Huoneistokohtainen lämmönsäätö taloyhtiössä ei ole enää pelkkä unelma

Lämmityksen energian ja rahan säästöön pyrittäessä ovat hyvät neuvot ja konstit tarpeen taloyhtiössä. Patterien yksilöllinen säätäminen asunto- ja jopa huonekohtaisesti on todettu tehokkaaksi säästömetodiksi. Miten se käytännössä onnistuu?

  

Karkea lämmönsäätö tuhlaa energiaa

Taloyhtiöasukkaille tehtyyn Wattisen käyttökokemustestiin osallistunut helsinkiläinen kertoo hyvän esimerkin lähtötilanteesta.

– Vanhan talon vesikiertoisten patteriventtiilien säätö oli niin karkeaa, että niiden pienikin kääntö vaikutti huonelämpötilaan joko nostamalla lämpötilan huippukuumaksi tai sulkemalla koko patterin lähes täysin kylmäksi. Lisäksi venttiilit reagoivat varsin pitkällä viiveellä tehtyihin säätöihin, hän kuvailee.

Tällainen patterien toiminta ei varmasti ole rahaa eikä energiaa säästävää. Lisäksi säädöiltä kaivataan helppoutta ja täsmällistä tarkkuutta.

Myös isännöintitoimistoissa mietitään aivan samoja ongelmia.
– Lämmitysenergia on suurin kuluerä suomalaisessa asumisessa, minkä lisäksi se rasittaa ympäristöä. Itse pidän koko ajan silmät auki kannattaville energiatehokkaille ratkaisuille. Se on tätä aikaa, Isännöintitoimisto Dispomerassa toimiva isännöitsijä Christel Sonntag kertoo.

  

Yksilöllistä lämpöä jokaiseen huoneistoon

Isännöitsijänä Sonntag pyrkii huomioimaan yhä enemmän taloyhtiöiden asukkaat yksilöinä.
– Faktahan on, että toinen pitää viileästä ja toinen hieman lämpimämmästä huoneilmasta, huomauttaa Sonntag.

Kun Wattinen tarjosi mahdollisuutta huonekohtaiseen lämmönsäätelyyn Turussa sijaitsevassa ja Dispomeran hallinnoimassa As Oy Lehmustie 29:ssä, valinta oli selvä.

Taloyhtiöön teetettiin energiakartoitus, jonka jälkeen asuntoihin asennettiin Wattisen älylämmitys. Taloyhtiö on noin 50-vuotias, ja Wattisen suorittamassa kartoituksessa selvisi nopeasti, etteivät kaikki lämmönsäätelyn säädöt olleet täysin kohdallaan.

Isännöinnissä oli huomattu, että vaikka asunto olisi tyhjillään, sen energiankulutus on silti turhan kovaa.
– Oli mielenkiintoista saada taloyhtiöön tällainen ulkopuolisen silmäparin tekemä katsaus. Sen avulla asioita näkee aina vähän eri tavalla, kertoo Sonntag.

Lue lisää: Harva taloyhtiö tekee lämmitysjärjestelmään näin perusteellista kartoitusta >>

Lämpötilan säätäminen on helppoa

  

Sonntag uskoo uuden lämmitysjärjestelmän olevan helppo ottaa käyttöön ja toivoo asukkaiden innostuvan palvelun tarjoamista mahdollisuuksista.

– Asukaskunta on sellaista, että heille erilaiset sovellukset ja älyjärjestelmät ovat tuttuja, ja uskon heillä olevan uskallusta lähteä tätä ennakkoluulottomasti kokeilemaan ja ottamaan omakseen, Sonntag toteaa.

Myös käyttäjäkokemustestiin osallistuntut helsinkiläisen taloyhtiön asukas kehuu Wattisen helppokäyttöisyyttä.

Hänen mukaansa Wattinen mahdollistaa oikeasti huonekohtaisen lämpötilansäädön ajastetusti siten, että eri huoneisiin voi asettaa eri lämpötilat periaatteessa asteen tarkkuudella huoneen käyttötarkoituksen ja vuorokaudenajan mukaan. Ja jos haluaa muuttaa tavoitelämpötilaa, se tapahtuu helposti kännykkäsovelluksesta.

Katso, miten helppoa aloitus on

– Käsi sydämellä voi todeta, että lämpötilan osalta asumismukavuus on selvästi parantunut verrattuna aiempaan. Koska Wattinen mahdollistaa jopa huonekohtaiset lämpötilat, sen avulla asukaskohtaisten lämpötilamieltymysten asettaminen onnistuu myös suuressa kerrostaloyhtiössä, jossa muuten ymmärrettävästi joudutaan toimimaan keskiarvojen mukaan, kertoo Wattista testannut.

Lue lisää Wattisen käyttäjäkokemustestistä >>

Säästä Wattisen avulla

– Tulevaisuutta ajatellen energiansäästö on kuitenkin hirveän tärkeä asia niin ympäristön kuin yhtiön talouden kannalta. Kun asukkaat ovat tyytyväisiä, se varmasti vähentää isännöitsijänkin töitä, Sonntag naurahtaa lopuksi.

Kiinnostuitko Wattisesta?

Kysy lisää


  
Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
10.11.2021