Suunnitelmallinen kunnossapito tuo säästöä taloyhtiöille

Suunnitelmallinen kunnossapito säästää taloyhtiön rahoja ja auttaa ennakoimaan myös äkillisten korjauksien tarpeita. Näin myös toimitaan vaasalaisessa taloyhtiössä, jossa kosteusongelmien korjaamisen huolellinen suunnittelu säästi taloyhtiöltä tuhansia euroja.

Asunto-osakeyhtiö Vaasan Tiilitehtaankatu on rakennettu vuonna 1984.Asunto-osakeyhtiö Vaasan Tiilitehtaankatu on rakennettu vuonna 1984.

Oma-aloitteinen asenne auttaa taloyhtiön hoidossa

Hannele Lithén on asunut samassa taloyhtiössä vuodesta 1984 asti. Hän on kuulunut koko ajan hallitukseen ja toiminut yli 30 vuotta puheenjohtajana. Talossa ei ole ollut rakennusalan ihmisiä ja Lithén itse on kauppatieteiden maisteri. Niinpä hän päätti ensitöikseen puheenjohtajan pestin alettua mennä Vaasan Rakennuskeskuksen järjestämälle omakotitalon rakennuskurssille.

– Halusin olla perillä asioista ja tuntea rakentamiseen liittyvät keskeiset asiat, Lithén kertoo.

Vuosien varrella hän on myös käyttänyt asiantuntijoita apunaan.

Hyvästä valmistautumisesta oli apua, koska 90-luvun puolivälissä ensimmäiset merkit kosteusongelmista tulivat näkyviin. Kellarin seinissä näkyi kupruilua ja ”kukkimista”. Haju ja ilma kellarissa ei ollut miellyttävä vaan kylmän kostea.

Remontteja suunniteltaessa taloyhtiön hallituksella on ollut ohjenuorana, että tutkitaan ennemmin liikaa kuin liian vähän. Näin säästytään turhilta isoilta remonteilta. Niin tehtiin nytkin. Kylmäkellarin kompressorin rikkoutuminen kahdesti kuitenkin hidasti korjauksien etsimistä, joten 2000-luvun taitteessa korjauksia alettiin miettimään kunnolla.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Hannele LithénTaloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Hannele Lithén

Alkuperäiset salaojat päätettiin korjata ja lisätä puuttuvat patolevyt. Salaojaremontti aloitettiin vuonna 2005. Remontti kesti suunniteltua kauemmin, koska kaivuita tehdessä talon alta pursusi vettä. Asiantuntijoiden mukaan talon alle oli muodostunut ”vesipatja” johtuen liian hienojakoisesta ja vääränlaisesta täyttömaasta, joka oli liian pientä soraa ja hiekkaa. Samalla huomattiin, että rakenteiden suhteellinen kosteus seinissä ja lattioissa oli 100 %.

Lue myös: Kun salaojaremontti ei ole ratkaisu – näin korjaat mahdottomat kosteusongelmat

Kosteusongelma korjattiin edullisesti SafeDrying-järjestelmällä

Kosteusongelmien korjaaminen kustannustehokkaasti osoittautui haastavaksi, koska ongelman ydin on lähellä sijaitseva kallio, jonka reuna sijaitsee vain metrien päässä talon länsipäädystä. Kaikki sade- ja sulamisvedet pääsevät kalliota pitkin valumaan taloa päin ja sen alle.

Vaikka kosteutta oli vain A-rapussa, asiantuntijat puhuivat silti jopa maamassojen vaihdosta, mikä kuulosti melko hurjalta. Taloyhtiön hallitus päätti, ettei edes tarjousta pyydetä, koska summa olisi varmasti ollut kuusinumeroinen. Tämä ei kuitenkaan olisi edes poistanut seinille kapillaarisesti nousevaa kosteutta, koska perustukset on valettu suoraan kallion päälle.

Lopulta Lithén löysi SafeDryingin ja perehtyi heidän järjestelmäänsä kunnolla. Isännöitsijä ja hallitus olivat vähän mietteliäinä järjestelmän suhteen, mutta tiesivät, että Lithéniin voi luottaa. Päätöstä vahvistivat myös SafeDryingin yhteistyökumppanit ja referenssijutut.

Kun taloyhtiön hallitus oli hyväksynyt huomattavasti huokeamman tarjouksen, SafeDrying-järjestelmä asennettiin kesällä 2021.

SafeDrying-kuivatusyksikkö on asennettu pyörävarastoon.SafeDrying-kuivatusyksikkö on asennettu pyörävarastoon.
Kuivatuskanavat kiertävät ympäri kellaria niille asennettujen koteloiden sisällä.Kuivatuskanavat kiertävät ympäri kellaria niille asennettujen koteloiden sisällä.

Jo parin kuukauden tehokuivatuksen jälkeen ilma kellarissa tuntui miellyttävältä. Se oli puhtaan lämpöinen. Muutkin asukkaat kiinnittivät tähän huomiota.

– En olisi osannut odottaa varsinkaan aistinvaraisia tuloksia niin nopeasti, Lithén kertoo.

Palaute asukkailta on ollut pelkästään positiivista.

Ennen asennusta asukkaille järjestettiin etäpalaveri, jossa he saivat kysellä asennukseen liittyä kysymyksiä. Tästä oli suuri apu remontin keskellä, koska asukkaat osasivat varautua esimerkiksi asennuksesta aiheutuvaan meluun eikä remontin aikana tullut yllätyksiä.

– Se, että saa kysyä ja saa vastauksia, on tärkeää nykypäivänä. Arvostan, kun saimme reippaasti ja runsaasti informaatiota. Teams-palavereissa sai esittää kaikentasoisia kysymyksiä laidasta laitaan ja niihin sai vastauksen.

Yrityksenä SafeDryingista tuli turvallinen tunne. Taloyhtiön osakkaat ja asukkaat voivat luottaa, että he saavat jatkossakin apua. Erityismaininnan saavat asennusmiehet, jotka olivat aina kohteliaita ja vastasivat myös kysymyksiin. Eräs asennusmies kierrätti Lithéniä tilassa ja näytti tehdyt asennukset, miten ja miksi oli tehnyt tiettyjä ratkaisuja. Se herätti lisää luottamusta.

Tulevaisuuden suunnittelu on avainasemassa taloyhtiön hoidossa

Taloyhtiön ennakoiva ote ja suunnitelmallisuus on säästänyt osakkaiden rahoja, kuten tämän projektin aikana myös huomattiin.

Hallituksen voimin varastotila remontoitiin toimivaksi. Tila sai uuden pintamaalin ja sukset uudet säilytystilat. Kellarin häkkivarastoihin tehtiin ohjeistus, ettei lattialla saa säilyttää isoja pahvilaatikoita. Kaikille halukkaille ostettiin metallihyllyt omaan häkkivarastoon.

Kaikki taloyhtiössä ovat erittäin tyytyväisiä projektiin. Sana on jo kiirinyt ja muista taloyhtiöistä ollaan tulossa katsomaan järjestelmää.

Aiemmin kellarissa oli kaikki häkkivarastojen puuosat nostettu ylös lattialta ja lattioihin koski vain muovinastat. Näin yritettiin vähentää mahdollisten kosteuksien nouseminen ylöspäin.Aiemmin kellarissa oli kaikki häkkivarastojen puuosat nostettu ylös lattialta ja lattioihin koski vain muovinastat. Näin yritettiin vähentää mahdollisten kosteuksien nouseminen ylöspäin.

Korjauksia pyritään tekemään ennakkoon, jotta säästyttäisiin isommilta remonteilta ja rahanmenolta. Tämän vuoksi taloyhtiössä tarkastetaan asuntojen kylppärit ja keittiöt muutaman vuoden välein. Jos puutteita havaitaan, ne korjataan tai laitetaan seurantaan. 

– Suosittelen jokaiselle taloyhtiölle tarkastuksia. Pienet tarkastukset ovat helppoja ja nopeita toteuttaa. Niiden avulla olemme huomanneet monet vuotavat tiivisteet ajoissa. Ne auttavat myös ennakoimaan remonttien tarpeet.

Taloyhtiön rahatilanne onkin ihanteellinen. Lainaa ei ole ja osakkaat ovat voineet maksaa kaikki remontit heti pois tai käyttää rahoitusvastiketta.

Taloyhtiön suunnitelmallinen kunnossapito oli yksi syy, kun Hannele Lithénin luotsaama taloyhtiön hallitus voitti Isännöitsijäliiton myöntämän Paras hallitus -palkinnon vuonna 2014. Tärkeässä roolissa oli myös yhteen hiileen puhaltava, aktiivinen hallitus ja hyvä, toimiva yhteistyö isännöitsijä Terhi Savolan kanssa Isännöinti Mäkinen Oy:ltä.

Taloyhtiön yksi vahvuuksista on viestintä. Esimerkiksi onnistuneen asennuksen jälkeen Lithén tiedotti asukkaita kellarin kuivumisesta samalla muistuttaen häkkivarastojen käytöstä.Taloyhtiön yksi vahvuuksista on viestintä. Esimerkiksi onnistuneen asennuksen jälkeen Lithén tiedotti asukkaita kellarin kuivumisesta samalla muistuttaen häkkivarastojen käytöstä.

Kiinnostuitko? Tilaa esite ja jätä yhteydenottopyyntö


Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
24.1.2022