• Etusivu
  • Osakas

Taloyhtiön vuosikello tikittää: Marraskuu

Rakentajan toimitus
Julkaistu 05.10.2021Päivitetty 01.11.2023
Taloyhtiön vuosikello marraskuu

Marraskuu tuo mukanaan lyhyet ja harmaat päivät. Myös ensilumi saattaa tässä vaiheessa jo peittää maata ainakin pohjoisissa osissa. Pikkupakkanen nipistelee aamuvarhaisen kulkijan sormia ja nenää. Marraskuu nähdään vuoden yhtenä pimeimmistä ajanjaksoista. Nyt ei kuitenkaan ole aikaa vain pysähtyä nauttimaan kynttilöiden valosta, on nimittäin mietittävä jo tulevaa kevättä yhä suuremmalla mielenkiinnolla. On aika sopia huoltoyhtiön kanssa yksityiskohdista.

Jos kuulut taloyhtiön hallitukseen

Taloyhtiön päättäjän / hallituksen jäsenen muistilista

Nyt on tartuttava laskimeen, kynään sekä paperiin tai vaihtoehtoisesti talouslaskelmia suorittavaan ohjelmistoon, mikäli sellainen on käytettävissä, ja alettava pyörittää numeroita. On talousarvion aika.

Talousarvio on yksinkertaisesti ilmaistuna taloyhtiön toimintasuunnitelma, ja sen laatijoina ovat yleensä hallitus tai isännöitsijä hallituksen antamien ohjeiden pohjalta. Talousarviossa tarkastellaan olemassa olevien yhtiövastikkeiden suuruus, ja samaisen tarkastelun yhteydessä ne määritetään tarvittavalle tasolle seuraavalle kaudelle.

Hallitus esittää yhtiökokoukselle talousarvioehdotuksen. Yhtiökokous puolestaan vahvistaa ehdotuksen viralliseksi talousarvioksi.

Talousarvion laadinta alkaa arvioinnista – hoitokulut ja tuotot

Mistä sitten talousarvion laadinta lähtee liikkeelle? Tietysti juoksevien kulujen arvioinnista. Sellaisia ovat esimerkiksi kiinteistön hoitomenot sekä niin kutsutut aktivoitavat kulut, jotka katetaan hoitovastikkeilla. Hoitomenojen jälkeen huomioidaan ja arvioidaan kiinteistön tuotot, kuten vuokrat ja käyttökorvaukset. Jäljelle jää osakkailta hoitovastikkeilla katettavat kulut.

Rahoitustuotoista ja -kuluista

Jos taloyhtiöllä on olemassa pankkilainoja, niistä tulee laatia lainakohtaiset talousarviot. Kuten hoitovastikkeidenkin määrittelyssä, myös näiden kohdalla arvioidaan ensin lyhennyksiin, korkoihin sekä lainanhoitokuluihin kuluvat menot, joiden jälkeen saadaan selville pääomavastikkeina perittävä määrä.

Hallitus esittää yhtiökokoukselle talousarvioehdotuksen. Yhtiökokous puolestaan vahvistaa ehdotuksen viralliseksi talousarvioksi.
Hallitus esittää yhtiökokoukselle talousarvioehdotuksen. Yhtiökokous puolestaan vahvistaa ehdotuksen viralliseksi talousarvioksi.

Edellisen tilikauden tulos – yli- ja alijäämät

Toimitusjohtaja ja OTM Markus Talvio Jurinetista kertoo, että vuosittaisessa tuloslaskelmassa lasketaan toteutunut hoitotulos (hoitotuoton ja hoitokulujen välinen erotus), eli riittivätkö vastikkeet-, vesimaksut- ja pysäköintipaikkamaksut ynnä muut kattamaan niistä yhtiölle aiheutuneet kulut. Huomioon otetaan myös rahoitustulos (rahoitustuottojen ja rahoituskulujen välinen erotus), eli riittivätkö rahoitusvastikkeet kattamaan korkokulut ja lainan lyhennykset.

– Seuraavan vuoden talousarviossa budjetti tehdään tuloslaskelman pohjalle. Huomioitava on, että alkuvuoden, eli 3–5 kuukauden, vastiketuotot tulevat edellisen vuoden vastikkeiden suuruisena. Loppuvuonnahan voi olla korotettu tai pienennetty vastike, jos jotain yllättävää tapahtuu. Kulut merkitään arvioiden mukaan, Talvio toteaa.

Huomioida pitää myös edellisten vuosien mahdollinen hoitovastikkeesta jäänyt alijäämä. Mikäli hoitovastikkeesta on olemassa alijäämää, se otetaan budjettiin mukaan tavallaan omana kulunaan: hoitokatteen tulisi näyttää nollaa. Vaihtoehtoisesti taloyhtiöllä voi olla edellisiltä vuosilta hoitoylijäämää tai rahoitusylimäärää, mikä tarkoittaa, että tulot ovat olleet menoja suuremmat. Yhtiön pankkitilille on kertynyt rahaa, ja tällöin vastikkeita on mahdollista pienentää.

Talousarvioon on muistettava lisätä vertailulukuja edeltävältä tilikaudelta, sillä se helpottaa kaikkia ymmärtämään ja hahmottamaan talousarvion lukuja paremmin.

Kiinteistön työt marraskuussa

Pikkupakkaset ovat tavallisia, joten aamuisin on tiedossa liukasta keliä, etenkin jos edellisenä päivänä sää on päässyt plussalle. Nyt on siis viimeistään oikea hetki täyttää hiekoitusastiat sekä varmistaa ennalta tuleviin lumitöihin liittyvät yksityiskohdat. Jos taloyhtiöönne on asennettu sulatuskaapeleita piha-alueille, katoille ja räystäille, on aika etenkin piha-alueiden osalta laittaa sulatus päälle.

Päivien lyhetessä valaistuksen tarve korostuu entisestään. On siis aika tarkistaa valaisimien kunto, huoltaa ne tarvittaessa ja lisätä valaistusta, jos piha vaikuttaa pimeältä. Riittävä valaistus on turvana jokaiselle taloyhtiössä asuvalle. Erityisesti valaisua tarvitsevat kulkutiet, pysäköintialue ja roska-/pyöräkatokset. Valaistuksen ollessa kunnossa on liikkuminen turvallisempaa asukkaalle ja omaisuus pysyy suuremmalla todennäköisyydellä turvassa.

Nyt on viimeistään oikea hetki täyttää hiekoitusastiat sekä varmistaa ennalta tuleviin lumitöihin liittyvät yksityiskohdat.
Nyt on viimeistään oikea hetki täyttää hiekoitusastiat sekä varmistaa ennalta tuleviin lumitöihin liittyvät yksityiskohdat.

Asukkaalle muistettavaa

Onko taloyhtiöön muuttanut uusia asukkaita? Jos olet itse uusi asukas, pyydä tietoa taloyhtiön pelastussuunnitelmasta. Ota selvää, mitkä ovat taloyhtiönne toimintaohjeet mahdollisen tulipalon sattuessa, pelastustiet sekä sammutusvälineiden sijainnit taloyhtiön yleisissä tiloissa. Ota myös selvää, löytyykö taloyhtiöstänne väestönsuoja.

Ajankohtaista jokaiselle

Pidä avointa keskustelua yllä

Keskustelu on aina hyvä lähtökohta, myös korjaushankkeiden suunnittelussa. Ole siis aktiivinen ja seuraa taloyhtiösi tilannetta sekä kysy, kyseenalaista ja kerro rohkeasti mielipiteesi etenkin silloin, jos olet epävarma jonkin työn toteuttamisesta tai sen sisällöstä. Tuo myös esille omat tietosi ja havaintosi.

Jokainen kiinteistö on yksilö, mutta ne ovat kuitenkin oman aikakautensa tuotoksia ja saman asuinalueen sisällä hyvinkin yhteneväisiä – voit siis tuoda esille onnistumisia tai epäkohtia vaikka tuttavasi taloyhtiössä tehdystä vastaavasta remontista. Keskenään verrattavissa olevat referenssikohteet auttavat varautumaan omaan saneeraukseen.

Muista paloturvallisuus

Marraskuu on kynttilöiden aikaa, joten muistathan pitää huolta palavista kynttilöistä, äläkä jätä niitä valvomatta. Testaa oman huoneistosi palovaroittimen toiminta ja kertaa varmuuden vuoksi alkusammutustaidot. Muista, että viimeinen sammuttaa aina kynttilän.

Paloturvallisuusviikkoa vietetään 25.11.–1.12.2023. Palovaroitinpäivää vietetään 1.12.2023.

Viimeinen sammuttaa aina kynttilän.
Viimeinen sammuttaa aina kynttilän.

Lue myös muut Vuosikellon osat

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
parisunta istuu sohvalla ja katselee televisiota
Yhdellä laitteella helposti upea äänimaailma kotisohvallesi
Televisioiden omat kaiuttimet jättävät usein toivomisen varaa äänentoiston laadussa. Hyvän televisioäänen saavuttaminen vaatii usein tarkkaa harkintaa ja mahdollisesti ylimääräisiä laitteita, sillä televisioiden omat kaiuttimet ovat rajallisia monipuolisessa äänentoistossa. Hyvään äänentoistoon pyrkiminen saattaa vaatia useitakin erilaisia osia ja niiden lisäosia sekä rahaa.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton