Viikon kysymys: Huolimattomuus vanhensi yhtiövastikevelan– Onko vastuussa ostaja, hallitus vai isännöitsijä?

Ostimme 2017 syksyllä asunto-osakkeen, jonka isännöitsijä todistus oli sopivasti neljä kuukautta vanha. Sen jälkeen ei myyjä ollut maksanut yhtiövastikkeitaan. Kaupanteon jälkeen asia vasta selvisi ja isännöitsijän kanssa olemme yrittäneet karhuta näitä myyjältä tuloksetta. Jossain taloyhtiön kokouksessa tätä asiaa käsiteltiin, mutta asia jäi roikkumaan ja nyt tuli lasku meille.

Tapahtumasta ja laskun saamisesta kulunut yli neljä vuotta ja tämä on ensimmäinen lasku meille. Tiedän ostajan vastuun vastikkeista. Isännöitsijä oli lähettänyt ilmeisesti jonkun maksumuistutuksenkin.

Onko vastuu tässä tapauksessa ostajalla vai laiminlöivätkö taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä velvollisuutensa ja joutuu korvausvastuuseen?

yhtiövastikevelan maksaja-750x422

Vastaus:

Mielestäni teillä ei ole enää velvollisuutta maksaa edellisen osakkaan maksamatta jättämiä vastikkeita taloyhtiölle. Velka vanhenee lain (laki velan vanhentumisesta) mukaan kolmessa vuodessa. Vanhentumisaika alkaa kulua eräpäivästä, jos se on velallista sitovasti ennalta määrätty kuten vastikkeissa yleensä on.

Tässä tilanteessa olisi mielenkiintoista selvittää sen sijaan taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän vahingonkorvausvelvollisuutta.

Taloyhtiön johdon nimittäin pitää huolehtia siitä, etteivät vastikevelat pääse vanhenemaan. Lain (asunto-osakeyhtiölaki) mukaan hallituksen jäsenen ja isännöitsijän on korvattava vahinko, jonka he tehtävässään ns. huolellisuusvelvoitteen vastaisesti huolimattomuudesta ovat aiheuttaneet yhtiölle. Johto on toiminut tässä huolimattomasti.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."


Markus Talvio
Lakimies
Jurinet Oy LakipalvelutMarkus Talvio
Lakimies Jurinet Oy Lakipalvelut
x66545.pagespeed.ic.fN930vUkPy

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa. Kysy lakikysymys >>

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön >>

Tai tilaa maksuton esite: "Suhteet solmussa taloyhtiössä" >>
 

Tilaa uutiskirje - pysyt asioiden tasalla

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Tilaa uutiskirje


Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
4.11.2021