• Etusivu
  • Remontti

Millainen liesikupu rivi- ja kerrostaloasuntoon?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 25.11.2021Päivitetty 31.10.2023
202111_73791.jpg

Vallox Delico -mallistosta löytyy sopiva malli erilaisiin järjestelmiin. Kuvut on saatavilla sekä valkoisena että mustana, ja ne sopivatkin hyvin erilaisiin keittiöihin.

Rivi- ja kerrostaloasunnon keittiöremontin yhteydessä uusitaan useimmiten myös keittiön liesikupu. Kaikkiin kohteisiin ei kuitenkaan saa laittaa millaista liesikupua tai -tuuletinta tahansa. Miten selvittää, millainen kupu sopii kohteeseen?

Ensiksi pitää selvittää, sopiiko kohteeseen kupu vai tuuletin. Yleisesti termiä tuuletin käytetään laitteesta, jossa on itsessään puhallin. Liesikuvussa taas ei ole puhallinta, vaan kupu on yhdistetty rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmään, katolla olevaan huippuimuriin tai muuhun puhaltimeen tai painovoimaiseen ilmanvaihtokanavaan.

Yhteispoistojärjestelmissä huomioitava paloturvallisuus

Vanhemmissa kerrostaloissa liesikupu on yhdistetty yleensä talon yhteispoistojärjestelmään. Liesikuvussa on silloin myös savunrajoitin, joten paloturvallisuussyistä ilmanvaihtojärjestelmään saa liittää vain vastaavan laitteen.

Aktiivihiilisuodattimella varustetun kiertoilmatuulettimen voi toki tällaisiinkin kohteisiin asentaa, mutta vanhan kuvun ilmanvaihtokanavaan pitää asentaa savunrajoittimena toimiva yhteiskanavaventtiili. Omalla moottorilla varustettua liesituuletinta ei saa koskaan asentaa kerrostalon yhteiseen ilmanvaihtoon, koska se voi puhaltaa keittiön käryt naapuriasuntoihin. Tutustu tuotteeseen Vallox Savunrajoitin

Huoneistokohtainen ilmanvaihto

Uudemmissa kerros- ja rivitaloissa voi olla myös huoneistokohtainen ilmanvaihto, jolloin liesikuvulla ohjataan ilmanvaihtojärjestelmää. Liesikuvussa pitää olla sulkuläppä ja puhaltimien ohjaus. Ennen kuvun hankintaa pitää selvittää onko ilmanvaihtokoneessa vaihtovirta- (AC) vai tasavirtapuhaltimet (EC). Tällaisiin kohteisiin sopivat esimerkiksi Vallox Delico PTD AC ja Vallox Delico PTD EC.

Talotuulettimen uusiminen

Viime vuosituhannen rivitaloissa on paljon ns. talotuulettimia. Se on kuin omalla moottorilla varustettu liesituuletin, mutta siihen on yhdistetty poistokanavat myös pesuhuoneesta. Kun talotuulettimella varustetuissa asunnoissa tehdään keittiösaneerausta, vaihtoehdot uuden talotuulettimen suhteen ovat olleet vähäiset, mikäli ei ole haluttu tehdä kanavamuutoksia tai asentaa huippuimuria katolle.

Vallox kanavatuulettimella voi korvata vanhan tuulettimen ja sen voi asentaa keittiökalusteisiin tai vaikka kattorakenteisiin. Silloin liesikuvuksi voi valita vapaasti kuvun, joka sopii EC-puhaltimien ohjaamiseen. Esimerkiksi Vallox Delico PTD EC:stä löytyy valkoinen ja musta vaihtoehto. Kanavatuulettimeen ei ole edes pakko liittää liesikupua, vaan se voi huolehtia keittiön yleisilmanvaihdosta ja kärynpoistoon voidaan käyttää kiertoilmatuuletinta.

Liesituulettimen uusiminen

Jos olemassa oleva järjestelmä on liesituuletin, joka ei ole missään yhteydessä asunnon ilmanvaihtojärjestelmään, sen voi yleensä korvata millaisella liesituulettimella tahansa, joko hormiin puhaltavalla tai ilmaa kierrättävällä. Silloin vaihtoehtoja on paljon mutta kannattaa muistaa, että seinän vieressä oleva kupu tai tuuletin kerää ruuanlaiton käryt yleensä paremmin kuin vapaasti sijoitettu, koska silloin vaikkapa ohi kävelevät ihmiset eivät "vedä käryjä perässään" vaikkapa olohuoneen puolelle.

Ammattilainen avuksi

Aina kun taloyhtiön asunnon ilmanvaihtojärjestelmään liittyviin osiin tehdään muutoksia, pitää ottaa yhteyttä isännöitsijään ja tarvittaessa selvittää LVI-alan ammattilaisen kanssa muutosten vaikutukset ja mahdollinen liesikuvun ilmamäärän tai koko asunnon ilmanvaihdon säätämisen tarve.

Vallox Oy
Remontti
huoneisto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Miksi ja miten tehdään kerrostalon energiataloudellinen nykyaikaistaminen asukkaiden toiveet huomioiden?
Suomen kerrostaloasunnoista suurin osa on valmistettu 1950–1980 -luvulla. Kyseisellä aikakaudella rakennetut kerrostalot tehtiin sen aikaisista raaka-aineista ja aikakauden teknisillä sovelluksilla. Energiatehokkuus tämän päivän toteutuksiin verrattuna on todella heikkoa.Asumistottumukset ovat muuttuneet lisääntyneen tekniikan ja erilaisten harrastusten vaikutuksesta. Myös ostettavan energian – sähkö ja lämpö – sekä veden ja jäteveden hinnat ovat nousseet niin, että on alettu miettiä, miten asuntojen tiloja pitäisi muuttaa ja miten kustannuksia voitaisiin pienentää.Rakennusten iän ollessa jo 40–60 vuotta, on sekin osaltaan vaikuttanut siihen, että on ryhdyttävä rakenteita korjaaviin ja nykyaikaistaviin toimenpiteisiin, koska usein rakennusten ylläpitävät korjaukset on laiminlyöty.Jotta rakennuksen ehostaminen tapahtuisi kustannus- ja energiatehokkaasti, on koko hankkeen onnistumiseksi syytä järjestää asukkaille yhteisiä keskustelu ja tiedostustilaisuuksia.
20214_70101.jpg
Mitä on kapillaarinen kosteus ja miten aiheutuneet ongelmat korjataan?
Tunkkainen sisäilma, hajuhaitat, kalkkihärmä perustuksissa, kosteutta rakenteissa, märkä kellari – kuulostaako tutulta? Nämä kaikki ovat tyypillisiä haittavaikutuksia, jotka voivat johtua kapillaarisen kosteuden aiheuttamista kosteusongelmista. Näistä kosteusongelmista kärsivät yleensä vanhemmat rakennukset, jotka on perustettu aikansa rakennustavan mukaisesti perusmaan tai liian hienojakoisen aineksen kuten hiekan päälle. Näiden perustusten alla ei ole käytetty kapillaarikatkoja. Nykyään perustusten alle laitetaan esimerkiksi pestyä sepeliä katkaisemaan kapillaarinen kosteudennousu maasta. Perustusten alaisen kapillaarisen maa-aineksen vaihtaminen jälkikäteen on käytännössä mahdotonta. Tällöin tarvitsee etsiä muu ratkaisu ongelman korjaamiseen.
202012_67899.jpg
Valitse oikea seinäliima tapetointiin
Markkinoilla on monenlaisia tapetteja ja joskus oikean seinäliiman tai liisterin valinta voi tuntua vaikealta. Tärkeää kauniin tapetoinnin onnistumisessa on kunnolliset pohjatyöt sekä oikea liima, jotta tapetti pysyy seinällä vielä vuosienkin päästä eikä kupruile tai repsota.
20227_79105.jpg
Kolme ratkaisua tilaongelmiin
Mitä enemmän asukkaalle on suunniteltu tilaa, sen arvokkaampi asunto on. Seinän sisään liukuvia Liune-ovia käytetään kasvavissa määrin vakioratkaisuna uudis- ja korjausrakentamisessa. Kun ovi liukuu piiloon seinän sisään, jää koko seinäpinta vapaaksi sisustukselle, eikä kääntyviä ovia tarvitse väistellä.Esittelemme nyt kolme tälle ajalle tyypillistä tapausta, jossa korjausrakennusprojektin yhteydessä asennettava Liune-ovi vapauttaa tilaa viihtyisälle asumiselle ja toimivalle arjelle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton