Viikon kysymys: Tekikö isännöitsijä virheen ja joutuu korvausvastuuseen?

Taloyhtiön hallitus on sopinut hallituksen kokouksessa maaliskuussa 2020 isännöitsijän kanssa, että teemme huoltotyön pumppuhuoltoyhtiön kanssa, ja että isännöitsijä hoitaa tilauksen. Kun kysyttiin tilannetta syyskuussa 2021, niin isännöitsijä ei ollutkaan hoitanut asiaa.

Kysymys kuuluu, kuka on vastuussa, jos pumput rikkoontuvat ja taloyhtiöön tulee vesivahinkoja? Onko taloyhtiön hallitus vastuussa, vaikka on sovittu isännöitsijän kanssa, että hän hoitaa toteutuksen, tai onko vastuu isännöinti yrityksellä, kun ovat jättäneet asian hoitamatta.

pitääkö isännöitsijän korvata kosteusvaurio-750x422

Vastaus:

Mielenkiintoinen kysymys. Jos isännöitsijä ei ole hoitanut asiaa, on hän toiminut huolimattomasti. Tällöin isännöitsijä saattaa hyvinkin olla vahingonkorvausvastuussa "jos pumput rikkoontuvat ja taloyhtiöön tulee vesivahinkoja".

Asunto-osakeyhtiölain 24:1 §:n mukaan hallituksen jäsenen ja isännöitsijän on korvattava vahinko, jonka hän on tehtävässään tahallaan tai huolimattomuudesta aiheuttanut yhtiölle. Jos isännöitsijänä on isännöintiyhteisö, vastaavat vahingosta yhteisö ja päävastuullinen isännöitsijä yhdessä.

Myös hallituksen jäsenet saattavat siis olla vahingonkorvausvastuussa, jos he ovat laiminlyöneet täysin valvoa isännöitsijän toimintaa tai muutoin jättäneet reagoimatta muuttuneeseen tilanteeseen.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."


Markus Talvio
Lakimies
Jurinet Oy LakipalvelutMarkus Talvio
Lakimies Jurinet Oy Lakipalvelut
x66545.pagespeed.ic.fN930vUkPy

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa. Kysy lakikysymys >>

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön >>

Tai tilaa maksuton esite: "Suhteet solmussa taloyhtiössä" >>
 

Tilaa uutiskirje - pysyt asioiden tasalla

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Tilaa uutiskirje


Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
21.10.2021