Taloudellisesti järkevä ratkaisu julkisivuille

Uudessa päiväkodissa Turussa Sofiankadulla on otettu huomioon lasten ja henkilökunnan terveysturvallisuus rakentamalla materiaaleiltaan kestävää ja helppohoitoista päiväkotirakennusta. Ilmastonmuutos on lisännyt Suomessa sateita ja vähentänyt rakenteita kuivana pitäviä pakkasia, joten julkisivuratkaisuihin on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota. Kun julkisivuun ja sen halkeamiin päässyt vesi vuorotellen jäätyy ja sulaa, se rasittaa julkisivua paljon enemmän kuin pitkät yhtenäiset pakkasjaksot joihin Suomessa on totuttu.

Uudessa päiväkodissa Turussa Sofiankadulla on otettu huomioon lasten ja henkilökunnan terveysturvallisuus.Uudessa päiväkodissa Turussa Sofiankadulla on otettu huomioon lasten ja henkilökunnan terveysturvallisuus.

Julkisivu suojaan sateilta ja jäätymiseltä

Rakennuksessa, jossa on peräti 600 m2 räystään alapuolista pintaa, on pinnan nopeaan kuivumiseen kiinnitetty erityistä huomiota.

Rakennuksen pääsuunnittelija arkkitehti Juhana Marttisen suunnitelmat antoivat Sofiankadun päiväkodille hyvät lähtökohdat kestävälle toteutukselle. – Rakennuksessa on esimerkiksi kolmen metrin levyiset räystäät, jotka suojaavat tehokkaasti julkisivua vaurioitumiselta, kertoo rakennusneuvos ja toimitusjohtaja Jari Lainio päiväkotihankkeen KVR-urakoitsijana toimineesta Rakennustoimisto Lainio & Laivoranta Oy:stä. – Vanhan koulukunnan ihmisenä arvostan myös sitä, että talossa on kunnolliset räystäät. Funkistalotkin ovat toki kauniita, mutta meidän olosuhteissamme hankalia ja riskialttiita, jatkaa Lainio

Rakennuksessa on esimerkiksi kolmen metrin levyiset räystäät, jotka suojaavat tehokkaasti julkisivua vaurioitumiselta.Rakennuksessa on esimerkiksi kolmen metrin levyiset räystäät, jotka suojaavat tehokkaasti julkisivua vaurioitumiselta.

Nopeasti kuivuva julkisivu

Rappauspinnan nopea kuivuminen estää mikrobien kasvua ja pitää rakenteet terveinä.

– Kun pinta ei ole pitkään märkä, ilmassa oleva noki, pöly ja siitepöly eivät tartu siihen. Nopeasti kuivuva ja puhtaana pysyvä pinta estää myös levän muodostumista ja mikrobien kasvua, jolloin julkisivu pysyy hyvän näköisenä ja vaatii vähän huoltoa, kertoo rappausurakoitsijana toimineen Kauhax Oy:n toimitusjohtaja Markku Kaukinen.

Kaukinen kertoo ilmastonmuutoksen lisänneen julkisivujen kastumista ja talvisten jäätymis-sulamissyklien määrää. – CE-hyväksyntä edellyttää vain muutaman jäätymis-sulamissyklin testiä, joka ei Suomen olosuhteissa riitä varmistamaan julkisivuratkaisujen kestävyyttä. Weberin kaikki rappaus- ja pinnoitusratkaisut on testattu huomattavasti määräyksiä ankarammilla, vähintään sadan syklin pakkasrasituskokeilla, Kaukinen sanoo.

Projektissa mukana olleet tahot kiittelevät ratkaisua.Projektissa mukana olleet tahot kiittelevät ratkaisua.

Ilmastonmuutoksen myötä nopean kuivumisen merkitys korostuu etenkin julkisivuissa. Weberin Suomessa uutuutena esiteltävä TopDry-julkisivupinnoite kuivuu nopeasti säilyttäen julkisivun puhtaana ja kauniina pitkään.

Weberin TopDry-tuoteperhettä on käytetty menestyksellisesti Keski-Euroopassa jo 15 vuoden ajan. TopDry-tuoteperhe onkin voittanut Euroopassa useita ympäristö- ja innovaatiopalkintoja. Ratkaisu on ekologinen, joka perustuu mikrobi- ja leväkasvustojen ehkäisemiseen torjunta-aineiden sijaan optimoidun reseptin avulla saavutetulla nopealla kuivumisella. Kun julkisivu kuivuu nopeasti, mikrobit ja levät eivät saa kasvuun tarvitsemaansa kosteutta.

– Hyvä osoitus TopDry-pinnoitteiden ekologisuudesta on se, että niitä voidaan käyttää Joutsenmerkki-kohteissa, joiden on täytettävä erittäin tiukat ympäristökriteerit. Ratkaisu on kiinteistöjen omistajille elinkaaritaloudellinen, kun julkisivu pysyy puhtaana ja kuivana ja huoltoväli pitenee, sanoo tuotepäällikkö Antti Saajanlehto Saint-Gobain Weberiltä.

Yhtenäinen tuoteperhe takaa varman kokonaisuuden

Yhtenäisten tuoteperheiden käyttö rakentamisessa on selvästi yleistyvä ratkaisumalli, iloitsee Lainio. Tällöin yksi toimittaja vastaa koko ratkaisun toimivuudesta ja turvallisuudesta, kun työohjeita on noudatettu. Yhtenäistä tuoteperhettä käytettäessä ei tuotteiden väliin jää vastuun kannalta hankalia harmaita alueita.

Esimerkkinä hankalasta vastuun jakautumisesta ovat irtoilevat lattiamatot. Lainio kertoo virheiden löytymisen olevan todella hankala soppa. Mukana ovat niin sementin, betonin, tasoitteen, liiman ja maton valmistajat kuin asentajatkin.

Yhtenäisten tuoteperheiden käyttö rakentamisessa on selvästi yleistyvä ratkaisumalli. Tässä kohteessa käytössä oli Weberin TopDry-tuoteperhe.Yhtenäisten tuoteperheiden käyttö rakentamisessa on selvästi yleistyvä ratkaisumalli. Tässä kohteessa käytössä oli Weberin TopDry-tuoteperhe.

Vaikka kyse ei olisi työvirheestä, pääurakoitsija joutuu usein näitä virheitä korjaamaan. Tuoteperheajattelussa kaikki hyötyvät siitä, että myös ratkaisussa käytettyjen eri materiaalien yhteensopivuus on huolellisesti testattu ja varmistettu.

– Näen jopa välttämättömänä sen, että koko rakenteen toimivuus ja yhteensopivuus on huolellisesti testattu Weberin rappausratkaisujen tavoin. Myös takuu- ja vastuuasiat ovat selkeitä, kun käytetään yhtenäisiä tuoteperheitä, selventää rappausurakoinnin tehnyt Kaukinen.

Voit halutessasi lukea lisää Sofiankadun päiväkodista ja sen julkisivusta täältä.

Kestäviin ja helppo hoitoisiin julkisivuihin Weber TopDry

  • Kehitetty erityisesti muuttuneisiin ilmastoolosuhteisiin
  • Ekologinen ja palkittu vaihtoehto
  • Vähentää merkittävästi mikrobikasvustoa julkisivussa
  • Valmistettu innovatiivisella AquaBalancetekniikalla
  • Pitkät huoltovälit
  • Taloudellinen ja laadukas ratkaisu julkisivuille.

Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
29.11.2021