• Etusivu
  • Osakas

Miten remontti vaikuttaa kotivakuutukseen taloyhtiössä?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 30.03.2022Päivitetty 07.04.2022
20223_77586.jpg

Taloyhtiöasujan hyvä huomioida remonttien vaikutus kotivakuutukseen. Kotivakuutus onkin hyvä päivittää ja tarkistaa tehtyjen remonttien jälkeen. Tässä artikkelissa käymme läpi mitkä tekijät vaikuttavat kotivakuutukseen remonttien osalta.

Rakennuksen pinta-ala on tärkeä hinnoittelutekijä kotivakuutuksessa. Jos pinta-ala muuttuu, niin muuttuu myös hintakin. Taloyhtiöasujalle on kuitenkin merkityksellisempää, kun taloyhtiössä on tehty esimerkiksi putki- tai kattoremontti.

Kattoremontti ei kuitenkaan vaikuta kotivakuutuksen määrään, koska rakennuksen pinta-ala ei muutu ja katon ikä tai pintamateriaali eivät ole hinnoitteluun vaikuttavia tekijöitä.

Putkiremontin osalta käyttövesiputkien tai lämmitysputkien uusiminen vaikuttaa kotivakuutukseen, koska putket vaihtuvat luotettavampiin ja näin ollen vakuutusyhtiön riskikin muuttuu.

Taloyhtiöasujan omat remontit ja parannukset

Taloyhtiössä rakennuksen vakuuttaa taloyhtiö. Osakas voi kuitenkin tehdä asuntoon parannuksia, jotka eivät ole taloyhtiön vastuulla. Parannuksia voivat olla esimerkiksi keittiön uusiminen tai lattiamateriaalin vaihto.

On hyvä huomioida lisäksi, jos asunnon kiinteää sisustusta, kuten katto- tai seinäpinnotteita, on merkittävästi uusittu tai huonejakoa tai käyttötarkoitusta on muutettu. Kiinteä sisustus on yleensä vakuutettu jollain tietyllä summalla, jota on hyvä tarkistaa riittäväksi muutoksien ja uusimisien jälkeen.

Kotivakuutuksessa taloyhtiöasujan omat asunnon parannukset kannattaa siis huomioida ikään kuin lisänä kodin esineiden vakuutukselle. Näin vahingon sattuessa mittavat kodin remontit tulee kattavasti korvattua, kun kotivakuutuksen enimmäiskorvaussummat on tarkistettu remonttien jälkeen oikealle tasolle.

Keittiöremontin yhteydessä on hyvä tarkistaa kotivakuutus
Keittiöremontin yhteydessä on hyvä tarkistaa kotivakuutus

Kunnossapitovastuun vaikutus kotivakuutukseen

Taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä sovittu tavanomaisesta poikkeava osakkaiden kunnossapitovastuu verrattuna tavanomaiseen asunto-osakeyhtiölain mukaiseen ei välttämättä vaikuta laajentavasti kotivakuutuksen korvauspiiriin.

Vakuutusehdoissa on eroja sen suhteen, kuuluvatko yhtiöjärjestyksessä sovitut vastuun laajennukset kiinteän sisustuksen vakuutukseen. Kotivakuutusta päivittäessä on siis hyvä tarkistaa myös kunnossapitovastuun vaikutukset, jotka voivat vaikuttaa vakuutuksen enimmäiskorvausmäärään.

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

48_P_149255_2.jpg
Taloyhtiön kunnossapito ja tulevaisuus - katso tallenne webinaarista
Tiistaina 16.11.2021 järjestettiin Taloyhtiön kunnossapito ja tulevaisuus -webinaari. Illan aikana asiantuntijat vastasivat päivän polttaviin kysymyksiin uudesta huoneistotietojärjestelmästä, kuultiin tapauksia suunnitelmallisen kunnossapidon merkityksestä varsinkin kosteusongelmien hoidossa ja lopuksi lakimies vastasi taloyhtiöiden toimintaan liittyviin kysymyksiin. Webinaariin tuli huima määrä kysymyksiä sekä ennakkoon että chatin kautta, joihin asiantuntijat vastailivat illan aikana. Tallenteen webinaarista pääset katsomaan alta.
5_P_29335.jpg
Taloyhtiöiden energiatutkimus
Omataloyhtiö.fi:n verkkolehdessä toteutettiin neljässä osassa energiankäyttöä ja siihen liittyviä asenteita käsittelevä tutkimus. Tutkimukset sisälsivät kukin noin kymmenen kysymystä. Kysymysten lisäksi kyselyn yhteydessä annettiin aihealueittain laskennallisia esimerkkejä parannuksista koituvien säästöjen havainnollistamiseksi. Kyselyihin vastasi keskimäärin 350 palvelun käyttäjää. Kyselyyn vastanneista noin 40 % oli asunto-osakeyhtiöiden hallituksen jäseniä, 40 % osakkaita ja loput isännöitsijöitä, kiinteistöhuollon työntekijöitä tai vuokralaisia. Nyt käsittelemme tulokset kahden jälkimmäisen kyselyn osalta.
20236_82003.jpg
Taloyhtiön hallituksen varajäsenet?
Uuden ASOYL:n mukaan ei enää tarvita edes yhtiöjärjestyksen määräystä hallitusten jäsenten määrästa ja joissain tapauksissa varajäsenten valinta on pakollinen ilman yhtiöjärjestyksen määräystä. Voiko laista silti päätellä, että varajäseniä ei voi valita, jos yhtiöjärjestyksessä näistä ei ole mainintaa eikä näiden valinta ole lain mukaan pakollinen?Esimerkki:Yhtiökokouksessamme valittiin viime kesäkuussa yksimielisesti kaksi varajäsentä hallitukseen, vaikka yhtiöjärjestyksessä on maininta vain kolmesta varsinaisesta jäsenestä. Varajäsenet ovat osallistuneet hallituksen kokouksiin puheoikeudella mutta ilman äänioikeutta. Kerran toinen heistä käytti äänioikeutta, kun varsinainen jäsen oli sairaana.Toiminnantarkastajaksi valittiin varajäsenen puoliso A, kun kukaan ei tiennyt esteellisyyssäännöksistä. Vaikka esteellisyys selvisi, A on osallistunut kokouksiin omasta mielestään toiminnantarkastajana, mutta hallituksen päätöksestä puolisonsa tilalla, kun tämä välillä erosi hallituksesta. Tällä hetkellä A ei pidä itseään esteellisenä toiminnantarkastajana, koska katsoo varajäsenten olevan epävirallisia.Oliko varajäsenten valinta virheellinen, ja onko kyse moitteenvaraisesta vai mitättömästä päätöksestä? Eli onko valinta muuttunut päteväksi, kun kukaan ei ole sitä moittinut? Voiko / pitääkö valita tulossa olevassa ylimääräisessä yhtiökokouksessa uusi toiminnantarkastaja, joka tarkastaa vuoden 2014?
20236_82003.jpg
Vesivahinko urakoitsijan töppäyksestä?
Taloyhtiömme putkiremontti oli melkein valmis. Asunnon putket olivat jääneet tulppaamatta ja vedet oli kytketty päälle. Vahingon aiheuttanut putkifirma tilasi vahinkokartoituksen, joka oli suppea. Osakkeenomistajan toimesta saatiin komeronpohjat auki ja välipohja tyhjennettyä myös viereisen asunnon osalta. Komeron pohja ja kylpyhuoneen pohja on tarkistamatta. Ulkopuolinen valvoja oli käynyt paikalla ja todennut vahingonkorjauksen lähteneen käyntiin, mutta ei huomioinut koko kastunutta aluetta ja liian suppeaa vahingonkartoitusta. Osakkeenomistajan tarkkuuden seurauksena vahinkokartoitus laajeni komeroihin, mutta ei tullut tehtyä täydellisesti loppuun pyynnöistä huolimatta.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Putkivuodon kustannuksien jako?
Kysymys: Putkivuodon kustannuksien jako osakas / taloyhtiöOstimme Joulukuussa asunnon josta löytyi kahden kk:n päästä kosteus ammeen alta, isännöistijä ehdotti että korjataan vaan ammeen kohta, mutta kukaan ei käy tekemään sitä, koska vedeneristykseen tulee saumakohta eikä sille voi antaa takuuta. Nyt kylppäri on betonipinnalla ja kaikki menee uusiksi. Mitä tämän remontin kustannuksista kuuluu meille?
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
TaloyhtiöTreffit: As. Oy Kotkan Ruotsinsalmenkatu 17, Kotka
Taloyhtiön yleiskuvaus ja alustus:Elinkaari säästäminen taloyhtiöissä! Kun talo saavuttaa n. 15v. eliniän on tehtävä päätös, että ryhdytään keräämään korjausrahastoa myöhemmin tuleviin remontteihin. Ns. äkilliset korjaukset hoidetaan pää osin vakuutuksista, taloyhtiön vastuuvakuutus ja mahdollisesti osakkaan kotivakuutuskesta joka pitäisi vaatia jokaiselta osakkaalta. Näin säästäen ehditään kerätä n. 10-15v. ennenkun varsinainen remontti tarve alkaa, ( talo n. 25-30v ikäisenä tarvitsee jo korjausta)!Aloita keskustelu kirjoittamalla kommenttisi alla olevaan laatikkoon.Siirry takaisin ilmoituksiin...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton