin kuuluvat puu, selluteollisuuden prosessiin liittyvät metsäteollisuuden jäteliemet sekä muut puuperäiset polttoaineet.

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
13.9.2021