Aggressiivinen vesi aiheuttaa ongelmia kupariputkille

Monilla alueilla Suomessa on erittäin vähän tunnistettu ongelma: aggressiivinen vesi. Aggressiivinen vesi aiheuttaa kupariputkien nopean syöpymisen. Suomessa löytyy siis alueita, joissa kupariputket ja -pyyhekuivaimet eivät kestä. Tämä on aihe, joka monelta saattaa jäädä huomaamatta putkiremontin suunnittelussa.

Mitä tapahtui, kun taloyhtiössä Huittisissa, noin 10 vuotta sitten tehdyn putkiremontin jäljiltä, putket vuotavat jo nyt? Tätä joutui pohtimaan myös LVI-suunnittelija Janne Räsänen LVI-Palvelu Janne Räsänen Oy:stä.

kupariputkia ja messinkiliittimet-750x422

Mitä on aggressiivinen vesi?

Veden happamuutta kuvaa pH-luku. Pohjavesi on luonnostaan yleensä hapanta ja sisältää vapaata hiilihappoa ja tällöin puhutaan aggressiivisesta vedestä. Veden pH pyritään kohottamaan niin, ettei se olisi putkistojen ja vesikalusteiden suhteen syövyttävää.

Aggressiivista vettä esiintyy alueilla, joilla käytetään pohjavettä verkostovetenä. Kupariputkistossa tapahtuvan pistekorroosion estämiseksi veden pH-arvon tulisi olla yli 7,5.


Kohteen ongelmat haltuun

Räsäsen suunnittelukohteessa oli noin 10 vuotta sitten tehty putkiremontti. Kohteessa oli uusittu muun muassa laatoitukset sekä käyttövesilämmittimet pesuhuoneissa. Niin sanotut rättipatterit eli pyyhekuivaimet oli liitetty vanhaan malliin käyttöveteen ja putket uusittu. Nyt putkissa ja pyyhekuivaimissa oli jo havaittu pistekorroosiota, ja osa pyyhekuivaimista oli alkanut vuotamaan.

Huittisten kerrostalokohteen hallituksen puheenjohtaja Antti Korpela kertoo, että 54 huoneistoa käsittävään taloyhtiöön oli tehty vuonna 2011 käyttövesiremontti. Korpela kertoo, että ennenaikaisten putkivuotojen syitä selvitellessä kävi ilmi, että kuuman käyttöveden kiertojohdon virtausnopeus oli liian suuri, joka vaikutti osaltaan siihen, että kuparista valmistetut putket ja pyyhekuivaimet tulivat reilusti ennen aikojaan käyttöikänsä päähän.

Käyttövesikiertoiset lämmittimet pois

Kohteessa haluttiin poistaa käyttövesikiertoiset pyyhekuivaimet, mutta tiedostettiin kuitenkin, että pyyhekuivain nostaa huoneistojen varustelutasoa ja käytettävyyttä. Tähän haettiin sopivaa korvaavaa ratkaisua.

Lisäksi nyt toteutettu ratkaisu tuo säästöjä, koska uudet pyyhekuivaimet lämpenevät juuri silloin kun on tarve. Käyttövesikiertoon liitetty kuivain on kuuma ympäri vuoden, ja tällöin varsinkin kesäaikana syntyy ylimääräistä hukkalämpöä.

Remonttikohteessa oli aiemmin suuria ongelmia pitää pyyhekuivainten lämpötila tasaisena koko talossa. Toisilla pyyhekuivain oli aivan liian kuuma ja toisilla se ei lämmennyt ollenkaan. – Periaatteessa käyttövesipattereita ei saisikaan säätää, vaan niiden tulisi pysyä yhtä kuumana kesät talvet, neuvoo Räsänen.

Säästävää remontointia

– Suurin osa kylpyhuoneista oli jo saneerattu ja niissä oli aivan uudet laatoitukset. Näkyvissä olivat myös hyväkuntoiset kromatut putket sen aikaisille vesikierrolla toimiville rättipattereille. Ja ideana tuli tyhjentää nykyiset putket ja jätetään ne näkyville. Vaihtaisimme vain vesikiertoisten lämmittimien tilalle sähköiset lämmittimet. Näin meidän ei tarvitsisi rikkoa kannakkeita ja laatoituksia sen enempää. Remontista tulisi samalla nopea ja edullinen, kertoo Räsänen.

– Haimme siis seinässä jo oleviin pintakulmaliittimiin ja seinälaattoihin tehtyihin kiinnitysreikiin sopivaa sähkötoimista pyyhekuivainta. Taisin siinä soittaa muutamalle toimittajalle ja myös Sentakia Oy:n Sauli Niemelle, joka vastaa heillä suunnittelijayhteistyöstä. Kellään muulla yrityksellä ei ollut intressejä alkaa kehitystyöhön ja valmistaa tähän tarkoitukseen sopivia rättipattereita.

Sauli otti heti kopin asiasta ja sanoi, että siellä sellainen voidaan tehdä. Sentakialla ei myöskään ollut valmiina tällaista tarvittavaa patteria, vaan kaikki valmistettiin kohteen vaatimusten mukaisesti.

uusi rättipatteri vanhoihin reikiin-422x500

Nyt uusissa pyyhekuivaimissa on kaikilla lämpötilan säätö- ja ajastusmahdollisuudet ja lämmittimiä on nyt mukavampaa käyttää. Nykyisiä pyyhekuivaimia on mahdollista pitää päällä, ja lämpötilaa pystytään säätämään kesällä ja talvella, aina tarpeen mukaan.

Korpela kertoo, että taloyhtiössä tehtiin samalla myös muuta vesi- ja lämmitysverkostoon liittyvää remonttia. – Sekä käyttövesiverkoston että lämmitysverkoston säädettävyyttä parannettiin uusin säätöventtiilein ja tasapainotettiin lämmitysverkosto. Samassa remontissa säädettiin myös lämpimän käyttöveden kiertojohto kokonaisuudessaan, muistelee Korpela.

Remonttikohteen vanha vesikiertoinen lämmitin vaihdettiin Sentakian täysin uuteen sähkökäyttöiseen malliin.Remonttikohteen vanha vesikiertoinen lämmitin vaihdettiin Sentakian täysin uuteen sähkökäyttöiseen malliin.

Putkiremontin suurimmat ongelmat

– Pyyhekuivainten kanssa ei ole ollut mitään ongelmia, kiitos Sentakian, kertoo Räsänen. Ainoa suunnitteluun liittyvä mainitsemisen arvoinen haaste oli sähkön puolella. Taloyhtiöllähän oli alun perin ajatuksena saada sähkönsyöttö kaikille taloyhtiön kautta. Tämä olisikin ollut suurehko operaatio ja taloyhtiö tekikin päätöksen, että pyyhekuivain kytketään huoneiston sähköön.

– Eli nyt tuotiin sähkö ryhmäkeskukselta, kun muuten olisi tarvinnut tuoda pääkeskukselta. Tämä taas olisi tarkoittanut isoja remontteja mm. palokatkoihin ja putkikoteloihin, pohtii Räsänen.

– Kaikki meni urakoitsijan kanssa todella hyvin. Yhdeltä ja samalta urakoitsijalta tuli sekä LVI- että sähköasentajat. Sähköasentaja teki tarvittavat sähkötyöt, jonka jälkeen pyyhekuivaimet asennettiin paikoilleen. Tilausvaiheessa taloyhtiö selvitti tarkoin, mihin kohtaan missäkin kylpyhuoneessa sähköt laitettaisiin, ja sen mukaan tilattiin Sentakialta pyyhekuivaimet. Kyseistä pyyhekuivainta saa sekä oikea- että vasenkätisenä, mutta kätisyyttä voi myös helposti työmaalla vaihtaa, jos on tarve, kertoo Räsänen.

– En kyllä nyt heti löydä mitään moitittavaa yhteistyöstä Sentakian kanssa. Siellä oltiin innovatiivisia ja otettiin heti koppi haasteesta ja ratkaistiin se. Eikä tullut heti vastauksena, että ei kiinnosta. Sentakian kanssa kaikki sujui jouhevasti ja aikataulut olivat juuri sitä mitä sovittiin.

Urakoitsija sekä taloyhtiö kiittävät helppoutta

Urakoitsijana toiminut Systemia Oy:n Jaakko Lehtinen toteaa, että yhteistyö Sentakian kanssa oli moitteetonta. – Tuotteet tulivat sovitussa aikataulussa ja olivat sitä mitä pitääkin. Asentajilta tuli kommentti, että uudet sähkötoimiset pyyhekuivaimet menivät hienosti vanhojen pyyhekuivainten tilalle.

Ja toki taloyhtiö säästi aika pitkän pennin siinä, ettei tarvinnut maksaa urakoitsijalle kylpyhuoneiden vanhojen pintaputkien purkamisesta ja uudelle pyyhekuivaimelle reikien tekemisestä.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Korpela toteaakin, että pyyhekuivaimet ovat toimineet todella hyvin. – Sähkötoimisen pyyhekuivaimen lämpötilan säätöön on asukkaat olleet todella tyytyväisiä. Vanha käyttövesikiertoinen pyyhekuivain oli aina kuuma. Uudessa sähkötoimisessa kuivaimessa on myös erittäin kätevä ajastin.

Sentakia toimittaa varmasti ja nopeasti

Sentakia Oy tarjoaa nopealla ja varmalla toimituksella: 

 

Ota yhteyttä


Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
9.11.2021