• Etusivu
  • Remontti

Valitse sopiva liesikupu remontoitavaan rivi- ja kerrostaloasuntoon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 24.02.2022Päivitetty 16.10.2023
20222_77042.jpg

Kotimaisessa Vallox Delico:ssa yhdistyvät tehokas kärynpoisto ja skandinaavinen design.

Keittiöremontin yhteydessä uusitaan useimmiten myös liesikupu, sillä se on tärkeä osa keittiötä. Vallox Delico -kupusarjasta löytyy sopiva malli erilaisiin kohteisiin.

Toiminta ilmanvaihtojärjestelmän kanssa

Kun rivi- ja kerrostaloasunnon keittiötä remontoidaan, tulee eteen myös liesikuvun vaihto. Koska kuvun on oltava yhteensopiva kohteen ilmanvaihtojärjestelmään, ensimmäiseksi on selvitettävä, millainen kupu tai tuuletin asuntoon voidaan valita.

Tuuletin tarkoittaa laitetta, jossa itsessään on puhallin. Liesikuvussa sen sijaan ei ole puhallinta, vaan kupu on yhdistetty rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmään, katolla olevaan huippuimuriin tai muuhun puhaltimeen tai painovoimaiseen ilmanvaihtokanavaan.

Taloyhtiöissä isännöitsijällä on luonnollisesti keskeinen rooli saneerauksessa. Koska lähes poikkeuksetta keittiöremontti on luvanvarainen remontti, se tulee saattaa isännöitsijän tietoon. Isännöitsijä toimii remontoijalle tärkeänä yhteyshenkilönä ja apuna, kun selvitetään muutosten vaikutukset sekä liesikuvun tai jopa koko asunnon ilmanvaihdon mahdollinen säätötarve. Säädöt on syytä teettää aina LVI-alan ammattilaisella ja siksi on hyvä olla yhteydessä Valloxin asiantunteviin jälleenmyyjiin.

Saumaton osa keittiön sisustusta

Sen lisäksi, että kupu sopii kohteen ilmanvaihtojärjestelmään, on osakkeen omistajan mieltymyksillä suuri merkitys. Yleensä keittiöön haetaan kupu, joka istuu ulkonäöllisesti uusittavaan keittiöön. Vallox Delico -kupusarja onkin mainio vaihtoehto tähän, sillä sen skandinaavisen eleetön tyyli täyttää vaativankin sisustajan vaatimukset. Mallistossa on sopiva malli erilaisiin järjestelmiin sekä valkoisena että mustana. Kaikki kuvut löytyvät vakiomittoina eli 500mm ja 600mm.

Yhteiskanavajärjestelmissä tarvitaan myös savunrajoitin

Monesti vanhemmissa kerrostaloissa liesikupu on yhdistetty talon koneellisen poistoilmanvaihdon yhteiskanavajärjestelmään. Paloturvallisuuden takia järjestelmään saa liittää vain vastaavan laitteen. Lisäksi on muistettava, että yhteiskanavajärjestelmään ei koskaan tule asentaa liesituuletinta, jossa on oma moottori, sillä silloin keittiöstä tulevat käryt voivat kulkeutua naapuriasuntoihin.

Säätöläpällä varustettu Vallox Delico KTD A sopii yhteiskanavajärjestelmiin, joissa asukkaalla on mahdollista tehostaa keittiön ilmanvaihtoa. Tällöin kuvun lisäksi tarvitaan myös savunrajoitin, jollainen Valloxinkin valikoimasta löytyy.

Suomessa on vielä jonkin verran vanhoja yhteiskanavajärjestelmällä varustettuja kerrostaloja, joissa ilmavirran säätö on tehty asennusvaiheessa yhteiskanavaventtiilillä, joka toimii myös savunrajoittimena. Tällaisia ei enää rakenneta uusia. Remontoijalle onkin hyvä kertoa, että näissä asunnoissa kupua ei saa käyttää ilman venttiiliä eikä näihin järjestelmiin saa liittää myöskään sulkuläpällä varustettua liesikupua.

Näihin kohteisiin sopii Vallox Delico KTD. Koska venttiili ei kuulu liesikuvun toimitukseen, kannattaa vanhasta liesikuvusta ottaa venttiili talteen niin, että säätöasento ei muutu ja asentaa se uuteen kupuun. Näin koko talon ilmanvaihtojärjestelmä ei sekoitu liesikuvun vaihdon takia.

Huoneistokohtaiseen ilmanvaihtoon sopivat mallit

Kun rivi- tai kerrostaloasunnossa on huoneistokohtainen ilmanvaihto, ja ilmanvaihdon ohjaus tapahtuu liesikuvulta, kohteeseen tarvitaan ns. säädinkupu. Siinä on sulkuläppä ja puhaltimien ohjaus. Näissä kohteissa pitää ensin selvittää, onko ilmanvaihtokoneessa tai huippuimurissa vaihtovirta- (AC) vai tasavirtapuhaltimet (EC). Valloxin liesikupuvalikoimasta löytyy sopiva kupumalli molempiin vaihtoehtoihin ja kupumallit onkin nimetty vastaavasti: Vallox Delico PTD AC ja Vallox Delico PTD EC.

Rivitalojen talotuulettimen uusimiseen: kanavatuuletin ja liesikupu

80- ja 90-luvulla rakennetuissa rivitaloissa suosittiin ns. talotuulettimia, eli liesituulettimeen yhdistettiin poistokanavat pesutiloista. Näiden kohteiden saneeraus vaatii joko huippuimurin asentamisen katolle tai kanavamuutostöitä, sillä muuten kupuvaihtoehdot ovat olleet vähäiset. Keittiökalusteisiin tai tarvittaessa vaikka kattorakenteisiin asennettava Vallox Kanavatuuletin ratkaisee tämän ongelman, sillä sen pariksi voidaan valita Vallox Delico PTD EC.

On myös mahdollista olla kokonaan liittämättä liesikupua kanavatuulettimeen. Tällöin kanavatuuletin huolehtii keittiön yleisilmanvaihdosta ja kärynpoistoon voidaan käyttää aktiivihiilituuletinta. Tällaisista ilmanvaihtojärjestelmiin tehtävistä muutoksista tulee tehdä aina muutostyöilmoitus taloyhtiölle.

Vallox Kanavatuulettimessa on yksi jäteilmalähtökaulus ja kolme poistoilmalähtökaulusta, joista kaksi voidaan tulpata.
Vallox Kanavatuulettimessa on yksi jäteilmalähtökaulus ja kolme poistoilmalähtökaulusta, joista kaksi voidaan tulpata.

Liesituulettimen uusimisessa valinnanvaraa

Helpoin tai ainakin eniten valinnanvaraa antava tilanne on yleensä kohteissa, joissa on liesituuletin, joka ei ole missään yhteydessä asunnon ilmanvaihtojärjestelmään. Tällöin tuulettimen voi useimmiten korvata lähes tulkoon millä tahansa liesituulettimella. Toteutus voidaan tehdä joko hormiin puhaltavilla tai ilmaa kierrättävillä malleilla.

Valintaa tehdessä kannattaa kuitenkin muistaa, että seinän vieressä sijaitseva kupu tai tuuletin toimii yleensä vapaasti sijoitettua paremmin kärynpoistossa. Myös tällaisessa kohteessa Vallox Delico PTD EC:n pariksi liitetään Vallox Kanavatuuletin, josta tulpataan kaksi poistoilmakaulusta. Tulpat kuuluvat kanavatuulettimen toimitukseen.

Katso webinaari: Miten valitsen sopivan liesikuvun?

Vallox Oy
Remontti
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Miksi ja miten tehdään kerrostalon energiataloudellinen nykyaikaistaminen asukkaiden toiveet huomioiden?
Suomen kerrostaloasunnoista suurin osa on valmistettu 1950–1980 -luvulla. Kyseisellä aikakaudella rakennetut kerrostalot tehtiin sen aikaisista raaka-aineista ja aikakauden teknisillä sovelluksilla. Energiatehokkuus tämän päivän toteutuksiin verrattuna on todella heikkoa.Asumistottumukset ovat muuttuneet lisääntyneen tekniikan ja erilaisten harrastusten vaikutuksesta. Myös ostettavan energian – sähkö ja lämpö – sekä veden ja jäteveden hinnat ovat nousseet niin, että on alettu miettiä, miten asuntojen tiloja pitäisi muuttaa ja miten kustannuksia voitaisiin pienentää.Rakennusten iän ollessa jo 40–60 vuotta, on sekin osaltaan vaikuttanut siihen, että on ryhdyttävä rakenteita korjaaviin ja nykyaikaistaviin toimenpiteisiin, koska usein rakennusten ylläpitävät korjaukset on laiminlyöty.Jotta rakennuksen ehostaminen tapahtuisi kustannus- ja energiatehokkaasti, on koko hankkeen onnistumiseksi syytä järjestää asukkaille yhteisiä keskustelu ja tiedostustilaisuuksia.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton