Viikon kysymys: Oliko vuosikokous laiton pelkillä etäyhteyksillä järjestettynä?

Taloyhtiö järjesti vuosikokouksen siten, että osallistuminen siihen edellytti etäyhteyttä. Kokouskutsussa oli vielä erikseen mainittu, että paikan päälle on kiellettyä tulla ja kokouksen pitopaikka on ilmoitettu ainoastaan pöytäkirjaan kirjaamista varten.

Olen ennen kokousta ilmoittanut hallitukselle, että mielestäni kyseinen järjestely on laiton ja järjestelyjen vuoksi en pysty osallistumaan kokoukseen.

Tästä huolimatta kokous on ilmeisesti pidetty. Kokouksesta ja sen päätöksistä en ole saanut mitään tietoa taloyhtiöltä. Kokouksesta on nyt kaksi kuukautta. Miten asiassa pitää menetellä?

yhtiökokous3-750x422

Vastaus:

Lähtökohtaisesti perinteisen kokouksen rinnalla voidaan käyttää etäosallistumismahdollisuutta, mutta se ei saisi olla ainoa vaihtoehto.

Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä, että kokoukseen voidaan osallistua myös kokouspaikan ulkopuolelta postin välityksellä tai teknisen välineen avulla. Kokouskutsusta on käytävä ilmi, jos osallistuminen kokoukseen teknisen välineen avulla rajoittaa näin osallistuvan osakkeenomistajan puhevaltaa.

Jos kokousta pidetään laittomana, voit moittia päätöksiä kolmen kuukauden kuluessa kokouksesta.

Muutoin ne tulevat lähtökohtaisesti laillisiksi. Poikkeuksena on mitättömyys. Yhtiökokouksen päätös on mitätön, jos esimerkiksi kokouskutsua koskevia säännöksiä tai määräyksiä on olennaisesti rikottu.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."


Markus Talvio
Lakimies
Jurinet Oy LakipalvelutMarkus Talvio
Lakimies Jurinet Oy Lakipalvelut
x66545.pagespeed.ic.fN930vUkPy

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa. Kysy lakikysymys >>

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön >>

Tai tilaa maksuton esite: "Suhteet solmussa taloyhtiössä" >>
 

Tilaa uutiskirje - pysyt asioiden tasalla

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Tilaa uutiskirje


Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
28.9.2021