• Etusivu
  • Osakas

Taloyhtiön vuosikello tikittää: Tammikuu

Rakentajan toimitus
Julkaistu 05.01.2022Päivitetty 09.01.2024
20231_77032.jpg

Taloyhtiön tärkein tapahtuma eli yhtiökokous lähestyy ja päätettävät asiat valmistellaan tammikuussa. Yhtiökokous päättää yhtiön toiminnan kannalta tärkeimmistä asioista, kuten tilinpäätöksen vahvistaminen, vastikkeista päättäminen ja hallituksen valinta. Lisäksi hallitus voi tuoda yhtiökokoukseen omaan toimivaltaansa kuuluvan asian.

Jos kuulut taloyhtiön hallitukseen

Tilinpäätös sekä toimintakertomus

Taloyhtiöiden tulee aina laatia toimintakertomus. Toimintakertomuksesta selviää esimerkiksi tiedot yhtiövastikkeen käytöstä, jonka tiedot annetaan yleensä erillisellä vastikerahoituslaskelmalla. Toimintakertomus sisältää myös tiedot tilikauden aikana tapahtuneista olennaisista asioista. Näitä tietoja ovat esimerkiksi perustiedot yhtiöstä ja sen hallinnosta, kulutustiedot, tehdyt ja tulevat kunnossapito- ja uudistustoimet, hankelaskelmat, hallituksen jäsenet ja tilin- tai toiminnantarkastajat sekä mahdolliset vahinkotapahtumat ja oikeudenkäynnit.

Lue myös: Taloyhtiöiden tulee aina laatia toimintakertomus

Talousarvio

Talousarvion laatii yleensä isännöitsijä tai hallitus. Talousarvion keskeisin tarkoitus on selvittää yhtiövastikkeiden suuruus ja näin ollen sen laatiminen perustuu yhtiöjärjestyksen määräykseen vastikkeiden määräämisperusteista. Hallitus esittää talousarvioehdotuksen yhtiökokoukselle, joka vahvistaa sen viralliseksi talousarvioksi.

Lue lisää talousarviosta >>

Edellisen kauden vastikejälkilaskelmista ja vastikkeiden oikeasta määrästä voit lukea marrastuun vuosikellosta.

Taloyhtiön vuosikello tikittää: Marraskuu >>

taloudenhallinta ja seuranta

Kunnossapitoselvitys

Hallituksen on vuosittain esitettävä yhtiökokouksessa kirjallinen selvitys kunnossapitotarpeista. Kunnossapitotarveselvityksen on tarkoitus herättää taloyhtiössä avointa keskustelua kunnossapidon suunnitelmallisuudesta. Tämähän vaikuttaa suoraan myös taloyhtiössä perittäviin yhtiövastikkeisiin. Kun suunnitelmallisuuteen on taloyhtiössä kiinnitetty huomiota, myös yhtiövastikkeet pysyvät tasaisina ja osakkaat tyytyväisinä.

Lue lisää taloyhtiön kunnossapidosta:

Katso taloyhtiön kunnossapito ja tulevaisuus -webinaari, jossa asiantuntijat vastaavat osallistujien kysymyksiin.

Katso webinaari

Huomio

Huomio

Muista!

Asunto- ja kiinteistöyhteisön veroilmoitus on tarvittaessa jätettävä neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymiskuukauden jälkeen. Esimerkiksi jos asunto-osakeyhtiön tilikausi on päättynyt 31.12.2023, tulee yhtiön antaa veroilmoitus 30.4.2024 mennessä.

Linkki verottajan sivulle >>

202112_74258.jpg

Kiinteistön työt tammikuussa

Sisätiloissa

Asuntojen sisälämpötiloihin kannattaa ja on syytä kiinnittää huomiota. Sisälämpötilojen laskeminen 21-22 °C:een säästää taloyhtiölle huomattavasti energiakuluissa. Myös turhan lämpimänä pidettävät yleiset tilat, kuten porraskäytävät ja varastot, ovat taloyhtiölle suuri menoerä. Motivan tietojen mukaan autotallin lämpötilaa alennettaessa 20 °C:sta 15 °C:een, taloyhtiö säästi energiakuluissa jopa 15 prosenttia.

  • sisälämpötilojen säätäminen
  • termostaattien tarkastaminen ja mahdolliset uusimiset
  • patteriverkoston sekä käyttöveden säätölaitteiden tarkistaminen
  • mahdollinen lämmönjakokeskuksen laitteiden ja säätöjen tarkistaminen

Lisää aiheesta Motivan sivuilta >>

Lumikuormat katolla

Lumikuormat katolla alkavat olla ajankohtainen asia. Lain mukaan kiinteitön turvallisuus on kiinteistön omistajan vastuulla, mutta kiinteistönomistajalle kuuluva turvallisuusvelvoitteen täyttäminen voidaan siirtää sopimuksella esimerkiksi kiinteistöpalveluyrityksen tehtäväksi.

Lisää aiheesta artikkelissa: Kuka valvoo taloyhtiösi lumikuormaa katolla? >>

Asukkaille muistettavaa

Tammikuussa on hyvä muistaa tiedottaa asukkaita tulevasta yhtiökokouksesta. Asunto-osakeyhtiölaissa mainitaan, että yhtiökokous on pidettävä kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä eli käytännössä useassa yhtiössä kesäkuun loppuun mennessä. Yhtiöjärjestyksessä ei voida määrätä muusta määräajasta. (Lähde: Lexia).

Ajankohtaista jokaiselle

Joulun päättää loppiainen 6. tammikuuta, mutta joulua voi jatkaa myös Nuutinpäivään asti 13.1. Tammikuussa ei ole yhtään virallista liputuspäivää.

Joulunajan jätteet

Joulu täyttää taloyhtiöiden roska-astiat äärimmilleen, varsinkin, jos jäteastioita ei ole täytetty oikein. Jätteiden litistäminen on myös eräs helppo keino säästää taloyhtiölle selvää rahaa, sillä jäteyhtiöt perivät lisämaksua ylitse pursuavista jäteastioista.

Katso, miten paljon jätteet litistämällä säästyy tilaa ja rahaa >>

20221_74349.jpg

Lue myös muut Vuosikellon osat

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
parisunta istuu sohvalla ja katselee televisiota
Yhdellä laitteella helposti upea äänimaailma kotisohvallesi
Televisioiden omat kaiuttimet jättävät usein toivomisen varaa äänentoiston laadussa. Hyvän televisioäänen saavuttaminen vaatii usein tarkkaa harkintaa ja mahdollisesti ylimääräisiä laitteita, sillä televisioiden omat kaiuttimet ovat rajallisia monipuolisessa äänentoistossa. Hyvään äänentoistoon pyrkiminen saattaa vaatia useitakin erilaisia osia ja niiden lisäosia sekä rahaa.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton