Viikon kysymys: Voiko kunnossapitovastuun alaiset korjaukset siirtää osakkaalle?

Meillä on neljän huoneiston as-oy. Taloyhtiössä asunto1 teki noin 10 vuotta sitten kylpyhuoneremontin yhteydessä lattialämmityksen itse omasta tahdostaan, vaikka oli toimiva lattialämmitys. Asunto 2:ssa tehtiin kylpyhuoneremontti tänä vuonna, jossa lattia piti piikata auki kosteusvaurion ja laatan halkeamisen takia. Nyt Asunto 1 vaatii, että hänelle hyvitetään hänen itse tekemänsä työ lattialämmityksestä, tai että Asunto 2:n lattialämmitys kuuluvat osakkaan itsensä maksettavaksi.

Asunto 1 teki itse myös työnjohdolliset työt ja on vaatinut, että muutkaan asunnot eivät saa näitä laskuttaa taloyhtiöltä. Hän teki itse myös sähkötyöt, kun on sen alan ihmisiä. Muut emme voi tai osaa tehdä vastaavia töitä itse. Voiko hän (asunto 1) vaatia, että niitä ei voi teettää ja maksattaa taloyhtiöllä?

märkätilojen korjaaminen taloyhtiössä-750x422

Vastaus:

Vaatia voi tietysti aina mitä vaan. Se mitä saa, on eri asia.

Osakkaalla ei ole velvollisuutta tehdä yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvia korjauksia, eikä sähkötöitä edes saa tehdä muut kuin siihen valtuutettu taho. On taloyhtiön tehtävä järjestää kunnossapito ja korjaukset.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiökokous päättää uudistusta varten osakkeenomistajalta perittävän yhtiövastikkeen alentamisesta, jos osakkeenomistajan huoneistossa aiemmin tehty työ vähentää yhtiölle aiheutuvia kustannuksia. Sama koskee kunnossapitoa varten perittävän yhtiövastikkeen alentamista, jos osakkeenomistajan aiemmin tekemä työ vähentää yhtiölle aiheutuvia kustannuksia.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."


Markus Talvio
Lakimies
Jurinet Oy LakipalvelutMarkus Talvio
Lakimies Jurinet Oy Lakipalvelut
x66545.pagespeed.ic.fN930vUkPy

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa. Kysy lakikysymys >>

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön >>

Tai tilaa maksuton esite: "Suhteet solmussa taloyhtiössä" >>
 

Tilaa uutiskirje - pysyt asioiden tasalla

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Tilaa uutiskirje


Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
5.10.2021