• Etusivu
  • Isännöitsijä

Taloyhtiön vuosikello tikittää: Maaliskuu

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.02.2022Päivitetty 05.03.2024
20233_77141.jpg

Maaliskuu antaa jo merkkejä kevään saapumisesta. Paikoitellen jopa maa pilkahtaa esiin lumihangen alta. Sulava lumi tipahtelee auringossa kimmeltävinä vesipisaroina räystäällä, nyt on lupa odottaa kevättä.

Taloyhtiön näkökulmasta maaliskuu on oiva aika pitää taloyhtiön yhtiökokous. Yhtiökokouksen järjestämistä on mahdollista lykätä myös pidemmälle. Taloyhtiön työlistalla olevien hankkeiden sekä projektien kannalta on toki suotavaa järjestää yhtiökokous jo näin vuoden alkupuolella.

Jos kuulut taloyhtiön hallitukseen

Taloyhtiön päättäjän / hallituksen jäsenen muistilista

Yhtiökokouksen tarkoituksena on olla taloyhtiön ylin päätöselin. Päätösvaltaa käyttävät taloyhtiön osakkeenomistajat. Yhtiökokouksessa on tarkoitus käsitellä kaikki kyseistä yhtiötä koskevat asiat, ellei niitä ole erikseen siirretty hallitukselle käsittelyyn.

Jos yhtiökokous päätetään järjestää nyt, tulee huolehtia, että kokouksessa voidaan käsitellä viime vuoden sekä meneillään olevan vuoden tärkeät asiakirjat, kuten tilinpäätös ja toimintakertomus sekä niiden lisäksi myös tilintarkastuskertomus ja toiminnan tarkastuskertomus.

Hallituksen tulee varustautua kirjallisen kunnossapitotarveselvityksen esittämiseen. Tarkasteluaikajaksona tulee olla seuraavat viisi vuotta ja tarkastelun kohteena huoneiston käyttämiseen, yhtiövastikkeeseen ja muut mahdolliset osakehuoneiston käytöstä aiheutuvat kustannukset. Tämän lisäksi hallituksen tulee esittää kirjallinen selvitys jo tehdyistä kunnossapito- ja muutostöistä sekä ajankohta, jolloin ne on suoritettu.

Ja muistakaa, että kokouskutsut on lähetettävä riittävän ajoissa kaikille asianosaisille, joita kokous koskee.

<p data-block-key="3wxas">Yhtiökokousta ennen tulee huolehtia, että saatavilla ovat kaikki tärkeät asiakirjat päätöksentekoa varten.</p>
Yhtiökokousta ennen tulee huolehtia, että saatavilla ovat kaikki tärkeät asiakirjat päätöksentekoa varten.

Mistä aiheista kokouksessa sitten tulee keskustella?

Koska yhtiökokouksessa ylintä päätösvaltaa pitävät osakkaat, on heillä oikeus kysyä hallitukselta sekä isännöitsijältä tarkempia tietoja ja yksityiskohtia liittyen käsiteltävänä oleviin asioihin, jotta päätöstä tehtäessä olisi käytössä kaikki tarvittava tieto.

Yhtiökokouksessa tulee tarkistaa ja vahvistaa tilinpäätös sekä miettiä, mihin taseen osoittama voitto käytetään. Myös hallituksen jäsenille ja isännöitsijälle myönnettävä vastuuvapaus tulee ottaa puheeksi. Mikäli talousarvio ja yhtiövastike kuuluvat yhtiökokouksen päätöksen alle, on niiden määrästä myös päätettävä. Riippuen asunto-osakeyhtiölaista sekä yhtiöjärjestyksestä, kuuluvat käsiteltäviin asioihin myös hallituksen jäsenten, tilintarkastaja ja toiminnantarkastajan valinta. Lisäksi on pureuduttava myös muihin yhtiökokoukselle yhtiöjärjestyksen mukaan kuuluviin tarkasteltaviin asioihin.

Lukuvinkkinä:

Kiinteistön työt maaliskuussa

Ulkona:

Lumen sulaessa ja lämpötilojen seilatessa pakkasen ja plussan välillä kertyy sekä vettä, loskaa että jäätä helposti kulkureiteille ja sadevesikaivojen läheisyyteen. Onkin siis suotavaa, että sadevesikaivot huolehditaan auki jäästä ja samalla huolehditaan, että kaivot ja rännit pysyvät sulana. Näitä varten on mahdollista saada erikseen erillisiä lämmittimiä, jotka helpottavat sulanapitotyötä.

Lisäksi jo aiempina kuukausina tutuksi tulleet lumityöt ja pihan turvallisuudesta huolehtiminen kuuluvat myös tämän kuukauden agendaan. Kattojen lumikuormaa tulee tarkkailla ammattilaisten taholta. Muistakaa pitää silmällä myös räystäitä, sillä jääpuikkoja muodostuu nyt nopeaa tahtia.

<p data-block-key="qlkf9">Muistakaa pitää silmällä myös räystäitä, sillä jääpuikkoja muodostuu nyt nopeaa tahtia.</p>
Muistakaa pitää silmällä myös räystäitä, sillä jääpuikkoja muodostuu nyt nopeaa tahtia.

Sisällä:

Kevään saapuessa vähitellen, on aika miettiä myös kellojen ja kellokytkimien siirtoa kesäaikaan. Maaliskuisiin tarkastelukohteisiin voitaisiin sisätiloissa ottaa myös vesipisteet sekä vesi- ja viemärikalusteet. Missä kunnossa ne ovat, tarvitsevatko huoltoa?

Lisäksi taloyhtiön kannattaa selvittää oma kulutus. Paljonko on vuoden aikana mennyt vettä ja energiaa – onko kulutus kasvanut ennalta-arvaamattomasti? Vertailu on hyvä tehdä myös toimintakertomusta sekä yhtiökokousta varten.

Asukkaalle muistettavaa

Tarkastele huoneistosi lämpötilaa, alkaako kevätaurinko tehdä tehtäviään myös sisälämpötiloissa? On hyvä seurata tilannetta ja tehdä tarvittavia säätöjä, jotta asuinlämpötila pysyy miellyttävällä tasolla.

Jos olet aikeissa viettää lomaa, muistathan pitää huolta, että kotisi näyttää asutulta. Tarkistathan siis, että lukot toimivat kuten kuuluu, ajasta valoja tai laita patterilla varustettuja valoketjuja syttymään eri aikoihin. Pyydä lisäksi luotettavaa sukulaistasi tai ystävääsi käymään tyhjentämässä postilaatikkosi. Postia pursuava postilaatikko, sekä pitkään pimeänä oleva asunto ovat helposti havaittavia merkkejä siitä, ettei kukaan ole kotona.

Ajankohtaista jokaiselle

Muistetaanhan nauttia kevään lähestymisestä sekä pitenevistä päivistä. Huolehdi myös omalta osaltasi taloyhtiön sisätilojen sekä piha-alueen siisteydestä, viethän siis omat roskasi asianmukaiseen jätesäiliöön.

Liputuksen sekä muun keväisen juhlan ja ilottelun aiheita tässä kuussa ovat:

8.3. on Naistenpäivä
19.3. Minna Canthin päivä ja tasa-arvon päivä
20.3. Kevätpäiväntasaus
31.3. Kesäaika alkaa!

Lue myös muut vuosikellon osat

Lähde: kiinteistöliitto.fi; kiinteistolehti.fi

Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
parisunta istuu sohvalla ja katselee televisiota
Yhdellä laitteella helposti upea äänimaailma kotisohvallesi
Televisioiden omat kaiuttimet jättävät usein toivomisen varaa äänentoiston laadussa. Hyvän televisioäänen saavuttaminen vaatii usein tarkkaa harkintaa ja mahdollisesti ylimääräisiä laitteita, sillä televisioiden omat kaiuttimet ovat rajallisia monipuolisessa äänentoistossa. Hyvään äänentoistoon pyrkiminen saattaa vaatia useitakin erilaisia osia ja niiden lisäosia sekä rahaa.
20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton