• Etusivu
  • Remontti

Mattapintainen silkkipainolasi tuo tyyliä vanhankin rakennuksen parvekejulkisivuun

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Lumon Suomi Oy
Julkaistu 19.10.2021Päivitetty 12.10.2023
202110_73141.jpg

Lasitetut parvekejulkisivut ovat yleinen näky nykypäivän kaupunkikuvassa ja yhä yleisempiä myös saneerauskohteissa.

Kun suunnittelu vanhan rakennuksen julkisivuremontista alkaa, on hyvä miettiä samalla erilaisia vaihtoehtoja parvekkeiden kunnostamiseen ja uudistamiseen. Usein parvekelasituksin ja -lasikaitein saneeratut julkisivut muuttuvat modernimman näköisiksi, sillä kiiltävä ja kirkas lasi antaa suurina pintoina rakennuksille tyylitellyn ja pelkistetyn ilmeen. Erityisen huomionarvoista on se, että silkkipainotekniikalla parvekelasitus voidaan asentaa myös iäkkäämpiin kiinteistöihin, tällöin vanhankin parvekkeen saa viihtyisäksi ja samalla parvekkeen käyttöikä pitenee huomattavasti.

Hämeenlinnan Raatihuoneenkadulla sijaitsevan 50-luvulla rakennetun kiinteistön julkisivusaneerauksessa päädyttiin lasikaiteisiin kuitenkin muista syistä. Suunnittelun lähtökohtana oli rakennuksen alkuperäisen ilmeen kunnioittaminen. Tavoitteena oli muun muassa saada uudistettaviin parvekkeisiin talon pääväriin ja sokkelin sävyyn sopivat kaiteet.

Pitkäikäinen, näyttävä ja turvallinen lasikaide

Saneeraushankkeen suunnittelusta vastasi Etelä-Suomen Rakennuskonsultit Oy.

Rakennussuunnittelija Petri Nieminen ja rakennuttajainsinööri Mika Jaalama kertovat, että kiinteistön parvekkeita hallitsivat alun perin teräsrunkoiset peltiverhoillut kaiteet. Koska rakennuksen vanha ilme haluttiin säilyttää, taloyhtiö harkitsi ensimmäisenä vaihtoehtona perinteisiä levykaiteita parvekkeisiin. Luonnossuunnitteluvaiheessa kysyttiin myös Lumonin asiantuntijalta, saisiko lasitetusta kaiteesta tehtyä levyä muistuttavan ratkaisun.

Lasi on kaidemateriaalina kestävä ja pitkäikäinen, kertoo Petri Nieminen. Se on monessa suhteessa levyä parempi vaihtoehto, sillä lasi ei likaannu yhtä herkästi ja se on myös huoltovapaampi. Saimme Lumonilta mallipaloja maalatusta lasista. Mallipaloja esiteltiin taloyhtiön hallitukselle ja kun sitten juuri oikeat sävytkin löytyivät, olikin hyvin pian selvää, että kohteeseen tulevat levyä muistuttavat lasikaiteet.
202110_73136.jpg

‒ Raatihuoneenkadun kiinteistö on rakennettu vuonna 1954, kertoo Mika Jaalama. Tuolloin parvekekaiteet toteutettiin yleisesti vielä pinnakaiteina. Uudet Lumonin lasikaiteet oli helppo asentaa. Lisäksi työtä helpottaa se, että lasitus ja kaide ovat valmiiksi yhteensopivat.

Mattapintainen silkkipainolasi yllättää ilmeellään

Raatihuoneenkadun kiinteistö kävi läpi täydellisen julkisivuremontin. Saneerauksessa muun muassa julkisivu maalattiin, betonilaatat korjattiin kauttaaltaan ja parvekkeet lasitettiin. Samassa yhteydessä kaiteet vaihdettiin lasitettuihin Lumon kaiteisiin.

Ensi vilkaisulta ei huomaa, että kohteen parvekekaiteet ovat lasia, sillä maalattu lasi on matta ja muistuttaa vahvasti levy- tai betonipintaa.

Kaidelasit valmistettiin Lumonin silkkipainotekniikalla, kertoo tuotepäällikkö Petri Haaponiemi Lumonilta. Käytännössä tämä tapahtuu siten, että lasin pintaan painetaan väriaine ennen kuin lasi menee karkaisuun, eli väri poltetaan ja se emaloituu lasin pintaan. Prosessin lopputuotteena lasin pinnasta tulee mattapintainen ja kulutusta kestävä.

Maalattu lasikaide on korjausrakentamisessa kirkasta lasia yleisempi, sillä läheskään aina saneerauskohteen ei halutakaan näyttävän modernilta ja uudenkarhean kiiltävältä.

Korjausrakentamisessa julkisivun suunnitteluun vaikuttaa usein myös museovirasto, joka voi haluta rakennuksen näyttävän mahdollisimman alkuperäisen kaltaiselta, vaikka se olisikin tarkoitus uudistaa kauttaaltaan.

202110_73140.jpg

Tukeva ja näkyvä vaakatuettu lasikaide

Kaiteen kestävyys on tärkeimpiä kriteerejä parvekekaiteen materiaalin valinnassa.

Ennen silkkipainotekniikan tulemista parvekekaiteet toteutettiin pääsääntöisesti pinnoilla ja erilaisilla julkisivulevyillä. Ne eivät kuitenkaan ole läheskään yhtä kestäviä, lujia ja huoltovapaita kuin lasi, kertoo Haaponiemi.

Raatihuoneenkadun parvekkeet toteutettiin vaakajäykistetyllä lasikaiteella, vaakajäykisteenä toimii käsijohde. Vaakatuettu lasikaide on paitsi näyttävämpi myös tukevampi kuin perinteiset tolpilla tuetut kaiteet, sillä tolpalliset antavat helpommin myöten.

Raatihuoneenkadun kohde on saanut vain kiitosta osakseen. Saneeratun rakennuksen alkuperäistä ilmettä kunnioittava ulkonäkö miellyttää niin projektissa mukana olleita kuin asukkaita.

Lue lisää toisesta saneerauskohteesta

Info

Info

Miksi kannattaa valita Lumonin lasitukset?

  • Lumon on suomalainen perheyritys, joka valmistaa, myy ja asentaa parvekejulkisivutuotteita ja lasiterasseja.
  • Lumon Oy:lle valmistui kesällä 2020, alan ensimmäisenä yrityksenä, oma silkkipainolinja Kouvolan tehtaille.
  • Silkkipainolinjan myötä Lumon pystyy tarjoamaan mm. lyhyemmän silkkipainolasien toimitusajan, entistä luotettavammat toimitukset sekä ekologisemman ja kotimaisen silkkipainetun lasituksen. Lue lisää>>
  • Lumonilla huolehditaan myös työturvallisuusasioista erittäin tarkasti. (Lumon Suomi Oy sai kunniamainnan hyvin hoidetuista turvallisuusasioista Rakennusteollisuuden Uudenmaan työturvallisuuskilpailussa maaliskuussa 2021.)

Kiinnostuitko? Haluatko, että asiantuntija on sinuun yhteydessä?

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Lumon Suomi Oy
Remontti
parveke
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20161_45113.jpg
Lumon parvekejulkisivu uudistuu
Lumon toi markkinoille uuden parvekekaidejärjestelmänUudistunut parvekejulkisivu on eurooppalaisten arkkitehtien ja suunnittelijoiden toiveiden ja näkemysten tulos. Heidän tavoitteena oli saada selkeitä lasi- tai levypintoja, joissa on vähemmän näkyviä pystyprofiileja. Toiveena on luoda tietynlaista minimalista, aineetonta tyylikkyyttä. Ei umpinaisia parvekekaukaloita vaan avata istumakorkeudella oleva maisema esteettömästi parvekkeelle ja sen takana sijaitseviin asuintiloihin mahdollistaen osalle parveketta intiimisuojan. Lisäksi koko tuoteperheen kahvat ja vetimet ovat saaneet uuden designin.Tutustu Lumonin suunnitteluaineistoon tästä!Tilaa maksuton esite!
20154_42883.jpg
Lasitettu parveke tuottaa energiansäästöä
Parvekkeen avulla luodaan rakennukseen yksilöllistä ilmettä ja tunnistettavuutta. Samalla syntyy kerrostaloon asuntokohtaisia ulkotiloja. Asumisen kannalta on tärkeää, että nämä tilat varustetaan parvekelaseilla ja lasit aurinkosuojaverhoilla. Näin laajennetaan tilan käyttömahdollisuuksia, säästetään energiaa ja pidennetään parvekkeen käyttöikää.Jätä yhteydenottopyyntö parvekelasituksesta!
20193_56505.jpg
Ennakoiva toiminta säästää ongelmilta
Hyvääkin tuotetta pitää huoltaa. Parvekelasien laskennallinen käyttöikä huollettuna on olosuhteista riippuen noin 30-40 vuotta. Ensimmäisen huollon aika on viiden vuoden kuluttua järjestelmän asentamisesta.Säännöllisesti huolletut lasitukset ovat turvalliset ja miellyttävät käyttää.
2k-polyuretaanielastomeerin-levitys-pensselillä-weber
Huputuksen hajuhaitat historiaan
M1-luokiteltu rakennusmateriaali on vähäpäästöinenRemonteissa yksi ikävimmistä asioista on rakennusmateriaaleista lähtevät erilaiset hajut. Herkille ihmisille nämä hajut saattavat tehdä talon ulkopuolisista remonteistakin todella ikävää aikaa. Weberin M1-luokiteltu vedeneristyspinnoite parvekkeille, luhtikäytäville sekä sisä- että ulkoportaille jättää hajuhaitat historiaan. weber 2-K Polyuretaanielastomeeri on jatkoa Weberin vähäpäästöisille rakennusmateriaaleille.M1-luokitellut rakennusmateriaalit ovat vähäpäästöisiä edistäen asuntojen sisäilmaa.
Lumon parvekelasitus kannattaa
Parvekelasitus on tehokas keino säästää lämmitysenergiaa
Sähkön hinta on noussut dramaattisesti viime aikoina ja se herättää huolta pitkäaikaisesta kustannuksien noususta etenkin rakennusalalla, mutta myös taloyhtiöiden taloudessa. Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan sähkön hinta kohosi vuoden 2021 lopussa Euroopassa korkeimmalle tasolle yli vuosikymmeneen. Tämän johdosta myös taloyhtiöissä kiinteistön energiatehokkuuteen kiinnitetään nyt enemmän huomiota kuin koskaan.
20136_35539.jpg
Lähestyykö lämmönjakolaitteiden uusiminen?
Kaukolämpökiinteistössä lämmitys on huoletonta, toimintavarmaa ja edullista. Lämmönjakolaitteet kaipaavat uusimista vain parinkymmenen vuoden välein.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton