• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihtoremontilla eroon sisäilmaongelmista

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 01.04.2022Päivitetty 29.02.2024
20224_77602.jpg

Usein taloyhtiöissä koetaan tarvetta parantaa ilmanvaihtoa ja pienentää energiankulutusta. Asukkaille ja hallituksen jäsenille voi kuitenkin olla vaikeaa hahmottaa, mitä ilmanvaihdolle voi tai pitää tehdä ja mikä on muutosten vaikutus. Hyvin suunniteltu ilmanvaihtoremontti huomioi käyttötarpeet, parantaa asumismukavuutta sekä tuo kustannussäästöjä taloyhtiölle.

Säästöä lämmöntalteenotosta

Ilman lämmön talteenottoa oleva ilmanvaihto on yleensä rakennusten suurin yksittäinen energian kuluttaja. Se saattaa viedä jopa 20-40 % lämmi­tysenergiasta. Tehokkaalla lämmöntalteenotolla varustettu koneellinen ilmanvaihto sen sijaan pienentää asuntojen lämmityksen tarvetta.

– Nykyaikaisissa ilmanvaihtokoneissa lämmöntalteenoton hyötysuhde on jopa yli 75 %, minkä lisäksi niissä on sähköä säästävät tasavirtapuhaltimet. Esimerkiksi keskikokoisessa rivitaloasunnossa se tarkoittaa energiansäästöä Etelä-Suomessa yli 4000 kWh vuodessa ja Pohjois-Suomessa lähes 6000 kWh, kertoo Valloxin koulutuspäällikkö Ali Aaltonen.

Vaihto tarpeenmukaiseen ilmanvaihtoon kannattaa

Nykyaikainen ilmanvaihtojärjestelmä huomioi ilman laadun ja säätää sitä automaattisesti tilanteen mukaan. Ilmanvaihtoremontissa jokaiseen taloyhtiön huoneistoon kannattaakin asentaa oma, huoneistokohtainen ilmanvaihto. Tämä näkyy välittömästi asumismukavuutena, sillä silloin ilmanvaihto toimii asukkaiden tarpeiden mukaisesti.

Vallox-ilmanvaihtokoneet tunnistavat erilaiset elämistilanteet sisäänrakennettujen antureiden avulla. Kosteusanturi tunnistaa, kun sisäilman kosteuspitoisuus nousee ja tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti. Hiilidioksidianturi puolestaan tunnistaa nousseen hiilidioksidipitoisuuden ja niin ikään tehostaa ilmanvaihtoa.

Tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla saadaan myös energiansäästöä, sillä kun ilmanvaihto on tilanteeseen sopivalla teholla, sitä ei tehosteta turhaan asunnon ollessa tyhjillään.

Ilmanvaihtoremontti osana muuta remonttia

Taloyhtiöiden kannattaa panostaa remonttien kokonaissuunnitteluun pitkällä tähtäimellä, jotta energialaskua saadaan pienemmäksi ja jokainen remontti tulee tehtyä oikeaan aikaan. Esimerkiksi ennen lämmitysjärjestelmän vaihtoa, kannattaa käydä läpi kaikki energiankulutusta pienentävät toimenpiteet. Niillä on vaikutusta uuden lämmitysjärjestelmän mitoitukseen ja remontin kokonaiskustannuksiin.

Ilmanvaihtoremontti onkin usein järkevä toteuttaa osana jotain muuta remonttia. Samoilla rakennuspölyillä tehty ilmanvaihtoremontti säästää rahaa ja helpottaa asukkaiden arkea.

Myös kohde vaikuttaa toteutukseen: kerrostaloissa kokonaisvaltainen ilmanvaihtosaneeraus edellyttää yleensä sen tekemistä kaikissa asunnoissa samanaikaisesti. Rivitaloissa sen voi usein toteuttaa myös yksittäisissä asunnoissa.

Webinaarista parhaat vinkit ilmanvaihtoon

Hyvä sisäilma on huomaamatonta: sopivan lämpöistä, vedotonta, hajutonta eikä aiheuta terveyshaittaa. Riittämätön ilmanvaihto voi puolestaan aiheuttaa tunkkaisuutta, hajuja ja oireita kuten päänsärkyä ja väsymystä sekä kosteuden tiivistymistä asunnossa.

− Rakennuksen ilmavaihtojärjestelmällä on keskeinen rooli kodeissamme − sen tehtävä on poistaa epäpuhtaudet sisäilmasta pitäen sen jatkuvasti hyvänä hengittää, kertoo Sisäilmayhdistys ry:n toiminnanjohtaja Mervi Ahola, yhtenä asiantuntijoista uusimmassa Valloxin webinaarissa.

Asukkaiden terveyteen, asumismukavuuteen sekä rakennuksen energiansäästöön pureutuvassa webinaarissa käydään yksityiskohtaisesti läpi miksi ja miten taloyhtiöiden ilmanvaihdon saneeraushankkeen kanssa kannattaa lähteä liikkeelle. Katso asiantuntijoiden parhaat vinkit ilmanvaihdon parantamiseen ja energiasaneerauksen toteuttamiseen alla olevasta webinaaritallenteesta.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Miksi ja miten tehdään kerrostalon energiataloudellinen nykyaikaistaminen asukkaiden toiveet huomioiden?
Suomen kerrostaloasunnoista suurin osa on valmistettu 1950–1980 -luvulla. Kyseisellä aikakaudella rakennetut kerrostalot tehtiin sen aikaisista raaka-aineista ja aikakauden teknisillä sovelluksilla. Energiatehokkuus tämän päivän toteutuksiin verrattuna on todella heikkoa.Asumistottumukset ovat muuttuneet lisääntyneen tekniikan ja erilaisten harrastusten vaikutuksesta. Myös ostettavan energian – sähkö ja lämpö – sekä veden ja jäteveden hinnat ovat nousseet niin, että on alettu miettiä, miten asuntojen tiloja pitäisi muuttaa ja miten kustannuksia voitaisiin pienentää.Rakennusten iän ollessa jo 40–60 vuotta, on sekin osaltaan vaikuttanut siihen, että on ryhdyttävä rakenteita korjaaviin ja nykyaikaistaviin toimenpiteisiin, koska usein rakennusten ylläpitävät korjaukset on laiminlyöty.Jotta rakennuksen ehostaminen tapahtuisi kustannus- ja energiatehokkaasti, on koko hankkeen onnistumiseksi syytä järjestää asukkaille yhteisiä keskustelu ja tiedostustilaisuuksia.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton