• Etusivu
  • LVI

Kannattaako vanha ilmanvaihto remontoida vai asentaa kokonaan uusi?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 30.09.2021Päivitetty 31.10.2023
202110_72848.jpg

Taloyhtiön pohtiessa ilmanvaihtoremonttia, kannattaa vertailla vanhan iv-järjestelmän korjauksen ja kokonaan uuden ilmanvaihtojärjestelmän asentamisen välillä. Päätöksenteon pohjaksi vertailussa kannattaa huomioida muun muassa energiatehokkuus, ilmanvaihdon toimivuus, vaadittavat huollot ja asumisviihtyvyys. Mikäli putkiremontti on ajankohtainen, siihen yhdistetty ilmanvaihdon uusiminen säästää kustannuksia, ja asukkaat pääsevät yksillä remonttipölyillä.

Vanhan ilmanvaihtojärjestelmän ylläpito

Ilmanvaihtojärjestelmälle pitää tehdä määrävälein jotakin ylläpitoa. Vaikka varsinaista ilmanvaihtosaneerausta ei tehtäisikään, kunnostuksen yhteydessä kanavat pitää vähintäänkin puhdistaa ja ilmavirrat säätää. Vuosien varrella joidenkin asuntojen ilmanvaihtoventtiilejä on voinut kadota kokonaan ja tämä sekoittaa keskitetyn ilmanvaihtojärjestelmän toiminnan.

Saattaa myös olla, että huippuimuri on käyttöikänsä päässä ja silloin vähemmän energiaa kuluttava uusien moottorien EC-tekniikka voi vaatia muutoksia talon sähköjärjestelmiin, joten pelkkä huippuimurin vaihto ei ole mahdollista. Vanhan ilmanvaihtojärjestelmän perusparannuskin tuo kustannuksia, mutta ilmanvaihto toimii edelleen niin hyvin tai huonosti kuin se uutena toimi.

Uuden, huoneistokohtaisen ilmanvaihdon asentaminen

Vanhemmissa taloissa painovoimainen ja 60-90 -luvuilla paljon käytetty keskitetty poistoilmanvaihto on rakennuksen suurin yksittäinen energiankuluttaja. Ilmanvaihdon nykyaikastamisella voidaan parantaa energiatehokkuutta sekä asumisviihtyvyyttä merkittävästi.

Huoneistokohtainen ilmanvaihtokone lämmöntalteenotolla tuo ja vie asunnosta yhtä paljon ilmaa, joten haitallisesta alipaineesta päästään eroon, tuloilmasta voidaan suodattaa pölyt pois ja vedon tunne poistuu. Huoneistokohtaisen ilmanvaihdon suuri etu on, että asukkaat voivat säätää ilmanvaihdon määrää tarpeidensa mukaan. Taloyhtiö voi myös päättää, että annetaan ilmanvaihtokoneen automatiikan huolehtia tehostuksesta, jolloin ilmanvaihto toimii aina tarpeen mukaisesti, energiatehokkaasti ja käyttövirheet vähenevät.

Isännöitsijän näkökulmasta etäohjattavat ilmanvaihtojärjestelmät voivat myös säästää turhilta huoltokäynneiltä.

Lue vinkit ilmanvaihtoremontin suunnitteluun

Lue ilmanvaihtoremontin hyödyistä

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Miksi ja miten tehdään kerrostalon energiataloudellinen nykyaikaistaminen asukkaiden toiveet huomioiden?
Suomen kerrostaloasunnoista suurin osa on valmistettu 1950–1980 -luvulla. Kyseisellä aikakaudella rakennetut kerrostalot tehtiin sen aikaisista raaka-aineista ja aikakauden teknisillä sovelluksilla. Energiatehokkuus tämän päivän toteutuksiin verrattuna on todella heikkoa.Asumistottumukset ovat muuttuneet lisääntyneen tekniikan ja erilaisten harrastusten vaikutuksesta. Myös ostettavan energian – sähkö ja lämpö – sekä veden ja jäteveden hinnat ovat nousseet niin, että on alettu miettiä, miten asuntojen tiloja pitäisi muuttaa ja miten kustannuksia voitaisiin pienentää.Rakennusten iän ollessa jo 40–60 vuotta, on sekin osaltaan vaikuttanut siihen, että on ryhdyttävä rakenteita korjaaviin ja nykyaikaistaviin toimenpiteisiin, koska usein rakennusten ylläpitävät korjaukset on laiminlyöty.Jotta rakennuksen ehostaminen tapahtuisi kustannus- ja energiatehokkaasti, on koko hankkeen onnistumiseksi syytä järjestää asukkaille yhteisiä keskustelu ja tiedostustilaisuuksia.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton