Ilmalämpöpumpun asentaminen kerrostaloasuntoon – mitä tulee huomioida?

Ilmalämpöpumput ovat hurjaa vauhtia yleistyneet kerrostaloasunnoissa. Kesän lähestyessä monet kerrostaloasukkaat voivat miettiä viime kesien kuumia päiviä. Helpotusta hellepäiviin saa helposti ilmalämpöpumpusta. Muutama asia tarvitsee selvittää ennen kuin ilmalämpöpumpun voi asentaa kerrostalohuoneistoon. Olemme keränneet vastauksia tähän artikkeliin.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö sijoitetaan omalle parvekkeelle ja sisäyksikölle katsotaan paikka asunnosta niin, että se viilentää kodin suurinta tilaa, yleensä olohuonetta. Lämpöhyötyä ilmalämpöpumpusta ei ole kerrostaloissa.
Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö sijoitetaan omalle parvekkeelle ja sisäyksikölle katsotaan paikka asunnosta niin, että se viilentää kodin suurinta tilaa, yleensä olohuonetta. Lämpöhyötyä ilmalämpöpumpusta ei ole kerrostaloissa.

Saanko asentaa ilmalämpöpumpun asuntooni?

Osakkeenomistajalla on oikeus tehdä muutoksia omistamaansa huoneistoon. Tämä oikeus ei kuitenkaan koske huoneiston ulkopuolelle ulottuvia muutoksia, kuten ilmalämpöpumpun asennusta, vaan niihin tarvitaan taloyhtiön lupa.

Ensimmäisenä kannattaakin selvittää taloyhtiön kanta asennukseen. Luvan saaminen pitäisi olla yleensä melko helppoa, koska kokemuksia on jo paljon. Kannattaa muistaa, että pumpun asennuspäätöksen tekee silti aina viime kädessä taloyhtiö. Jos siis haluat tänä kesänä nauttia viileämmästä sisäilmasta, kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

Ilmalämpöpumpun asennus on muutostyö, josta osakkaan pitää tehdä asunto-osakeyhtiölain vaatima suunnitelma. Ilmalämpöpumpun saa asentaa ainoastaan Tukesin hyväksymä asennusliike ja asentaja, jolla on kylmäluvat.

Ilmalämpöpumpun ostoa mietittäessä kannattaa ottaa yhteyttä Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) hyväksymään lämpöpumppuasentajaan. Taitavat asentajat ovat usein myös kustannustietoisia energia-asiantuntijoita, tarvekartoittajia sekä palvelualttiita tukihenkilöitä. Luotettavan lämpöpumppuasentajan käyttö takaa huolettomat käyttövuodet ilman henkilökohtaista riskiä.

Kokenut asentaja osaa mitoittaa pumpun oikein ja tietää myös parhaiten, mihin se kannattaa sijoittaa. Asennuspaikalla on myös merkitystä käytön ja muiden taloyhtiön asukkaiden kannalta. Useinkaan ulkoyksikön ei haluta erottuvan julkisivusta, jolloin se asennetaan parvekkeelle lattian rajaan. Kondenssiveden poistoon täytyy kiinnittää erityisesti huomiota kosteusvaurioiden välttämiseksi.

Monia taloyhtiön asukkaita voi mietityttää myös ilmalämpöpumppujen mahdolliset meluhaitat. Ilmalämpöpumpun oikealla asennuksella on suuri merkitys niin asunnon omistajien kuin naapurienkin asumismukavuuteen.

Näin viilennät huoneiston tehokkaasti

Ilmalämpöpumpulla viilennät kerrostalohuoneiston yhtä helposti kuin omakotitalonkin. Ainoa huomioitava asia on lasitetut parvekkeet. Ilmalämpöpumppua käytettäessä vähintään yhden ikkunan tulee olla auki lasitetulla parvekkeella.

Sisäyksikkö kannattaa asentaa tilaan, jossa ilma pääsee leviämään esteettömästi ja viilentämään kodin isointa tilaa. Varmista, ettei muu lämmitysjärjestelmä, esimerkiksi lämpöpatterit, kytkeydy päälle.Sisäyksikkö kannattaa asentaa tilaan, jossa ilma pääsee leviämään esteettömästi ja viilentämään kodin isointa tilaa. Varmista, ettei muu lämmitysjärjestelmä, esimerkiksi lämpöpatterit, kytkeydy päälle.
Viileä ilma kannattaa puhaltaa sisäyksiköstä kattoa kohti. Näin viileä ilma saadaan puhallettua tasaisesti ja miellyttävästi huoneilmaan ilman vedontunnetta. Muista, että väliseinä on ilmalämpöpumpun vihollinen ja auki oleva väliovi ystävä!

Viilennettäessä riittää, kun säädetään viilennyslämpötila vain pari astetta ulkoilmaa kylmemmäksi. Sisäilma tuntuu jo heti viileämmältä ja raikkaammalta. Myös sisäilman laatu paranee, koska ilmalämpöpumppu poistaa tehokkaasti kosteutta samalla puhdistaen sisäilmaa. Jo pienikin suhteellisen kosteuden aleneminen helteellä vaikuttaa asumismukavuuteen. Viilennys maksaa vain euron päivässä. Kuitenkaan tyhjää asuntoa ei kannata viilentää. Ilmalämpöpumpun voi sammuttaa, kun on pois kotoa tai hyödyntää viikkoajastinta.

Muista puhdistaa sisäyksikön suodattimet kuukauden välein, jotta pumpun teho ei kärsi tukkoisista suodattimista. Sisäyksikön karkeasuodatin tulee imuroida 1–2 kertaa kuukaudessa ja vaihtaa valmistajan ohjeiden mukaisesti. Myös ulkoyksikön puhtaudesta täytyy huolehtia säännöllisesti.

Viilennyksen tarvetta voi vähentää myös parilla muulla vinkillä. Suoraa auringonpaistetta voi vähentää sälekaihtimilla ja verhoilla. Ikkunat, ulko-ovet ja tuuletusluukut kannattaa pitää suljettuina ilmalämpöpumpulla viilentäessä, jottei viileä ilma pääse karkaamaan asunnosta.

Lue myös: Asunnon viilennys kesähelteillä – avuksi ilmastointilaite, ilmanviilennin vai ilmalämpöpumppu?
Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
11.5.2022