Oletko ostamassa tai myymässä asuntoa? Näin huoneistotietojärjestelmä vaikuttaa asuntokauppoihin

Suomessa on otettu vuonna 2019 käyttöön sähköinen huoneistotietojärjestelmä, jonne kerätään tiedot osakehuoneistoista, niiden omistuksista ja panttauksista. Uudet, 1.1.2019 jälkeen perustetut taloyhtiöt ovat perustamisesta lähtien huoneistotietojärjestelmässä. Vanhojen, ennen vuotta 2019 perustettujen yhtiöiden tietojen siirtäminen huoneistotietojärjestelmään tapahtuu kahdessa vaiheessa. Ensin taloyhtiöt siirtävät osakeluettelon huoneistotietojärjestelmään. Sen jälkeen yksittäiset osakkeenomistajat hakevat oman osakehuoneistonsa omistuksen rekisteröintiä huoneistotietojärjestelmään.

Maamme kaikkien vanhojen asunto-osakeyhtiöiden on siirryttävä huoneistotietojärjestelmään viimeistään vuoden 2023 loppuun mennessä. Siirtyminen on vanhoille keskinäisille kiinteistöosakeyhtiöille vapaaehtoista. Tätä kirjoitettaessa uuteen järjestelmään on siirtynyt jo noin 5 % Suomen 90 000 asunto-osakeyhtiöstä, ja uuteen huoneistotietojärjestelmään siirtyvien yhtiöiden määrä kasvaa jatkuvasti. Miten välivaihe, jossa osa yhtiöistä on jo huoneistotietojärjestelmässä ja osa vielä ei, vaikuttaa asuntokauppoihin? Tässä artikkelissa kerromme erilaisista vaihtoehtoisista kauppatilanteista.

Kuva: Riku NikkiläKuva: Riku Nikkilä

Uusi, aikaisintaan 1.1.2019 perustettu taloyhtiö

Uudet asunto-osakeyhtiöt ja keskinäiset kiinteistöosakeyhtiöt ovat perustamisestaan saakka kuuluneet huoneistotietojärjestelmään, joten perinteisiä painettuja osakekirjoja ei näissä yhtiöissä enää ole. Yhtiöiden osakkaiden omistus on rekisteröity sähköisesti huoneistotietojärjestelmään ja kaupanteon yhteydessä myös uuden omistajan on huolehdittava siitä, että hänen omistuksensa tulee rekisteröidyksi asianmukaisesti. Prosessi on seuravanlainen.​​​​​​

1. Hae omistuksen rekisteröintiä

Kun osakehuoneiston kauppa on tehty, hae omistuksesi rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta. Myös pankki voi hakea omistuksen rekisteröintiä puolestasi.

2. Pyydä myyjän suostumus

Omistuksen rekisteröintiin tarvitaan myyjän suostumus. Varmista, että saat myyjältä kirjallisen suostumuksen.

3. Muista varainsiirtovero

Huolehdi varainsiirtoverosta, jotta tietosi tulevat merkityksi myös taloyhtiön osakeluetteloon.

Lisätietoja ja ohjeita omistuksen rekisteröinnistä löydät Maanmittauslaitoksen sivuilta.

Ennen vuotta 2019 perustettu taloyhtiö

Vanhoissa taloyhtiöissä kannattaa ennen kaupantekoa ottaa selvää, onko yhtiö jo siirtynyt huoneistotietojärjestelmään. Jos yhtiö ei vielä ole järjestelmässä tehdään asuntokauppa perinteiseen tapaan paperisten osakekirjojen kanssa. Omistuksen vaihto kirjataan kaupanteon yhteydessä, tekemällä siirtomerkintä paperisiin osakekirjoihin ja paperiset osakekirjat toimivat todisteena osakkeen omistuksesta vanhaan tuttuun tapaan.

Jos vanha taloyhtiö on siirtynyt huoneistotietojärjestelmään, tulee asuntokaupan yhteydessä selvittää, onko myyjä jo rekisteröinyt oman omistuksensa järjestelmään. Jos omistus on jo rekisteröity, kaupat tehdään samalla tavalla kuin uusissa yhtiöissä ja uusi omistaja hakee omistuksensa rekisteröintiä kaupan jälkeen.

Mikäli osakeluettelo on siirretty, mutta myyjällä on vielä hallussaan paperiset osakekirjat, tulee uuden omistajan hakea omistuksensa rekisteröintiä kahden kuukauden kuluessa kaupoista. Samassa yhteydessä Maanmittauslaitos mitätöi paperisen osakekirjan.

Toivottavasti tästä oli apua sinulle asunnonmyynti- tai ostotilanteessa. Jos kaipaat lisätietoa aiheesta, käy nettisivuillamme osoitteessa www.maanmittauslaitos.fi/huoneistot-ja-kiinteistot

Kuva: Riku NikkiläKuva: Riku Nikkilä

Kun paperinen osakekirja on pankissa tai hukassa

Jos osakekirja on pankissa, voi osakkeenomistaja valtuuttaa pankin hakemaan omistuksensa rekisteröintiä ja osakekirjan mitätöintiä puolestaan.

Paperinen osakekirja saattaa kuitenkin olla esimerkiksi kadonnut tai tuhoutunut. Tällöin osakkeenomistajan täytyy ensin hakea osakekirjan kuolettamista käräjäoikeudelta. Omistuksen rekisteröinnin hakijan on liitettävä hakemukseen osakekirjan kuolettamista koskeva oikeuden päätös.

Huoneistotietojärjestelmä pähkinänkuoressa

  • Huoneistotietojärjestelmään kerätään vähitellen kattavat tiedot osakehuoneistojen, kuten asuntojen ja autopaikkojen, omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Kun osakehuoneistolla on sähköinen omistajamerkintä, se korvaa paperisen osakekirjan käytön osakehuoneistojen vaihdannassa ja lainan vakuutena.
  • Huoneistotietojärjestelmä parantaa asuinhuoneistoja koskevien tietojen ja omistajamerkintöjen saatavuutta ja luotettavuutta, sillä tiedot huoneistojen ominaisuuksista, omistuksista, panttauksista ja rajoituksista ovat sähköisessä muodossa.
  • Huoneistotietojärjestelmää ylläpitää Maanmittauslaitos. Huoneistotietojärjestelmästä säädetään laissa.

Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
17.3.2022