Näin laaja linjasaneeraus- ja julkisivuremontti onnistui Punavuoressa – asiantuntijalla langat käsissään

Pääovi Oy:n isännöitsijä Aki Mäkirinta oli mukana alusta lähtien Asunto Oy Punavuorenkatu 14 laajassa saneerauksessa ja ehdotti monimuotoiseen hankkeeseen projektinjohtajaa. Taloyhtiön hallitus ymmärsi, että näin laajalle hankkeelle tarvitaan ulkopuolinen asiantuntija johtamaan projektia. Misor-Rakenne Oy tuli mukaan jo hanketarveselvitystä tehdessä ja vei projektin hallitusti loppuun saakka.

Misor-Isannoitsijoille-1024x576
– Kohteessa tehtiin linjasaneeraus, jonka lisäksi myös sähkö- ja telejärjestelmät peruskorjattiin sekä wc- ja pesutilat saneerattiin. Se on 1970-luvun alussa valmistuneelle kerrostalolle iso urakka. On tärkeää, että mukana on osaamista tuon ajan rakenteista ja ymmärrystä käytetyistä materiaaleista. Varsinkin, kun kyseessä ei ole pelkkä linjasaneeraus, se vaatii mielestäni hyvän projektinjohdon, joka on asiakkaan eli taloyhtiön puolella, kertoo Pääoven isännöitsijä Aki Mäkirinta.

Misor-Rakenne vastasi hankkeen projektinjohdon lisäksi myös rakennustöiden valvonnasta.

Pitkän projektin mahdolliset karikot

Laajaa saneerausta ei tehdä parissa viikossa. Siksi myös muutoksia ehtii tapahtua.

– Urakan aikana Misorin projektinjohtaja ehti vaihtua. Usein tällaisissa tilanteissa tulee työhön hetken suvantovaihe, kun kaikki asiat pitää käydä uuden ihmisen kanssa juurta jaksaen läpi. Punavuorenkadun kohdalla näin ei kuitenkaan käynyt. Meille päin se ei edes näkynyt, että projektinjohto vaihtui. Toimiston sisällä oltiin käyty kaikki paperit ja keskustelut läpi, joten saatoimme jatkaa siitä mihin edellisen kanssa oli jääty. Todella onnistunut vaihdos, Mäkirinta sanoo.

​​​​​​​Misor-Rakenne kiinnittää kaikille hankkeille aina kaksi henkilöä.​​​​​​​Misor-Rakenne kiinnittää kaikille hankkeille aina kaksi henkilöä.

Projektinjohtoa tai rakennusvalvontaa valitessa onkin hyvä huomioida ja kysyä yrityksestä, miten he hoitavat kesken saneerauksen tulevat mahdolliset henkilömuutokset. Hyvässä lykyssä hyvin hoidettu hanskojen vaihto ei vaikuta projektin etenemiseen ollenkaan.

Misor-Rakenne kiinnittää kaikille hankkeille aina kaksi henkilöä, jotta esimerkiksi sairastapausten vuoksi projekteille ei tule turhia viivästyksiä.

Tietyn ikäiseen kohteeseen oikeanlaiset asiantuntijat

Aki Mäkirinta muistuttaa, että saneerauksen projektinjohtajan palkkaamisesta päättää aina taloyhtiön hallitus. Isännöitsijää saatetaan konsultoida asiassa.

– Aina kuunnellaan taloyhtiötä, emmekä me isännöitsijät tuputa mitään vaihtoehtoja, Mäkirinta kertoo.

Misor-Rakenteen projektinjohtoon Mäkirinta on kuitenkin erityisen tyytyväinen, sillä toimistolla on useita projektinjohtajia ja osaamista löytyy eri osa-alueille.

– Ei ole yhdentekevää, minkä ikäiselle talolle saneerausta tehdään, Mäkirinta muistuttaa.

Vaikkapa 1970-luvun kerrostaloissa on käytetty erilaisia rakenneratkaisuja ja -materiaaleja kuin vaikkapa 1990-luvun rakennuksissa. On tärkeää, että projektinjohtaja ja rakennustöiden valvojat tuntevat juuri kyseisen vuosikymmenen tavat.
Misor-Palvelut-projektinjohto-rakennuttaminen-576x1024

Taloyhtiön hallituksella iso päätösvalta

Aki Mäkirinnalle isännöitsijänä työskentelykenttä on hyvin tuttu.

­– Isännöitsijänä tehtäväni on kertoa taloyhtiön hallitukselle erilaisista vaihtoehdoista, miten projektia voisi kannattavasti viedä eteenpäin. Sen jälkeen hallitus tekee päätöksensä. Tieto ja taito ovat saneerauksissa isossa roolissa. Juuri siksi projektinjohdolta ja valvonta­organisaatiolta vaaditaan monenlaista osaamista ja perehtymistä, Mäkirinta kertoo.

Mäkirinnan mukaan aikataulut ja kustannusarviot pitivät hienosti loppuun saakka, vaikka hanke oli mittava ja kyseessä oli kuitenkin noin 50 vuotta vanha kiinteistö. Ylipäätään jokainen talo on omanlaisensa:

­– Punavuorenkatu 14:ssa, kylmäkellaritilat muutettiin verkkovarastoksi ja kylpyhuoneiden käyttövesikiertoinen lattialämmitys uusittiin omassa lämmityspiirissä toimivaksi lattialämmitykseksi. Saneeraukseen liitettiin myös autohallipaikkoja palvelevat sähköauton lataustolpat ja porrashuoneiden kunnostus, sekä huoneisto-ovien uusinta, Mäkirinta kertaa.

Mäkirinta korostaa myös projektinjohtajan läsnäoloa jo alusta alkaen:

­– Kokonaisvaltaisen saneerauksen ollessa kyseessä, hallittavia osa-alueita oli useita joten oli äärimmäisen tärkeää, että projektinjohtaja oli mukana jo suunnitteluvaiheen alusta alkaen, Mäkirinta kertoo.

Haluatko lisätietoa?


Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
9.2.2022